Защо не ни трябва търговска война между САЩ и Китай?

Много държавни лидери направиха сериозни грешки
17 май 2020 22:15, Нели Христова
66
Защо не ни трябва търговска война между САЩ и Китай?
Снимка: БГНЕС

Глобалната икономика се олюлява заради пандемията от Covid-19. Последното нещо, от което тя се нуждае сега, е тлеещата търговска война между двете най-големи икономики в света да ескалира. Американската администрация обаче изглежда е готова да поеме този риск. Белият дом тази седмица предприе това, което може да се окаже първият изстрел в нова финансова междуособица, пише Financial Times в редакционен коментар, цитиран от Investor.bg

Американският министър на труда Юджийн Скалиа се обърна към надзорния съвет на пенсионния фонд на 5,9 милиона работещи и пенсионирани федерални служители, казвайки, че президентът Доналд Тръмп иска от тях да стопират плановете, които биха позволили на фонда да инвестира в акции на китайски компании. Спестовният план на стойност близо 600 милиарда долара трябваше скоро да пренасочи инвестиции за 40 милиарда от индекс на развитите пазари към глобален такъв, включващ китайски акции. Надзорният съвет в сряда отложи този ход. Междувременно Белият дом предприема стъпки за замяна на трима от петте му директори.

Има силни аргументи, че пенсионният фонд на федералните служители не трябва да инвестира в китайски предприятия, някои от които са обвинявани, че нарушават правата на човека, че подпомагат „надзорната държава“ на Пекин или че представляват риск за националната сигурност на САЩ. Китайските компании също така не са обект на същите правила за разкриване на информация като американските акции. Някои законодатели настояват надзорният съвет и Белият дом да осуетят намеренията на фонда.

Грешка е обаче да се обвърже този въпрос с ескалиращите взаимни обвинения чия е вината за коронавируса, в които Тръмп се замеси с Пекин - включително и предложението му САЩ да поискат финансова компенсация от Китай за пандемията. През миналата седмица президентът нарече вируса "атака" срещу САЩ, подобна на тези над Пърл Харбър и Световния търговски център. Писмото на Скалиа до надозрния съвет на фонда цитира друго такова от съветниците на Тръмп относно икономиката и националната сигурност, които предупреждават, че китайските инвестиции са рискови, тъй като съществува „вероятност да възникнат бъдещи санкции в резултат от виновните действия на китайското правителство“, свързани с разпространението на вируса.

Президентът на САЩ има право да притиска Китай да бъде отворен за произхода на Covid-19. Правителството в Пекин също може с основание да бъде критикувано за ранното потулване, което забави усилията за овладяване на болестта. Но други държави и лидери, не на последно място самият Тръмп, направиха сериозни грешки, които влошиха пандемията. Претенциите, че Китай трябва да поеме разходите за един случаен вирус, са нелогични. Те карат Пекин да запази мълчание относно Covid-19 и да засили своята агресивна контра-дипломация.

Още по темата четете на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Патентована ти е прoстата глaва :)
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 62 Я па ти..е ! Че само ти ли не си разбрал ? Ковид19 е създаден и патентован от Бил Гейтс през 2015 година още . Според теб май Гейтс го е подарил на китайците и те са си го пуснали в Ухан ? Това си е чиста биологична война срещу Китай и те ще си отмъстят
47
5
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 59 Я кажи от къде знаеш че САЩ са пуснали вируса в Китай,или така ти се иска ?Самите китайци признаха че вируса е тръгнал от пазара в Ухан , но не признават че е създаден в лаборатория.Може би това е най достоверно.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58 Анониментой мислил ! А *** наистина ли ? Как? С какво ?
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
98% от стоките в света се произвеждат в Китай.
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случая крадеца вика , дръжте крадеца! САЩ пуснаха вируса в Китай и сега обвиняват китайците за вируса ! У нас е същото . На Бойко и на герб всички са им виновни само те са прави
43
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От големите държави,Русия е най-много пострадала икономически от китайския вирус.Мисля,че топлите отношения между Русия и Китай ще изстинат.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е война между глобалисти и антиглобалисти,ние нямаме нищо общо с това,освен,че няма да имаме по-евтини китайски продукти или суровини,война няма да има(защото нито за американци,нито за европейци е изгодна такава война),може би само някои правила ще се изменят между Китай и САЩ.
41
1
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Изглежда интелектуалното ниво не ти позволява дори да водиш нормален диалог"Teach me, Master! "Преди да приключа с теб..." - дръжте се по-сериозно, не ви отива на възрастта. '' невъзможност да си защитиш позицията и да се разпростреш върху широк кръг от стоки, въпреки претенциите ти за тяхното задължително универсално присъствие" - ако ме се лъжа, спорът беше за телефона. Как точно да се "разпостря"? Или продължавате да твърдите, че не използвате китайски продукти?
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоИзглежда интелектуалното ниво не ти позволява дори да водиш нормален диалог (това е констатция, не обида). Преди да приключа с теб ще посоча къде са ти слабите места: 1) невъзможност да си защитиш позицията и да се разпростреш върху широк кръг от стоки, въпреки претенциите ти за тяхното задължително универсално присъствие 2) подменяне на аргумента на опонента, наричано в логиката още strawman 3) опит за превръщането на разговора в някаква квартална свада. Бойко е прав. Отново.
39
0
 
