Д-р Брънзалов: Почти навсякъде в България ситуацията е критична

Той признава, че все още има проблем с диагностиката на COVID-19
31 окт 2020 11:23, Нели Христова
30
Д-р  Брънзалов: Почти навсякъде в България ситуацията е критична
Снимка: БГНЕС

"Все още имаме проблеми с диагностиката на коронавируса в извънболничната помощ. Виждаме разбиране от страна от Министерството на здравеопазването, но трябва да се изглади този проблем". Това заяви в ефира на NOVA телевизия зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"До момента ние получавахме информация, след като даден пациент бива тестван. Той се качва в Националната информационна система и от там общопрактикуващият лекар го вижда. Много малка част от хората са успели да се тестват по линия на Здравната каса, повечето от тях си плащат теста", поясни той.

Според него общопрактикуващите лекари са останали в сянка по време на пандемията. "Когато имаме здравословен проблем, винаги търсим личния лекар. Болниците са натоварени, колегите са изтощени. Една част от пациентите ще бъдат изместени в извънболничната помощ. Общопрактикуващите лекари са много важни", твърди д-р Брънзалов.

По думите му заразените лекари у нас са около 10 % от болните. "Колкото и силни да са защитните сили на човек, в един момент те не могат да смогнат на тези непрестанни атаки към него. Виждаме, че водещи наши специалисти са болни, въпреки че използват предпазни средства", коментира той. И допълни, че тепърва имаме да учим много за COVID-19.

Лекарят е категоричен, че хората трябва да носят маски. "Почти навсякъде в България ситуацията е критична. Маски трябва да се носят. Човек, ако не я носи, показва, че не е съпричастен към случващото се", заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
От Страсбург преди 3 години
Защо сега се обажда тоя Като гориха маски си мълчеше.Като Мангърът пръскаше дезинформация ,не се обади.Кротува си като обвиниха лекарка,че вземала органи за трансплантация от Ковид болни.Какво констатира сега.Че е дрямал сладко цяло лято.Защо не пуснаха един клип за необходимостта от мерките и чакат само на държаватаЗащо им плащат лекарите членски внос,ако са казионни.Сега пък ще спират договори с НЗОК,за да ,,пестят,, пари на касата и да осигурят ВИП болници за богаташи, болни от Ковид.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като няма да ни погледнат ако се заразим да не ни взимат и осигуровки
23
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Касата не следва да приема договор с хора, които нарочно се заразяват.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като ходят без маски, касата да не им взема осигуровките.Да си ги държат и да се лекуват с чайче.
21
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
А!-И НИКАКВА БОЛНИЦА-АКО Е ПИСАНО ПО ДОБРЕ ДА СИ ОСТАНА В КЪЩИ.
20
2
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
И КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ?-КАК ЩЕ МЕ ЛЕКУВАТЕ КАТО НЯМА ЛЕКАРСТВА ДОКТОРЕ--И НИЕ ЛИ СМЕ ВИНОВНИТЕ??????????
19
1
 
4
 
! Отговори
До Решението преди 3 години
Предлагам да те заразим с въпросната измама КОВИД , обаче писмено да оажеш всякакво лечение и медикаменти от аптеките ?! Става ли , *** комунястически ?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей големи мърди са нашите политици, имотите ИМ за ковид болници. Цяла година мина в чоплене на носната кухина.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме му на здравният министър тои знае , че няма да му бьде потърсена сьдебна отговорност
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да изместят пациентите в извънболничната помощ, защото ковид удря в белия дроб, т. е. само със слушалка при джипи-то не става, а си трябват изследвания, пулмолог, рентген! Няма как един пациент с положителен тест да се измешва с други пред кабинета на личния, не е правилно да го лекува и по телефона. Да го бяхте измислили бе , цяла година мина, а не само да си прехвърляте топката!
15
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ситуацията е критична заради управлението на недоразумението герб. На нашата здравна система и е достатъчен един грип да колабира
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как,бе.Нали Бойко каза,че ние най-добре се справяме.
13
1
 
7
 
! Отговори
В Германия преди 3 години
Касата реимбурсира 40 евро на тест, а цената на докторите е 120 евро.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според проф.Балтов,а и други медици,този вирус е тунингован,т.е.лабораторно пипнат.Затова е толкова опасен.Има всички симптоми на обикновения грип,освен някаква друга част,която лекарите не могат да открият и която е най-смъртоносна.В цял свят учените се мъчат да открият ваксина,но вируса непрекъснато мутира и едва ли ще бъде открита ваксина за всички щамове едновремено.А тази,която вече са я създали,ще се опитат да ви я пробутат,щото пари са давали.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клоуни, излезте с лицата си, какво сте се маскирали като някакви дворни животни.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Известни български лекари повтарят като папагали някакво изследване на англий ски учени?,че видите ли основния симптом на болестта бил липса на вкус и обоняние.Пълни глупости!Всеки път,когато ме хване обикновен грип,губя вкус,обоняние,кашлям,имам хрема и температура.Значи ли това,че години наред съм се разболявал от корона вирус,без да знам?Ако е така,трябва да съм придобил пожизнен имунитет.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да бяха пратили Нонова да си се обажда на личния лекар! Точно след случката с Нинова от вчера е цинично да призовавате хората да търсят личния си лекар! Иначе все едно казвате на хората: "Болниците са много заети да обгрижват ВИП персони, не ни губете времето, простосмъртни!"
8
3
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
"Болниците са натоварени, колегите са изтощени. Една част от пациентите ще бъдат изместени в извънболничната помощ."Естествено за Тиквата и *** това не важи. Те кихнали и екип от 50 доктори ги обгрижват лично. Тиквата в Банкя, *** във ВМА, където по принцип места нямало. Няма да ме учуди и да я изпратят в САЩ при лекарите на Тръмп, това чисто богатство на нацията.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауАбсолютно си прав. То е като с шофирането - иде в Германия, шофира грамотно. Дойде си тук, кара като и-ди-от.Защо? Защото там ще го одерат, а тук ще мине с 20 лева...
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един ПСР тест струвал около 10-15 лв.Заедно с допълнителните обработки,плащане на лаборанти и други,крайната му цена се вдигала до 50 лв.Защо карат хората да плащат по 120 лв?Това не е ли пладнешки грабеж и гавра със здравето на хората?