По-ниска цена на водата през 2021 година?

Нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за качество
30 ное 2020 18:00,
8
По-ниска цена на водата през 2021 година?
Снимка: Pixabey

Очаква се ВиК услугите да поевтинеят през 2021 година заради неизпълнение на показателите за качество на услугите на водоснабдителните дружества. Комисията за енергийно и водно регулиране оповести преди дни докладите си от проверка на 34 водни дружества.

На третата година от регулаторния период нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за качество, които са залегнали в бизнес плановете, пише "24 часа".

Най-голямото дружество "Софийска вода" е преизпълнило инвестициите на 102%. От 30 показателя за качество е отчетено изпълнение на 21, неизпълнени остават 9.

Във Варна ВиК дружеството е изпълнило 125% от инвестициите. От 30 показатели за качество са изпълнени 23, неизпълнените са 7.
В Пловдив е постигнато 124% изпълнение на инвестициите, 17 качествени показатели са покрити, а 13 не са изпълнени.

В Шумен, Русе и Бургас инвестициите са в рамките между 80 и 90%. Във Видин покритият процент на вложенията е 33. Оценката на КЕВР за изпълнение на 30 показатели за качество, показват изпълнение на един – този за събираемостта. За 25 е записано "пълно неизпълнение".

Обобщение за изпълнение на отделните показатели от 29 от 34 дружества може да се открие в извънредна проверка на КЕВР, възложена от прокуратурата. Те са от месец май тази година.

Тя показва, че 5 ВиК дружества са отчели над 50% неизпълнение на показателите за качество, 11 дружества са отчели между 40 – 50% неизпълнение. При останалите 13 дружества неизпълненията варират между 7 и 11 неизпълнени нива на показатели за качество.

23 от 29 дружества, или 79%, не постигат целите по показателите "Налягане във водоснабдителната система" и "Ефективност на привеждане на водомерите в годност". 59% от дружествата не са изпълнили показателя "Ефективност на изграждане на водомерното стопанство", а 72% не изпълняват целите за "Енергийна ефективност за водоснабдяване.

55% от ВиК операторите не са успели постигнат целите за рехабилитация на водопроводната мрежа, при 48% от дружествата е отчетено неизпълнение за показателя "Аварии по водопроводната мрежа“, а 41% от операторите не достигат показателите за „Непрекъснатост на водоснабдяването". Тези данни са причина за констатираното в доклада значително неизпълнение на целите за намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи от близо 2/3 от дружествата с одобрени бизнес планове.

Комисията съобщава на прокуратурата, че въз основа на резултатите от регулаторния преглед, в края 2020 г. регулаторът ще преразгледа одобрените цени на ВиК услуги на дружествата за 2021 г., като при констатирано неизпълнение на параметрите на бизнес плановете тези цени ще бъдат коригирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ще стане по евтина водата когато цъфнат налъмите
7
1
 
0
 
! Отговори
Бандерас преди 3 години
Какво ???? Ами трябва 50% да свалят цената на водата! На последък когато съм на къщата намираща се около гр.Своге,то постоянно пада налягането и нестига,че с ходрофор я добутвам до къщата ти нямат налягане в тръбата и не стига до хидрофора ,който е на няколко метра! Помпи нещо изключват за икономия,или не осигуряват нормално налягане,но когато вложиш трицифрено число ,за да имаш вода и то от ВИК е доста дразнещо да се насъпонисаш за бръснене или за душ и водата да започне да гони въздух и спира
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
идеално усвояване на инвестиции и събираемост,за останалото ги боли ...,щом са прибрали парите,ко ги интересува другото
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не бяха ВЕЦ-ове, изсичане поголовно на гори и източване на язовири.Заради дебело вратието на безскрупо лни тарикати водата ще стане по-скъпа от златото!
4
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 3 години
Евреи и араби обезсоляват вода, по-солена от черноморската.Но на мутрите на морето, не им дреме ...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По скоро ще поскъпва докато свърши. Опразнят ли последния язовир, тогава ще сложат по един Ушев на кладенците и изворите и ще дерът яко, понеже трябва шкафчето да е пълно с кюлчета
2
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
Предизборен трик на баце и шайка. Ще измислят куп "компоненти", които да повишат цената. Няма да има никакво поевтиняване, не и в България.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не думай.