0
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Дадох ти възможност..."Безкрайно благодаря.
38
2
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
Първата част от тирадата въобще няма да я коментирам. "считам, че не можеш дори да покажеш това което твърдиш." Естествено, че не мога да го покажа. Какво да покажа? На кого? Анонимен?Само да напомня, че дискусията е Китай. И както продължавам да да твърдя - няма устройство, без китайски компоненти (без алтернатива). А откъде сте си купили телефона - няма никакво значение.
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоНе обичам да се занимавам с хора, които нямат дори интелектуална честност достатъчна, че да не изопачават дори и елементарни конструкции. Никога не съм твърдял, че в телефона няма китайски компоненти, защото за да твърдя такова нещо трябва да знам всеки от компонентие му откъде идва. Телефонът е Самсунг Галакси Ес 6 и е закупен от дюти фрито на летище Нарита/Токио. Сега, ако искаш да продължиш с други вещи давай, ако не, считам, че не можеш дори да покажеш това което твърдиш.
36
6
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
кажи ми кои полупроводникови продукти се произвеждат в Китай, щото аз знам в Малта, знам в Мексико, знам дори в покрайнитите на Ню Йорк, знам в Тайван, знам в Корея, ама в Китай един не мога да кажа...
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоВиж сега, на мен децата ми вече имат деца (и то не малки), та за момче не знам. Дадох ти възможност да тестваме хипотезата ти. Доникъде не си. Ако решиш да продължиш заповядай, но това което преди малко направи си беше лапешко изпълнение.
34
3
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
Момче(та), да ми разправя някой, че нямал (не ползвал) китайски продукти, е меко казано - несериозно. Дали ви харесва това или не (на мен лично, не ми харесва), е без значение. Истината е, че за момента, Китай няма алтернатива за производство. А на вярващите, че телефонът им е произведен изцяло в Малайзия - нямам какво да добавя. Явно не сте наясно къде се произвеждат "полупроводникови" продукти(Живков обещаваше, ама така и не построи завод за "цели" проводници ;))
33
5
 
3
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 3 години
в последното си телевизионно интервю, Тръмр каза, че е за тотална скъсване на всякакви връзки с Комунистически Китай, т.е. изолация по-лошо и от тази на Северена Корея. Така, че от тук на сетне, ако не бъде извършен държавен преврат и смяна на системата в Китай, ще е или си със САЩ или си с Китай - двуполюсен модел. По-интересното е, че Русия официялно се обяви за разследване дали Вируса не е от Уханската Лаборатория, т.е. нещо което Пекин е против или в момента дори Русия не е с Китай!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате Гойко"Лека"Ясно, значи от ***.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате Гойко"Тамън се чудех .."Не ми приписвай думи. Ясно ти оговорих веднага след като ми зададе въпроса. Объркване не може да има.И така по нататък или дотам стигнаха китайските стоки?
30
0
 
0
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"По нататък или това беше?"Лека. Другият път, пак заповядайте.