120 души са арестувани след размирици в Хонконг

Китай иска да приеме новият законопроект за националната сигурност
24 май 2020 19:50, Нели Христова
21
120 души са арестувани след размирици в Хонконг
Снимка: БГНЕС

Хонконгската полиция задържа над 120 души при днешна антиправителствена демонстрация, в която взеха участие хиляди демонстранти, предаде Ройтерс.

Днешната демонстрация, която беше най-голямата в Хонконг от началото на карантината заради Ковид-19, първоначално се планираше да е срещу законопроект за въвеждане на санкции за обида срещу китайския национален химн, но новият законопроект за националната сигурност накара повече хора да излязат по улиците.

Новият законопроект предвижда китайските власти да могат при необходимост да създават представителства на китайските служби на територията на Хонконг, за да се справят с бъдещи демонстрации и намеса от страна на "чуждестранни сили". Мнозина в Хонконг се опасяват, че новото законодателство ще бъде използвано срещу политическата опозиция, отбелязва ДПА.

Няколкостотин души, облечени в черни дрехи, се събраха в търговския квартал Козуей Бей на неразрешена от властите демонстрация, за да протестират срещу плановете на Пекин да наложи на полуавтономния си район спорния закон за националната сигурност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Демонстранти блокираха пътища и хвърляха чадъри, бутилки за вода и други предмети по служителите на реда. Полицията в отговор използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Новият законопроект беше включен в дневния ред на годишната сесия на китайския парламент, която беше открита в петък в Пекин. Предполага се, че той ще бъде приет от китайските власти без съгласуване с хонконгските законодатели. Опозиционните сили в специалния административен район остро разкритикуваха тази инициатива и смятат, че тя противоречи на принципа "една страна - две системи", отбелязва ТАСС. Китайското външно министерство заяви, че Пекин няма да се откаже от този принцип и подчерта, че съответните въпроси се отнасят към вътрешната политика на Китай, в която нямат право да се намесват други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До МхмГрешиш, комунистите искат комунистическа тирания и вече имат достатъчно сила в лицето на Китай и оста на Злото, за да започнат да си показват мръсните намерения. Явно и добре работят с маргиналите, като гледам в България и на други места какво става. В следствие тия маргинали са готови да продадат и майките си за малко лично "отмъщение" за "несправедливостите" които обществото им е причинило. Само гледай, тепърва започва веселбата и ако Запада си мисли, че ще мине мирно, СЕ ЛЪЖЕ.
16
3
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Комунистическата тирания е Сталинизма. Твърде евтина пропаганда е да сравняваш днешен Китай с тогава - днес напълно отворен към и за Света. Сингапур се развива на днешното завидно ниво след като получава независимост - 1965г, така че примерът ми е много удачен.
15
6
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
Сингапур също е бивша британска колония. Тайван го крепи САЩ. Примерът ти е неудачен.Никой не ще комунистическа тирания.
14
6
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Трябва да се отчетат заслугите на британците за просперитета на Хонгконг. Но ако се вгледаме в Сингапур и Тайван ще видим, че това е възможно да се постигне и без колониализъм. Естествено е Китай да не остави Хонгконг като троянски кон на англосаксите при днешната демонизираща атлантическа пропаганда.
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро като заиграе ръжена няма да им Е до Либоффф!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9 АнонименТи разбираш ли се какво изобщо пишеш ? Китай с тази мощна и модерно въоръжена армия ще прегази за норматив не само Япония а ми и Европа само с конвенционално оръжие без ядрено а краварите ще мучат жално и ще чакат своя ред
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно да ги пита..........вижда се, какво искат хората.ЛибоФта към червените чуми се вижда.
10
3
 
4
 
! Отговори
До10 преди 3 години
То пък някой ще ги пита какви "знамена" искат!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"навсякъде само американски знамена... тия адекватни ли са въобще ??"Що, кой иска китайски или рушки?
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След WW2, Япония остана под окупация на САЩ и така се създаде съвременен Китай - новата робска държава на англосаксите. Япония няма право да има армия, но скоро 99 годишните договори изтичат и Германия и Япония нема да са под окупация. Да му мислят китайците.Япония може да смачка китайските полухора за отрицателно време, както са го правили стотици години.
7
3
 
1
 
! Отговори
За съжаление преди 3 години
сега демокрацията не е това,което са имали предвид древните гърци.Тя не еуправление на масата над малкото хора,а принуда над мнозинството даизпълнява всички капризи и искания на малцинствени (не само етнически,а иикономически,природозащитни,сектантски и пр.)групи.Вместо въпросните групида бъдат принуждавани с всички средства да съблюдават правилата на мнозинството,то е рекетирано от тях,политиците се страхуват да използват силасрещу тях и така тормозят масите.Уви,това няма да се промени.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах няколко клипа, навсякъде само американски знамена... тия адекватни ли са въобще ??
5
4
 
4
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Бой по тия *** !!!
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пекин може от много неща да се откаже много набързо като завалят бомби и ракети от определени страни. Много набързо са забравили как не толкова отдавна бяха роби на техните братовчеди самураите. Янките обичат да си правят научните експерименти точно с тяхната раза (Хирошима, Ковид19, тн) да не забравяме :))
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бой и е..н оправят либералните"демократи"
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в света има само две сили : 1 % глобалисти-сатанисти, и 99% нормални хора, които са разделени помежду си, защото още не разбират кой е общият им враг.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическата демокрация настъпва. Явно Хонг Конг ще са първите които ще папкат супа от прилепи.