Благодатният огън слезе в храма "Възкресение Христово"

Според поверието, ако той не се появи, това ще е последният ден на човечеството
Обновена: 18 апр 2020 15:20 | 18 апр 2020 15:10, Нели Христова
64
Благодатният огън слезе в храма "Възкресение Христово"
Снимка: БНТ

С няколко муниту по-рано от обичайното, Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим. Тази година обаче за първи път от 10 века насам, церемонията се проведе при закрити врата и в отсъствието на поклонници и вярващи. Причината бе пандемията от COVID-19.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма, пишат от БГНЕС. В храма присъстваха само няколко представители на Йерусалимската, Арменската, Коптската и Асирийската православни църкви.

В съответствие с разработения от израелското външно министерство протокол, гръцки свещеници ще доставят Благодатния огън до Портата на Яфа в Стария град и ще го предадат на представители на акредитирани в страната дипломатически мисии.

Представители на БПЦ не са в Йерусалим за Благодатния огън. Страната ни ще посрещне Възкресение с благодатен огън, запазен от миналата година, Светият Синод препоръча средствата, които бяха предвидени за полета до Тел Авив с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Църквите в България обаче остават отворени. Службите вечерта на Велика събота ще са пред храмовете и ще има значителен брой полицаи, които да следят за спазване на дистанция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D. 39Зипо или Имко - това е въпросът!Ронсън с фитил! :))))))))))))))
36
4
 
3
 
! Отговори
Имам идея .... преди 4 години
Прекрасна при това. Мисля да напиша книгата Библия 2.0 ..... Книга на книгите ....всяка страница ще бъде от многоточия ....................................................................................И нито една друга дума. Демек! Напишете си каквото искате! Вярвайте в каквото си искате!Бестселър за дописване, като книжките за оцветяване, но още по-абстрактно!!!!
35
0
 
2
 
! Отговори
Казал ви някой ... преди 4 години
Държал някой нещо и всъщност като се замислиш това, което държиш оковава теб не тоя от който си го взел, откраднал, задигнал, купил ... Виж оръжията да си държиш е друга работа!
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне в тея времена да си признаят кой дращи с кибритчето тоя огън !!!!
33
1
 
0
 
! Отговори
И стигаш до идеята преди 4 години
Че живота е органичен, а не линеарен. И че това е прекрасно спретнат и невъзможен план за тиха и невидима културна инвазия над целия свят с цел тормоз над хората и контрол. Че даже и точна бройка написали напушеняците колко ще оцелеят след страшния съд! Това е машина за смърт бе ***! И принципно нямаше да ме засяга ако не ми се бъркат всеки ден на работа, ама не засяга ....
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, не прекалявайте с треволяка! Много сте оплели кълчищата! Пишете като за последно простотийки!
31
3
 
2
 
! Отговори
42 преди 4 години
И другото - да четеш глупости не е престъпление, виж да им вярваш1500години това май влиза в графата престъпно невежество.И не може да водиш война с враг, който не познаваш.Направо е престъпно като знаеш,че само с парите за една година от тая глупост роботи вече щяха да строят комплекси на Марс.И к'во като е угаснал!Има достатъчно вода за поддържане на колония!И ресурси достатъчно да стане един огромен парник!Тъй че кво да си кажем, освен, че всяка глупост има си време да стане цивилизационна WC
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38 Ислямът е възнакнал след християнството. Четете моля преди да пишете.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз не отричам!Кажи нещо за резонанса, че ми стана интересно.
28
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Зипо или Имко - това е въпросът!
27
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някакъв евреин трябва да празнуваме празниците му от какъв зор.25.12 раждането му1.01 обрязването муа според както дойде умирането и уж възкръсването на същия евреин.Евреите са прави да се смеят на християните.
26
6
 
1
 
! Отговори
40 преди 4 години
И да ви кажа алтернативните източници и разкопки твърдят една съвсем друга история. И тъй като историята се пише от победителите, а не от завоюваните от писаници трябва да се каже,че сте в преломна точка на тая глупост отново 500 години по-късно и ще кажа,че тия *** чак тоя път трябва да бъдат прерязани, че достатъчно тормоз на другите.Заради писаниците и мъдростите на някакви напушени козари дето даже са викали писари. Тия са змии бе бате.Бога е паяк дето омотва. Таралеж тряа!
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Явно си християнин, но сигурно не знаеш, че християнството е създадено в основа на юдаизма и исляма. Аз съм атеист.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи неграмотен ли си? Пише се "официална", а не "офицялна". Но ти откъде да знаеш... Нали образУванието ти е подходящо. С колко си завършил 4-ти клас? Межди Е и ПИ?
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Обяснявам:Я дай източниците на теорията си, че нещо почвам да си мисля, че са те изпуснали от Карлуково.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този споменатият в статията е бил евреин и е вярвал в няколко бога, като главният е бил Йехова. А след това е създал някаква секта, която след векове става офицялна религия на определени народи.
21
10
 
5
 
! Отговори
Тая религия: преди 4 години
Трябваше да си ходи преди 500 години и вече е камък на шията на цялата цивилизация. Ама ваша си работа да поддържате тази система за контрол!
20
12
 
0
 
! Отговори
Обяснявам: преди 4 години
Тая религия беше сглобена набързо от пет различни източника поради някаква случка, която наистина се е случила, ама е толкова преувеличена, че няма накъде. И как препогребване се е превърнало във възкресение! Ако толкова те интересува Паола Шулц Дева Мария или Исус Христос костите му са в един израелски склад! Последователност на събитията: изнасилване от израелски тузар, раждане, поумняваме, претенции към тати, смърт, препогребване!
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има кибрит и запалка ще има огън.
18
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Виждам, че дявола вече е превзел много от сърцата на миряните. Винаги имайте вяра в чудото. Не е необходимо да има камери, за да повярвате. Виждате ли електромагнитните вълни, които до преди само 200 години не се е знаело за тях? Не, но ги има. Виждате ли как една квантова частица от вълна се превръща в частица? Не, но този процес го има във вселената. Вселената е необятна, необяснима, но все пак в нея разум има. Ако всичко е създадено на късмет, значи може всичко на изчезна на късмет.