Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см

Това ще застраши живота на стотици милиони хора
18 сеп 2020 10:04, Нели Христова
85
Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см
Снимка: БГНЕС

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледовете.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в списание "Криосфера", цитирано от АФП и БТА.

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100 г, което ще застраши стотици милиони хора.

 


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 2 месеца
Мисля ясно съм написал в пост №28, че озоновия слой ни предпазва от ултравиолетовото лъчение, но ти очевадно не си много умен и не правиш разлика между ултравиолетово лъчение и слънчев вятър - на хора ползващи думи като "щото" и "инак" им е простено, те толкова си могат, не е смешно, тъжно е.
41
1
 
4
 
! Отговори
Митето преди 2 месеца
Начи кво а са абим, земаме пример от Кораната дет пише: ако моамед не отиде до планината то планината ше отиде до моамед.
Та така и с нас, ако ние не отидем на морето, то морето ше отиде при нас.

Плаж ала бала, плуване и пичоци по бански
Супер, по бръже а иде тва море.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До уууу

От ГЕРБ си? Чети повече, излагаш се, когато мислите ти се трансформират в реч или букви!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Можело!?
Въпроса не е "Дали?", а "Кога?"
38
2
 
7
 
! Отговори
Уууу преди 2 месеца
Абе Вий добре ли сте? Как може човекът да затопли цяла планета? Някой обикалял ли я е цялата? Само да обиколите пеша ще Ви трябват 4-5години и то ако постоянно вървите по 25-30км/ден. Ние зависим 99% от Слънцето и просто в момента сме се приспособили към средата. Ако малко се измени активността му, край с нас. Разходете се между Провадия и Шумен-пълно е с миди. Под водата е пълно с потънали градове, само че моретата не са добре изучени. Никой не знае какво ще стане в бъдещето! Учените са хора
37
2
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 2 месеца
Та за Венера! Точно нея можем да сравняваме със земята като парников ефект като това как се е получил и протекъл парниковия ефект и други! Ноо няма да навлизам в подробности няма да ме разбереш явно! За сектантството как може да ти оговори човек на таквиа глупости!? Ще си замълча просто! Но я ми кажи какво не разбра от това глобалните температури да се почишат с няколко градуса? това поне схвана ли?
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
то хубаво екоталибани, ама я бясни що за мналата година в САЩ има масови измирания на 4 000 000 птици, след драстичното намаляване на инсектицидите по обработваемите площи и населените места? Има срив на цялата еко система в САЩ и скоро ще го разберете по-трудния начин.
35
0
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 2 месеца
Ех а аз бях почнал да мисля, че можеш да мислиш! Спокойно не си първото ми разочароване! Явно не мисленето и не знанието се тачи напоследък! Но само за магнитното поле да те питам, я ми кажи как магнитоното поле ни защитава от ултравиолетовите лъчи от слънцето! Щото ако ти ми кажеш и двамата ще земем нобелова награда! Ма това само така! Но жокер там нещо друго ни пази от тези лъчи! Няма да ти казвам какво е споменавал съм го като участник в парниковия ефект! Инак за Венера!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината, неприятната истина за екоталибаните е че топлите периоди на Земята живота винаги е разцъфвал, а в студените се набюдават масови измирания. Да не говорим, че климата е динамична система, той никога не е бил константа, в нито един момент, той непрестанно се е променял и ще се променя! Интересното е че точно преди индустриалната революция, която зелените комунисти незнайно защо ползват за отправна точка, е имало мини ледников период, въобще лъжи и манипулациите са жалост са водещи.
33
0
 
3
 
! Отговори
Картофчо преди 2 месеца
А пък по времето на Динозаврите (преди около 100 милиона години), температурата на планетата е била с 10 градуса по-висока и живота е процъфтявал. Нито пустини е имало нито безлюдни ледени полета на полюсите!
32
0
 
5
 
! Отговори
Картофчо преди 2 месеца
Когато почнаха такива коментари за повишаване на температурата и нарастване на морското равнище преди 30-40 години, прогнозите варираха между 7 метра и 70 метра. Досега парниковите газове не са намалели, но пък прогнозата се е свила до 40 сантиметра. Значи очакваме към 2050-2060 година да достигнем прогноза от 4 сантиметра и все още да чакаме някаква реална промяна в равнището. :))))
31
2
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
До До Спеца

Цялостната концепция, че ни чака климатичен апокалипсис е нелепа - това са сектантски брътвежи, от които едни хора трупат пари и власт, нищо общо с науката. Ако загрееш Земята и се разтопят ледените шапки на полюсите, ако се повиши нивото на световния океан, респективно неговата повърхност, ще изпарява много вода, която ще кондензира и в край на сметка ще получиш един тропически влажен климат, идеален за живота на нашата планета, в миналото е имало биологичен взрив в такива периоди.
30
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
До До Спеца

Земята има магнитно поле, което ни защитава от високоенергийните частици с които ни бомбардира Слънцето, няма как те да доведат до разпад на водата на водород и кислород, които пък защо реши, че ще се изпарят в космоса не е ясно - тотални глупост и манипулации. Няма как да загрееш горните слоеве на земната атмосфера до степен водата да не кондензира и да спре да вали дъжд - тотални лъжи.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Климата на цялата Слънчева система зависи до голяма степен от състоянието и това в каква цикличност е Слънцето. Нищо общо с антропогенната дейност. Да набедиш човека за това е като да обвиниш, че са убили слон с карфици.
28
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
До До Спеца

Смея се на твоята сектанска простотия! Този сценарии е абсолютно невъзможен на Земята, да правиш паралел с Венера е нелепо, чиста манипулация. При сегашното състояние на Слънцето е невъзможно да загрееш земната повърхност да степен да се изпарят океаните! На Земята има хиляди пъти по-малко СО2 в сравнение с Венера. Озона предпазва Земята от ултравиолетово лъчение, опасно за повечето живи организми, той няма отношение към климата.
27
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Oт статията излиза, че не трябва да намаляваме емисиите....
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 24
Е нали искаш да папаш нещо?
Дървета пробвал ли си да ядеш?
25
2
 
0
 
! Отговори
До Аман преди 2 месеца
Е ние се осланяме на "знаещи", "можещи", и "умни" хора като тебе! Дето да ни светнат точно какво е природен катаклъзъм и защо не трябва да се плашим от него! :) Та така!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблема има 2 страни а се дискутира само едната
Дърветата "дишат" СО2 и "издишват" О2. Просто трябва повече ваястителност за да се компенсира СО2 от човешката дейност. Само че ние унищожаваме горите за да засеем ниски растения а малко листа и малко преработен СО2. Ама никой не предприема мерки за това че намалява капацитета за естествена преработка на СО2 обратно към О2.
23
2
 
6
 
! Отговори
Аман преди 2 месеца
от професори дори и в коментарите.Сигурно на вързано куче хляб не можете да хвърлите , ама много разбирате от природните катаклизми. Бъдете по-кротки и не толкова напористи със скромните си знания.Ставате смешни от компетентност.