От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката

Изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм
135
От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката
Снимка: Pixabay

Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат скъпо, докато изкупните цени от производителите са ниски. Това заяви за “Труд” Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за килограм.

Още по темата
По думите му се очаква шок с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата реколта, в хладилните камери там все още има складирана стока от 2019 г., която стои непродадена, заради слабия туристически сезон, който сви консумацията на картофи в цяла Европа, обясни Джиков.

На ден консумацията на континента е 6500 тона на ден, а това лято тя е паднала до 2000 тона на ден. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, категоричен е председателят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, защото производителите там получават огромни помощи. В Белгия например гласуваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия одобри 50 млн. евро компенсации.

В същото време родните производители получават до 13 000 лева на стопанство, независимо от размера му, което е едно нищо, каза Джиков. Така родните производители ще натрупат огромни загуби, защото за декар картофи инвестиционните разходи са 1000 лева. При 3500 кг среден добив, едно стопанство от 200 дка ще загуби около 120 000 лева, изчисли Тодор Джиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
14
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Дреме ми! Отивам на пазара - бългаски домат 3.30 ! Аре яж си го ти. Сочен, великолепен македонски домат ми е 1.80. Розов картоф в Гюргево, на 3 километра от Русе, ми оставя по ножа нишесте освен, че е с 30% процента по евтин! Да си се оправят. Изобщо не ми дреме!
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешковци ! Кой е спрял производителите да продават ? Не , че е тяхна работа .
93
0
 
3
 
! Отговори
До Jon преди 3 години
Значи така както те разбирам си мисля, че тебе те мързи а не производителите! Сега ще ти кажа защо! Ами значи ние имаме вече построени с наши пари пазари които обаче са станали васална частна собственост напълно не законно и ти ми казваш еми какво пък остави ги тия пазари построени с твоите пари нека са си така, ти *** и си купи, наеми магазин за да можеш да си вършиш работата! Ми тебе те мързи да скочиш и да кажеш стига! Не ща да е курумпирано! Но не ти казваш другите ги мързи! Еми ....!
92
5
 
3
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Ми ще си наемат магазини по градовете - обяви в София колкото искаш! Проблема е,че не им се занимава и ги мързи! По принцип не им е работа на производителите да дистрибутират и продават на крайни клиенти, но когато има такъв проблем нищо не пречи да го направят!
91
1
 
11
 
! Отговори
До Jon преди 3 години
ше ти разправям как е с пазарите! В софия и пловдив пазарите и сергиите на пазарите по принцип след заплащане на такса са свободни за всички земеделски производители и дружества! Но то е само по принцип! Инак сергиите се отдават под наем от частни фирми! И представи си те вече са отдадени за 100г напред под наем на разни "наши" хора! тези хора те ги "преотдават" незаконно на други хора но цената вече е друга! Абе само ровни с пръстче някъде по тия земи! не да копаеш ровни и почват да фъркат ***
90
3
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
Ако е 100% с мед да го намажеш! Аз занм за дините! В разгара на сезона борсата Любимец дините се продават по 5-17ст кг. В София Пловдив Варна Бургас и др аз диня под 1лв не намерих и не видях! Та 100% е добре! *** те процентите са не 100 ми 1000%
89
5
 
7
 
! Отговори
Jon преди 3 години
А защо производителите не си отворят по един магазин в градовете и да си продават директно? Нали имат кооперации и организации? Като са *** и мързеливи ще им ги изкупуват на безценица!
88
1
 
11
 
! Отговори
Е то преди 3 години
100% е в рамките на нормалното. Проблемът е, че понякога процентите стигат до 200, 300, 500, и дори повече !
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100. Когато има олигополен пазар, доводите ви не вървят. Ако не вярват, пробвайте да произвеждате нещо и да го продавате на веригите. :-) Бързо ще разберете за какво става дума.
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато прочета подобни манипулативни статии, се чудя колко хора ще се вържат на поредната простотия на която дават трибуна нашите псевдожурналисти. Какво значи изкупна цена от 25-26 стотинки за килограм картоф? Първо картофите са много различни сортове, второ цената много варира според техния размер, трето зависи от качеството, четвърто това е свободен пазар, има конкуренция, трябва да умееш да продаваш продукта си и т.н. Адски смешни доводи, просене на държавни помощи!
85
8
 
12
 
! Отговори
Митко 19см преди 3 години
Значи Джиков се оплаква, че:1) не е конкурентноспособен (вносът е по-евтин от неговата продукция)2) произвежда в излишък (складовете са пълни)3) изкупната цена му е ниска (той си я договаря)Голям бизнесмен, няма що.А веригите могат да правят с картофите си каквото си поискат. В момента, в който са ти ги платили те стават техни и твоят интерес изчезва, Джиков.
84
2
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Ами вижте по пазарите! Нали там са "производителите"? Какви са там цените? Домати по 3,80 - на пазара!Така че подетата отново офанзива срещу веригите не е много коректна! Пак някой иска да изгони "чужденците" и да налапа готов , разработен бизнес. НО, КОЙто и да го лапне този бизнес, със сигурност ще вдигне много повече цените, които сега срещаме в чуждите вериги: немски, австрийски...
83
8
 
2
 
! Отговори
Бай Данчо преди 3 години
Малко са 100%. Трябва да са поне 300%. Добре, че се измъкнах от тука. Сега в Беларусь си живея като цар.
82
0
 
3
 
! Отговори
ценообразувател преди 3 години
До Анонимен100 % надценка върху 25 e 50 , 200 % надценка e 75 , не умножавай себестойността 25 по 3! формула: (0,75:0,25). 100-100=3.100-100=300-100=200%
81
0
 
1
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
До 93...а в Бг знаеш ли доматите откъде са...може и те да са оттам...
80
4
 
8
 
! Отговори
До 86 преди 3 години
Основната грешка на България е, че е в ЕС и че я цакат с кофти стока от други държави, за сметка на родно производство. Но все пак бих казал, че нашите зеленчуци и плодове, дори гръцки и турски, са по-качествени и тройно по-евтини от една Италия например. + това почти всеки българин има някъде къща или роднини на село и все някой домашен домат и краставица може да намаже.
79
0
 
7
 
! Отговори
до 90 преди 3 години
"Химика" ясно ти е обяснил защо ти гние лука и граха. Ти си го прегорил с тор. Очевидно имаш интернет, чети, пообразовай се малко. Картофа е малко по устойчив ама да знаеш, че си произвел отрова.
78
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Барселона/85Ми ако ядеш холандски домати дет ги произвеждат по 500 кг от квадратен метър - и 90 цента са си много.
77
8
 
12
 
! Отговори
Химика до 90 преди 3 години
Аре яж нитратни картофи! Иво Христов е абсолютно прав! Българина е масово необразован и недоучил! Българина си мисли, че като хвърля оборска тор на око, било екологично. И защото е бягал от часовете по химия, няма представа, че оборската тор се разпада до нитрити, които проникват през клетъчната мембрана и се наслагват в картофа като нитрати! Между азотен и оборски тор разлика НЯМА. Само дето първия може да го прецизираш.
76
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А на времето ривахме срещу комунистите, че имало дотации...По-големи комунисти от съвременен брюксел не е имало.