Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см

Това ще застраши живота на стотици милиони хора
18 сеп 2020 10:04, Нели Христова
85
Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см
Снимка: БГНЕС

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледовете.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в списание "Криосфера", цитирано от АФП и БТА.

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100 г, което ще застраши стотици милиони хора.

 


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 2 месеца
Ето пак не ги разбираш нещата! Но това дали Венера е в обитаемата зона или не, можеш да го провериш! В нетя, потърси! Според учените Венера се намира в обитаемата зона! Или ти си мислиш, че обитаемата зона е само орбитата на земята? Уф някак си не знам как хора които не знает даже дефиницията на дадени неща спорят по тях!? Абре както и да е прави сте? Предавам се! С глупостта и подръжниците и няма как да се спори!
61
0
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 месеца
Ша са мре! То саа е видяло.Ко не от коронавирусо то от нящо друго.Ами яжте пийте и си носете новите дрехи и обувки.
60
1
 
0
 
! Отговори
До 56 преди 2 месеца
Абре що не цитира целия ми пост а а именно не получава чак толкова слънчева слветли за такъв парников ефект! Значи като почна още с вулканите, че те разбираш ли охлаждали земята тогава ми стана ясно, че не ги разбираш нещата! Ама никак! Не говоря, че не можеш да мислиш, не ти не ги разбираш нещата! И сега ме цитираш не правилно еми как човек да спори с такива "ерудити"!?
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз до края на века няма да съм жив.
Да му мислят тези след мене.
58
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
На земята много пъти е настъпвал апокалипсис и след него ново начало.Умрели са динозаврите,имало е няколко ледникови периода,в библията пише,за всемирния потоп.Имало е чумни епидемии и такива от холера.Бог чисти земята от лошото и ненужното.Както и наказва хората за многобройните им грехове.Аз и жена ми си падаме малко препъри и сме подготвени почти за всичко.Дори и ядрена война да стане,ще оцелея,и ще спася семейството си.За след това ще го мислим.
57
0
 
1
 
! Отговори
И пак до Уууу преди 2 месеца
Колкото до обикалянето, донякъде си прав, но трябва да направиш уточнение относно "цялата Земя" и "обикаляне".
При максималистичен подход - най-вероятно няма начин един и същи човек да е стъпил на всеки 1 квадратен метър от над 149-те милиона квадратни километра суша. Но ако се премине през повечето региони/области/щати/провинции на всички страни от света от континентите и някои от по-големите острови, това не е чак толкова невъзможно.
В най-общи линии е въпрос на мерак, амбиция и възможности..
56
1
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 2 месеца
"И не получава чак толкова много слънчева светлина"

Венера е на 100 милиона километра от слънцето а земята на 150. Разликата е голяма. Венера има и много по-плътна атмосфера. Въобще няма място за сравнение.
55
0
 
0
 
! Отговори
До Уууу преди 2 месеца
Дюд, без да съм най-осведомения, се сещам поне за няколко нашенци, които са обиколили света - пеша, на стоп или с превозно средство. Тия със самолетите са малко несигурни, защото ако не се похвалят някъде, няма как да знаем. По същество:
- по море - кап.Георги Георгиев, Николай Джамбазов, Васил Куртев
- по суша - Стефан Пашов, имаше и един русенец, колоездачи и млада двойка с кола
- по въздух - най-вероятно са много, като започнеш с част от депутатите, а преди време при Слави имаше и 1 девойка
54
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 2 месеца
Ти наистина си доста упорит в глупостта си! Обитаемата зона според научните стандарти е орбитата на Земята спрямо Слънцето. Венера не е в нашата орбита, а е с около 30% по-близо до Слънцето от Земята, тоест категорично не е в обитаемата зона. А озоновия слой си е много добре, истирията с озоновата дупка приключи, тя почти се е затворила. Размера на Венера има до толкова значение, до колкото и позволява да има магнитно поле, което пък и позволява да има атмосфера - толкова с аналогиите.
53
0
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 2 месеца
"пишете за магнитни полета и как ни предпазвали от слънчевите лъчи!"

Ти въобще правиш ли разлика между слънчеви лъчи и слънчев вятър?
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 46

"Няма как в атмосферата на Венера на има 97% СО2, а тук около 0.04% и да правим паралел"

напълно съм съгласен, но дори и при нас да беше 97% CO2, пак няма да стане толкова топло като на венера. Като се нагрее атмосфератя тя запчава да излъчава топлинната енергия под формата на инфрачервена радиациякато излъчва 50% към земята и 50% отива към космоса. Когато атмосферата започне да излъчва към космоса толкова колкото получаваме от слънцето, тогава затоплянето спира и имаме еквилибриум.
51
1
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 2 месеца
По-големия проблем е че хората не знаят какво е парников ефект и екоталибаните екплоатират този термин, за целите на тяхната религия като сатанизират като абсолютно лош. Без парниковия ефект, който задържа енергията която получаваме от Слънцето под формата на топлина, Земята ще е ледената топка, с абсолютно безжизнена повърхност и живот единствено в океаните - вече знаем, че такива периоди е имало в миналото. Няма как в атмосферата на Венера на има 97% СО2, а тук около 0.04% и да правим паралел
50
2
 
0
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Такаа и какво направихме ние със озоновия слой? Знаете ли? А знаете ли какво става с озона при по-високо налягане? А знаете ли какво става с озона ако се смеси с някой други газове и или аерозоли? Абе всъщност малко ми писна не знаете много неща но въпреки това ми пишете за магнитни полета и как ни предпазвали от слънчевите лъчи!За Венера тя е с размери почти колкото земята, намира се в обитаемата зона! И не получава чак толкова много слънчева светлина, че да се получи парников ефект както е сег
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

"САЩ има масови измирания на 4 000 000"

Че това е нищо. Некви си 4 милиона. Само домашните котки на година убиват към 5-6 милиарда пртици. Не съм чул до сега некой еко-талибан да писка против котките.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 35

"не правиш разлика между ултравиолетово лъчение и слънчев вятър"

От слънчевия вятър ни пази магнитното поле.
47
0
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 2 месеца
Не ми стана ясно какво ще разберам в скоро време, къде се крие опастността за човечеството? Не знам какви са тези птичи измирания, птици има предостатъчно. И какви са тези сривове в екосистемите само ти си знаеш, всичко е в болното ти съзнание.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 22

Хората които павят паралел на земята със венера наясно ли са че венера е по-близо до слънцето?

Парниковия ефект не може да увеличава темепературата безкрайно. Той може да увеличи със 100% енергията която получаваме от слънцето така че не можем никога да станем като венера понеже получаваме много по-малко енергия от слънцето.
45
2
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 2 месеца
Хайде изкажи се за Венера, кое е общото със Земята - просто не знаеш и пишеш простотии. Първо Венера е доста по-близо до Слънцето, второ химическия й състав е много по-различен от този на Земята. Общо взето двете планети нямат база за сравнение, дай ако искаш да сравняваме Земята с Юпитер.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми плашете са бе.
43
4
 
2
 
! Отговори
Съгласен преди 2 месеца
"Абе Вий добре ли сте? Как може човекът да затопли цяла планета?"

И аз мисля, че един човек не може да промени целия кламат. Може би, ако бяха 7-8 милиарда - да, но един - не!