Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см

Това ще застраши живота на стотици милиони хора
18 сеп 2020 10:04, Нели Христова
85
Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см
Снимка: БГНЕС

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледовете.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в списание "Криосфера", цитирано от АФП и БТА.

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100 г, което ще застраши стотици милиони хора.

 


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
0
 
! Отговори
До Спеца преди 4 месеца
налягане поради повечето вода в атмосферата, но таз вода не се връща под формата на дъжд нем! Задържа се като пара във високите слоеве и това е поради високата температура на земята! След това обаче таз вода почва да се бомбардира от слънчевите частици и те я разделят на кислород и водород! Водорода излита директно и ти вече губиш и водата! Значи това е само едно мноооого повърхностно обяснение, на това какво е парниковия ефект и с какво и как е свързан!
21
0
 
8
 
! Отговори
Ъхъ... преди 4 месеца
Ша дойде Грета Тъ.пунгер и ша упрай сичко!

Нема'а са пуашите!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оказа се че при производството на електрическите автомобили се изпуска 2 пъти повече СО2 отколкото за бензиновите. Електричеството основно се произвежда от въглища които също изпускат СО2.
Иачисленията показват че трябва да карате електрическата кола повече от 100,000 киломента и чак тогава почва да дава икономия в изпускането на СО2. До 100,000 км автомобилите на фосилни горива дават по-мАЛКО СО2
Цялата акция с електрическите коли е една голяма измама за печелене на кинти.
19
5
 
2
 
! Отговори
До Спеца преди 4 месеца
Добре де пак не си прав! Но явно нещо някъде си чел! Парниковия ефект не може да се нарече цикъл! За сведения виж планетата Венера! Но вулканите участват в него! Както и озоновия слой както и слънцето и орбитата на земята но най силно влияние оказват газове като въглероден диоксид и метан! Промяната на количеството на тези газове, дори с части от процента, се оказва фатална! Почва се с топене на ледовете етап едно! След това идва изпарението на океаните! След това идва висока атмосферно наляган
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който е в центъра и по крайбрежието на Варна и Бургас да се спасява. Аз съм на далеч. КЕФ.
17
3
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 4 месеца
всички ние сме виновни за въздуха който дишаме!
не знам и защо никой не спомена нищо докато бяха палатковите лагери на няколко кръстовища и коли нямаше как въздуха се подобри в столицата ни и колко беше по свободно когато центъра беше пешеходен!
никой нищо не каза за това а се отделят "милиони" за "еко"-равновесие!
16
1
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 4 месеца
Глупости!Парниковия ефект е цикъл , който зависи от активността на вулканите!Когато вулканите влязат в цикъл на изригване , студът ще се завърне с пълна сила!
15
5
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 4 месеца
Хъм и що мислиш, че като се повишат температурите ще има повече валежи!? Нещо не виждам смисъла в това дето казваш! Дай някъв пример! Инак за суша(във формата на земя) ще има, нооо ще намалеее и голяма част от нея ще е необитаема, поради урагани от 6-8 ма степен! Отделно войните дето ще са поради преселение глад поради суша и други за тях какво ще кажеш? Бре нещо май нищо не си разбрал май! Щяло да има суша! Епа то и хора да няма пак ше има суша! И?
14
5
 
2
 
! Отговори
щепсел преди 4 месеца
Най-тъпото е, че ТЕЦ-овете до към края на 80-те години поддържаха баланса от затоплянето поради замърсяването на въздуха и след масовото им спиране парниковият ефект рязко се активира в посок затопляне. Антропогенният фактор е основният, който влияе на моментното затопляне и всячески се мъчат да го заличат. Средно 2,5 W се добавя от антропогенните фактори на квадратен метър върху земята към слънчевото въздействие което е 1350 средно.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-бързо не може ли, че ми писна да няма сърф наблизо :)
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До .!. 11

А бе гений. Суша има когато няма валежи. Когато се дигнат температурите ще има повече валежи и по-малко пустини.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тея глупости ги разправяте от 40 години.
Оня бас_тун Ал Гор беше казал че още пре 2015 ще са се стопили сички ледове и ще има повишение на морското равнище.
10
6
 
5
 
! Отговори
.!. преди 4 месеца
Аз пък съм против да се дават каквито и да било средства за да се спрът парниковите газове! Просто м исе иска емпературите да се вдигнат с 3-4 градуса! Тогава ще има войни разбира се суша глад и мизерия, но мен това ме кефи! "Разумното" човечество може да отшуми като вид и така земята ще има 1.5 милиарда години за да създаде нов по-разумен вид! Така, че неща да се дават каквито и да е средства за такива неща!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пампера на устата, маските на гьзо.
Ще става страшно!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сложете си маски на очите да не виждате нищо.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От 14 млрд години чакаме краят на света.
6
2
 
13
 
! Отговори
Атлантида преди 4 месеца
От световната туристическа организация на бг мутри с хотели на плажа биха се уплашили, ако можеха да четат.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко пари ще струва оправянето на климата?
Готов на всичко!
Мноуу ме е страх!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не живее само на 40 см над водата. Да не са 40 фута?
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Плаши Пейо гаргите.