Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см

Това ще застраши живота на стотици милиони хора
18 сеп 2020 10:04, Нели Христова
85
Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см
Снимка: БГНЕС

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледовете.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в списание "Криосфера", цитирано от АФП и БТА.

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100 г, което ще застраши стотици милиони хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Ето пак не ги разбираш нещата! Но това дали Венера е в обитаемата зона или не, можеш да го провериш! В нетя, потърси! Според учените Венера се намира в обитаемата зона! Или ти си мислиш, че обитаемата зона е само орбитата на земята? Уф някак си не знам как хора които не знает даже дефиницията на дадени неща спорят по тях!? Абре както и да е прави сте? Предавам се! С глупостта и подръжниците и няма как да се спори!
54
0
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Ша са мре! То саа е видяло.Ко не от коронавирусо то от нящо друго.Ами яжте пийте и си носете новите дрехи и обувки.
53
1
 
0
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Абре що не цитира целия ми пост а а именно не получава чак толкова слънчева слветли за такъв парников ефект! Значи като почна още с вулканите, че те разбираш ли охлаждали земята тогава ми стана ясно, че не ги разбираш нещата! Ама никак! Не говоря, че не можеш да мислиш, не ти не ги разбираш нещата! И сега ме цитираш не правилно еми как човек да спори с такива "ерудити"!?
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз до края на века няма да съм жив.Да му мислят тези след мене.
51
0
 
1
 
! Отговори
И пак до Уууу преди 3 години
Колкото до обикалянето, донякъде си прав, но трябва да направиш уточнение относно "цялата Земя" и "обикаляне". При максималистичен подход - най-вероятно няма начин един и същи човек да е стъпил на всеки 1 квадратен метър от над 149-те милиона квадратни километра суша. Но ако се премине през повечето региони/области/щати/провинции на всички страни от света от континентите и някои от по-големите острови, това не е чак толкова невъзможно.В най-общи линии е въпрос на мерак, амбиция и възможности..
50
1
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
"И не получава чак толкова много слънчева светлина"Венера е на 100 милиона километра от слънцето а земята на 150. Разликата е голяма. Венера има и много по-плътна атмосфера. Въобще няма място за сравнение.
49
0
 
0
 
! Отговори
До Уууу преди 3 години
Дюд, без да съм най-осведомения, се сещам поне за няколко нашенци, които са обиколили света - пеша, на стоп или с превозно средство. Тия със самолетите са малко несигурни, защото ако не се похвалят някъде, няма как да знаем. По същество:- по море - кап.Георги Георгиев, Николай Джамбазов, Васил Куртев- по суша - Стефан Пашов, имаше и един русенец, колоездачи и млада двойка с кола- по въздух - най-вероятно са много, като започнеш с част от депутатите, а преди време при Слави имаше и 1 девойка
48
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Ти наистина си доста упорит в глупостта си! Обитаемата зона според научните стандарти е орбитата на Земята спрямо Слънцето. Венера не е в нашата орбита, а е с около 30% по-близо до Слънцето от Земята, тоест категорично не е в обитаемата зона. А озоновия слой си е много добре, истирията с озоновата дупка приключи, тя почти се е затворила. Размера на Венера има до толкова значение, до колкото и позволява да има магнитно поле, което пък и позволява да има атмосфера - толкова с аналогиите.
47
0
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
"пишете за магнитни полета и как ни предпазвали от слънчевите лъчи!"Ти въобще правиш ли разлика между слънчеви лъчи и слънчев вятър?
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 46"Няма как в атмосферата на Венера на има 97% СО2, а тук около 0.04% и да правим паралел"напълно съм съгласен, но дори и при нас да беше 97% CO2, пак няма да стане толкова топло като на венера. Като се нагрее атмосфератя тя запчава да излъчава топлинната енергия под формата на инфрачервена радиациякато излъчва 50% към земята и 50% отива към космоса. Когато атмосферата започне да излъчва към космоса толкова колкото получаваме от слънцето, тогава затоплянето спира и имаме еквилибриум.
45
1
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
По-големия проблем е че хората не знаят какво е парников ефект и екоталибаните екплоатират този термин, за целите на тяхната религия като сатанизират като абсолютно лош. Без парниковия ефект, който задържа енергията която получаваме от Слънцето под формата на топлина, Земята ще е ледената топка, с абсолютно безжизнена повърхност и живот единствено в океаните - вече знаем, че такива периоди е имало в миналото. Няма как в атмосферата на Венера на има 97% СО2, а тук около 0.04% и да правим паралел
44
2
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Такаа и какво направихме ние със озоновия слой? Знаете ли? А знаете ли какво става с озона при по-високо налягане? А знаете ли какво става с озона ако се смеси с някой други газове и или аерозоли? Абе всъщност малко ми писна не знаете много неща но въпреки това ми пишете за магнитни полета и как ни предпазвали от слънчевите лъчи!За Венера тя е с размери почти колкото земята, намира се в обитаемата зона! И не получава чак толкова много слънчева светлина, че да се получи парников ефект както е сег
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"САЩ има масови измирания на 4 000 000"Че това е нищо. Некви си 4 милиона. Само домашните котки на година убиват към 5-6 милиарда пртици. Не съм чул до сега некой еко-талибан да писка против котките.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 35"не правиш разлика между ултравиолетово лъчение и слънчев вятър"От слънчевия вятър ни пази магнитното поле.
41
0
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Не ми стана ясно какво ще разберам в скоро време, къде се крие опастността за човечеството? Не знам какви са тези птичи измирания, птици има предостатъчно. И какви са тези сривове в екосистемите само ти си знаеш, всичко е в болното ти съзнание.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 22Хората които павят паралел на земята със венера наясно ли са че венера е по-близо до слънцето?Парниковия ефект не може да увеличава темепературата безкрайно. Той може да увеличи със 100% енергията която получаваме от слънцето така че не можем никога да станем като венера понеже получаваме много по-малко енергия от слънцето.
39
2
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Хайде изкажи се за Венера, кое е общото със Земята - просто не знаеш и пишеш простотии. Първо Венера е доста по-близо до Слънцето, второ химическия й състав е много по-различен от този на Земята. Общо взето двете планети нямат база за сравнение, дай ако искаш да сравняваме Земята с Юпитер.
38
1
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Мисля ясно съм написал в пост 28, че озоновия слой ни предпазва от ултравиолетовото лъчение, но ти очевадно не си много умен и не правиш разлика между ултравиолетово лъчение и слънчев вятър - на хора ползващи думи като "щото" и "инак" им е простено, те толкова си могат, не е смешно, тъжно е.
37
1
 
4
 
! Отговори
Митето преди 3 години
Начи кво а са абим, земаме пример от Кораната дет пише: ако моамед не отиде до планината то планината ше отиде до моамед. Та така и с нас, ако ние не отидем на морето, то морето ше отиде при нас. Плаж ала бала, плуване и пичоци по банскиСупер, по бръже а иде тва море.
36
2
 
7
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Абе Вий добре ли сте? Как може човекът да затопли цяла планета? Някой обикалял ли я е цялата? Само да обиколите пеша ще Ви трябват 4-5години и то ако постоянно вървите по 25-30км/ден. Ние зависим 99% от Слънцето и просто в момента сме се приспособили към средата. Ако малко се измени активността му, край с нас. Разходете се между Провадия и Шумен-пълно е с миди. Под водата е пълно с потънали градове, само че моретата не са добре изучени. Никой не знае какво ще стане в бъдещето! Учените са хора