Ердоган в карикатура на корицата на „Шарли ебдо“

От кабинета му остро осъдиха решението на изданието
28 окт 2020 08:44, Елка Василева
133

 

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ в сряда, съобщи редакцията в Тwitter, предаде ДПА.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото.

Във вторник „Шарли ебдо“ публикува в Тwitter корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: „Ердоган - той е много забавен насаме“.

Още по темата

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в „Шарли ебдо“ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди намерението на „Шарли ебдо“ да публикува карикатури на турския президент, предаде ТАСС, цитирана от БТА. „Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току-що „Шарли ебдо“ публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна“, пише в Тwitter директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
Да. Защото е чеченски мюсулманин.Какво странно има?
49
10
 
9
 
! Отговори
pipo преди 3 години
Свободата на словото е абстрактно понятие и целия западен свят по този начин налага своето виждате за всичко! Така те отпределят какво е правилно и какво не. Зад всякакви такива наложени норми те замаскирват един диктат на мислене, който е задължителен за народа. Свобода на словото не е имало и никога няма да има, просто защото не е изгодно да го има!
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бате Бойко ли е с двете чаши на снимката?
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро ми се струва, че и двамата лидери отчаяно търсят някакъв външен стимул, за да си вдигнат рейтинга и да развдижат вътрешната политика в страните си...
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на шарли макрон, че пряко назовава нещата.И Виктор Орбан в Унгария подготвя на мюсюлманите подарък, какъв е той ще разберете съвсем скоро. Като цяло на европейските общества им писна от тия брадатковци, лека полека осъзнават какво са предупреждавали крайно десните националистически партии преди години.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия му нахлупиха фeca до кръста!
44
7
 
16
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Карикатурите на Мохамед са "свобода" на словото, а карикатурите с/у евреи и тяхната религия са "антисемитизъм". Някой ще обясни ли двойния стандарт?
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каква ти ксенофобия, тая карикатура си е 100% антиердогани честно казано можеха да се постараят повече и да измислят нещо по-хапливо и хумористично, тази ми е доста простовата и семпла
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Макрон
41
1
 
7
 
! Отговори
свобода на кво беше преди 3 години
До Анонимен 51Шарли ебдо работи за френските служби и правителство!
40
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44мюсюлманите са единни и според тях те винаги са прави, а другите са грешни. НО НЕ СА РАСА, те са хора, изповядващи единна религия, която не признава никоя друга - при тях девизът е " или си с нас, т.е. мюсюлманин, или си ни враг, който трябва да унищожим. Тук на Балканите 500 години изпитахме тона на гърба си, сега е ред на ЕС да разбере що е ислям.
39
2
 
15
 
! Отговори
arbeit macht frei преди 3 години
няма селджук, няма проблем ...
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея банват за над 24 часа вече
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селджука кога ли ще му бъде показано че живее на кредит на тази планета ...
36
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шарли Ебдо е карикатура на вестник и карикатура на карикатурата.Хахаха, смешни са самите те.
35
6
 
25
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
Франция възпитава мюсулманите на толерантност, това е светска държава и крайни възгледи и идеологии не се поощряват, който иска да си изповядва радокално ислям да си ходи в неговата държава , дошли са като гости и Франция ги е приела а сега идкат да налагат своите възгледи и да са най важните в държават, браво на Макрон
34
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А след като убиха френския учител, защо Турция не изпрати съболезнования, което е най-нормалното нещо. Това означава, че тази мюсюлманскаааа кочиииина подкрепя тези убийства.
33
0
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Едва ли някой ще успее... Само ще си изхаби времето...
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак има новина за Ердоган. Днес чакам рекорд на коментари.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карикатурата е нужна и сега е най- правилния момент. Това ще покаже на света, че Ердоган е едно проскубано псе което може само да лае.Нали ви е ясно, че тези неща стават само с одобрението на определени фамилии които държат света?Ердоган прекали и скоро ще хваща пътя към великите ловни полета.Войната преди самата война е иконномическа, идеологическа и психологичеста, след това идва истинската.