Заради коронакризата все повече фирми фалират, 5% намаляват заплатите

Най-голям е спадът на заетостта в туризма - с близо 50 000 души
44
Заради коронакризата все повече фирми фалират, 5% намаляват заплатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Расте броят на предприятията, обявени в несъстоятелност през месеците юни и юли. Това показва анализ на Българска стопанска камара на база данни на Агенцията по вписванията. През юни тази година фирмите, обявили несъстоятелност, са 62 при 42 за същия месец на предходната година, а през юли 2020 г. - 70 при 53 през юли 2019 г.

Още по темата

Същевременно с близо 5% намаляват заетите, в сравнение със същия период на миналата година, допълва „Труд“.
Най-голям е спадът на заетостта в туризма - с близо 50 000 души, в преработващата промишленост - с 30 000, и в търговията - 13 000.

А най-много са наетите в секторите “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщенията” - 6000.

По данни на НСИ през юли общият показател на бизнес климата се покачва спрямо предходните три месеца, но още е далеч от предкризисните нива, след като през април отбеляза спад със 17,7 на сто, посочват от БСК.

Според работодателите данните на Министерството на финансите показват, че се подобрява фискалната дисциплина на бюджета - просрочените задължения към Централното правителство и осигурителните фондове намаляват, но се увеличават задълженията към общините.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дневен ред чака въпросът за п р вия м🌺ил и он. Оттам нататък следва ефектът на дом и но то.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дневен ред чака въпросът за първия милион. Оттам нататък следва ефектът на доминото.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отчуждаване на необитаеми апартаменти и жилища вповече, закупенина килограм с пари необясними. А земята, награбена на смешницени от обеднели и обедняващи трябва да се национализира.Защото не сме у😊зрели нито за соц, нито за де😄 мок рация. Сокрация може и да ни е по мярка. Проба е нужна.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ти баламосване - безработните са се увеличили двойно от началото на годината. И то при положение, че лятото все пак има някаква временна заетост.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама магазина, магазинчета ,бакалиики вдигат лееекичко цените.И същите тези са пълни с купувачиЦените не са вдигнати лекичко, ами направо бая от началото на годината.Но за количеството купувачи не съм съгласен. Намалели са и то определено.А народът пие не от хубаво. Сигурно я знаеш оная притча за султана и неговият везир.
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 фирми повече са фалирали от миналата година, това ли е икономическия апокалипсис. То и здравен нямаше, сега с това ни баломосват
11
4
 
23
 
! Отговори
65 преди 3 години
А преди месец си купих боксерки за 6лв. Преди два дни пак си купих същите за 10лв.и 50ст.От същият магазин.??????
10
3
 
18
 
! Отговори
65 преди 3 години
Незнам кои фирми фалират,как фалират,кои намаляват заплати.Ама магазина, магазинчета ,бакалиики вдигат лееекичко цените.И същите тези са пълни с купувачи.За тая цел трябва да имаш пари.Вчера си купих 2бр.мин.вода ,малка по 1,20лв.всяка.И чета надпис- ,,по независими от нас причини цената на алкохола се увеличава"???? Народа повече ли пие,та гледат да ударят,, кьоравото "?Или повече спирт слагат?Продавачката ми каза че, ,,Винпромите са независими и сами си определят цените".
9
8
 
10
 
! Отговори
К преди 3 години
До коментар 9Шуши, ако до сега не си успял да купиш апартамент и да паднат цените пак няма да можеш да купиш. В тази статия не се говори за строителство и и имоти. Ко общо има увеличените фалити на фирми с имотите?Ко означава думата смех? Тва мех ли е, ко ли е ?
8
5
 
6
 
! Отговори
инсинуация преди 3 години
Пак клевети за да клатят правителството. Тиквата заяви, че сме в челото ......на ................Ко,й каква истината? Тулупа не може да лъже!
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само цените на имотите са стабилни... според брокерите де, ако ги питаш е сега е момента за апартамента ;) нищо, че има и ще има фалити и безработица, хората щели да купуват още повече ... смех :)
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не мислиш, че са плащали ДДС изобщо досега:)
5
2
 
30
 
! Отговори
пиша ви от Шпунц преди 3 години
В тази криза най-много спечелиха производителите на маски, на дезифектанти, както и производителите на храна. Тези с оборотните и модерни заведения също бая намазаха, като им намалиха ДДС_то на 9%, а те не свалиха никакви цени
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе това не може да бъде нали до оня ден тулупа говореше как ни е спасил и медиите раболепно му помагаха. Та сега това което се пише истина ли е или злобна клевета.
3
1
 
13
 
! Отговори
Елката ви не бачка преди 3 години
Значи, от примерно 500 000 работещи в туризма пет шест месеца, това лято работят 20-30% два три месеца. Според НСИ, това е спад с 50 000, чудесна статистика.
2
5
 
21
 
! Отговори
Завърнал се.... преди 3 години
България = празни надежди.
1
0
 
36
 
! Отговори
Autumn преди 3 години
Изчакайте есента и зимата. Юни и юли ще ви се сторят бял кахър, както се очакват и политически сътресения.