В Беларус не стихват протестите след преизбирането на Лукашенко

Минск отхвърли критиките за репресии на властите
12 авг 2020 08:39, Елка Василева
70
В Беларус не стихват протестите след преизбирането на Лукашенко
Снимка: БГНЕС

Трета поредна нощ продължиха протестите в Беларус след преизбирането на настоящия президент на страната Александър Лукашенко.

В столицата Минск стотици демонстранти издигнаха барикади, докато полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат пътуващите в тях, носещи бяла гривна, превърнала се в символ на протестите.

Още по темата
Същевременно министерството на външните работи на Беларус отхвърли международните критики за репресии на властите срещу масовите протести и нарече неприемливи изявленията на редица европейски политици, направени след изборите.

От министерството заявяват, че са готови за конструктивен диалог по темата с всички чуждестранни партньори и за предоставяне на конкретни факти, разкриващи действителната причина за събитията.

Европейският съюз заяви, че президентските избори в Беларус не са били "нито свободни, нито честни" и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие.

В декларация на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, се настоява за прекратяване на насилието на протестите и за незабавно освобождаване на всички задържани.

Ситуацията в Беларус ще бъде обсъдена на неформална среща на външните министри на Европейския съюз на 27 и 28 август в Берлин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Някой, може да види индекса на човешко развитие и БВП на глава от населението в Беларус и тогава да плюе Лукашенко... И Стамболов са го наричали диктатор по време на управлението му. Лукашенко го наричат диктатор от Европа, защото не разпродаде държавата на безценица на Западни " Обръчи от фирми" като нас. В Беларус се създаде някаква средна класа, която тук я няма. За тоя руско-беларуски манталитет си трябва силна ръчичка, както и при нас.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в Беларус милиционерите се справяха толкова добре и с престъпниците, както с мирните граждани, държавата им щеше да е рай, ама силно се съмнявам. Най вероятно и там е като тук и престъпници управляват държавата, а Лукашенко е само кукла за бандитите както наш Бойко.
54
1
 
2
 
! Отговори
Питане преди 3 години
До Анонимен 51А за какво да мечтаят? За фашисткото бъдеше като в Украйна? Те да не са луди! Вече им ядоха попарата през ВСВ с 634 изгорени села с всичките им жители. Те знаят че тяхното спасение и оцеляване е само на изток. Затова майданът в Белорусия няма да мине. Колкото и да пращат бригадите Азов от Украйна. Тъкмо ще ги понамалят.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И там е същата мафия, като и при нас.
52
1
 
10
 
! Отговори
Батько Лукашенко преди 3 години
Квакайте, квакайте, този соросташки вой е симфония за моите уши.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отпред герб с червена петолъчка. Във всеки случай е по-добре от урна със звездата на давид и кабалски пентаграм, ясно ли ти е, грантак пробит.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизъм вече не може да има. Работническо-селска класа вече няма. Вече всички искат да са граждани-тарикати, а не селяни-работници.
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора наистина не разбират-искат по добър живот и са прави но по добре е да ги управлява диктатор отколкото антиХрист от eu и usa
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубави или лоши това са резултатите от изборите. Мнозинството беларусци го искат този откачалник- това е! Всеки, който загуби избори негодува и казва, че са фалшифицирани- е нема такава демокрация!
47
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа...Божков Черепа плаща на протестите!Не знам само каква е тарифата там
46
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Лукашенко падне Радев Грипена няма къде да кандидатства за политическо убежище.
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50"Видяхте ли в каква урна гласува Лукашенко? Отпред герб с червена петолъчка. Тия още не могат да превъзмогнат комунистическото си минало. Още мечтаят за СССР и диктатура. Това не е съвременна държава. Нормално е хората да искат промяна."Българските червени каскети и те за това си мечтаят, но това свърши. Те затова са бесни.:)))
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхте ли в каква урна гласува Лукашенко? Отпред герб с червена петолъчка. Тия още не могат да превъзмогнат комунистическото си минало. Още мечтаят за СССР и диктатура. Това не е съвременна държава. Нормално е хората да искат промяна.
43
11
 
7
 
! Отговори
русофилите в Сибир! преди 3 години
Следващия е Путин. После съд и затвор за продажната русофилска клика в България.
42
9
 
5
 
! Отговори
СССР в кофата преди 3 години
Много скоро и последния соц експеримент в Европа ще се срине и ще отиде там където му е мястото - на бyнището на историята.
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом не можете да отговорите нещо смислено, веднага се хващате за "западните"Проглушихте ни ушите вече 70 години колко е лош Запада.Ама бягаха в Запада, а не в СССР и Русия.Даже рескуваха да ги застрелят на границата и пак бягаха на Запад
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ливан ,Беларус... това са протести, а не като нашите да чоплят семки ,пеят и друсат хорца по улицитеНашето е махленски сбор
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И нашата "демокрация" е тип Беларус....
38
3
 
7
 
! Отговори
! преди 3 години
Руската цензура е плод на възпален мозък.______________________________________-->Западните *** представящи Българската либерастия са със възпалени мозъци.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Тате пардон баце печели като там.