Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см

Това ще застраши живота на стотици милиони хора
18 сеп 2020 10:04, Нели Христова
85
Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см
Снимка: БГНЕС

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледовете.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в списание "Криосфера", цитирано от АФП и БТА.

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100 г, което ще застраши стотици милиони хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Та за Венера! Точно нея можем да сравняваме със земята като парников ефект като това как се е получил и протекъл парниковия ефект и други! Ноо няма да навлизам в подробности няма да ме разбереш явно! За сектантството как може да ти оговори човек на таквиа глупости!? Ще си замълча просто! Но я ми кажи какво не разбра от това глобалните температури да се почишат с няколко градуса? това поне схвана ли?
34
0
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Ех а аз бях почнал да мисля, че можеш да мислиш! Спокойно не си първото ми разочароване! Явно не мисленето и не знанието се тачи напоследък! Но само за магнитното поле да те питам, я ми кажи как магнитоното поле ни защитава от ултравиолетовите лъчи от слънцето! Щото ако ти ми кажеш и двамата ще земем нобелова награда! *** това само така! Но жокер там нещо друго ни пази от тези лъчи! Няма да ти казвам какво е споменавал съм го като участник в парниковия ефект! Инак за Венера!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината, неприятната истина за екоталибаните е че топлите периоди на Земята живота винаги е разцъфвал, а в студените се набюдават масови измирания. Да не говорим, че климата е динамична система, той никога не е бил константа, в нито един момент, той непрестанно се е променял и ще се променя! Интересното е че точно преди индустриалната революция, която зелените комунисти незнайно защо ползват за отправна точка, е имало мини ледников период, въобще лъжи и манипулациите са жалост са водещи.
32
0
 
3
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
А пък по времето на Динозаврите (преди около 100 милиона години), температурата на планетата е била с 10 градуса по-висока и живота е процъфтявал. Нито пустини е имало нито безлюдни ледени полета на полюсите!
31
0
 
5
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Когато почнаха такива коментари за повишаване на температурата и нарастване на морското равнище преди 30-40 години, прогнозите варираха между 7 метра и 70 метра. Досега парниковите газове не са намалели, но пък прогнозата се е свила до 40 сантиметра. Значи очакваме към 2050-2060 година да достигнем прогноза от 4 сантиметра и все още да чакаме някаква реална промяна в равнището. :))))
30
2
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
До До СпецаЦялостната концепция, че ни чака климатичен апокалипсис е нелепа - това са сектантски брътвежи, от които едни хора трупат пари и власт, нищо общо с науката. Ако загрееш Земята и се разтопят ледените шапки на полюсите, ако се повиши нивото на световния океан, респективно неговата повърхност, ще изпарява много вода, която ще кондензира и в край на сметка ще получиш един тропически влажен климат, идеален за живота на нашата планета, в миналото е имало биологичен взрив в такива периоди.
29
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
До До СпецаЗемята има магнитно поле, което ни защитава от високоенергийните частици с които ни бомбардира Слънцето, няма как те да доведат до разпад на водата на водород и кислород, които пък защо реши, че ще се изпарят в космоса не е ясно - тотални глупост и манипулации. Няма как да загрееш горните слоеве на земната атмосфера до степен водата да не кондензира и да спре да вали дъжд - тотални лъжи.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Климата на цялата Слънчева система зависи до голяма степен от състоянието и това в каква цикличност е Слънцето. Нищо общо с антропогенната дейност. Да набедиш човека за това е като да обвиниш, че са убили слон с карфици.
27
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
До До СпецаСмея се на твоята сектанска простотия! Този сценарии е абсолютно невъзможен на Земята, да правиш паралел с Венера е нелепо, чиста манипулация. При сегашното състояние на Слънцето е невъзможно да загрееш земната повърхност да степен да се изпарят океаните! На Земята има хиляди пъти по-малко СО2 в сравнение с Венера. Озона предпазва Земята от ултравиолетово лъчение, опасно за повечето живи организми, той няма отношение към климата.
26
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Oт статията излиза, че не трябва да намаляваме емисиите....
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Е нали искаш да папаш нещо?Дървета пробвал ли си да ядеш?
24
2
 
0
 
! Отговори
До Аман преди 3 години
Е ние се осланяме на "знаещи", "можещи", и "умни" хора като тебе! Дето да ни светнат точно какво е природен катаклъзъм и защо не трябва да се плашим от него! :) Та така!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема има 2 страни а се дискутира само еднатаДърветата "дишат" СО2 и "издишват" О2. Просто трябва повече ваястителност за да се компенсира СО2 от човешката дейност. Само че ние унищожаваме горите за да засеем ниски растения а малко листа и малко преработен СО2. Ама никой не предприема мерки за това че намалява капацитета за естествена преработка на СО2 обратно към О2.
22
2
 
6
 
! Отговори
Аман преди 3 години
от професори дори и в коментарите.Сигурно на вързано куче хляб не можете да хвърлите , ама много разбирате от природните катаклизми. Бъдете по-кротки и не толкова напористи със скромните си знания.Ставате смешни от компетентност.
21
4
 
0
 
! Отговори
До Спеца преди 3 години
налягане поради повечето вода в атмосферата, но таз вода не се връща под формата на дъжд нем! Задържа се като пара във високите слоеве и това е поради високата температура на земята! След това обаче таз вода почва да се бомбардира от слънчевите частици и те я разделят на кислород и водород! Водорода излита директно и ти вече губиш и водата! Значи това е само едно мноооого повърхностно обяснение, на това какво е парниковия ефект и с какво и как е свързан!
20
0
 
8
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 години
Ша дойде Грета Тъ.пунгер и ша упрай сичко!Нема'а са пуашите!
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се че при производството на електрическите автомобили се изпуска 2 пъти повече СО2 отколкото за бензиновите. Електричеството основно се произвежда от въглища които също изпускат СО2. Иачисленията показват че трябва да карате електрическата кола повече от 100,000 киломента и чак тогава почва да дава икономия в изпускането на СО2. До 100,000 км автомобилите на фосилни горива дават по-мАЛКО СО2Цялата акция с електрическите коли е една голяма измама за печелене на кинти.
18
5
 
2
 
! Отговори
До Спеца преди 3 години
Добре де пак не си прав! Но явно нещо някъде си чел! Парниковия ефект не може да се нарече цикъл! За сведения виж планетата Венера! Но вулканите участват в него! Както и озоновия слой както и слънцето и орбитата на земята но най силно влияние оказват газове като въглероден диоксид и метан! Промяната на количеството на тези газове, дори с части от процента, се оказва фатална! Почва се с топене на ледовете етап едно! След това идва изпарението на океаните! След това идва висока атмосферно наляган
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е в центъра и по крайбрежието на Варна и Бургас да се спасява. Аз съм на далеч. КЕФ.
16
3
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
всички ние сме виновни за въздуха който дишаме!не знам и защо никой не спомена нищо докато бяха палатковите лагери на няколко кръстовища и коли нямаше как въздуха се подобри в столицата ни и колко беше по свободно когато центъра беше пешеходен! никой нищо не каза за това а се отделят "милиони" за "еко"-равновесие!