Разкриха най-голямата кражба в историята на ЧЕЗ

1000 компютри, копаещи за криптовалута, са открити в с. Хераково
13 дек 2020 15:52, Нели Христова
59
Разкриха най-голямата кражба в историята на ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

Над 1000 компютърни конфигурации са били захранвани чрез незаконно присъединяване към мрежата
ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. Злоупотребата е разкрита на 12 декември, съобщават от дружеството. Екипи на ЧЕЗ и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Хераково, общ. Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове, заявяват от дружеството. За ефективната борба с нарушенията, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение  използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания. Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни. Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и е заловена за кратко време.

Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
16
 
! Отговори
Будала! преди 3 години
За толкова пари де е дал за скъпи компютри да беше купил едно стадо крави. Сега пари щеше да направи. На пазара има голямо търсене за качествено мляко, сирене, кашкавал....Телешкото месо първо качество вече гони 20лв килото. Едно теле 1000лв.....
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 30-годишните кражби на ток и вода от ***?!
13
4
 
8
 
! Отговори
Проверете тулупа преди 3 години
Той е селянин от това сбутано село:)
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне да подбрали правилно сградата: в сграда на ТКЗС се помещава ферма ( е, за криптовалута )
11
1
 
21
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Ами - тъй като най-вероятно РС-тата ще се окажат без собственик, просто ще останат в полицията. Някой ще пие студена вода и нещата ще приключат. Аз залагам на син на някой крупен земеделец в района, купил РС-тата с помощта на субсидии от ЕС. Развива бизнес момчето. А щом може и ток без пари, какъв е проблемът? Щом тия дерибеи така се отнасят с държавата, предполагам що за рента дават на хората в района. Такива закона може и да не ги стигне, но съдбата, рано или късно раздава правосъдие!
10
21
 
8
 
! Отговори
Гаранция преди 3 години
Това е селото на бащата на Фигурантинът.Комунистите никога няма да спрат да крадат -само бой от Прокуратура и Полицията оправя работата.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима българите крадат повече ток от мангалорците? Не мож бъде!
8
3
 
14
 
! Отговори
Тия пък преди 3 години
Имат загуби за милиони по мрежата, а тук ореваха орталъка за половин милион. Ами *** крадат като за 300 ферми. А полицията не им прибира копачките.
7
8
 
21
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
В демократичните ТКЗС-та се отглеждат само чистокръвни криптовалути хранени с екологично откраднат ток.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак не са можали да разделят едни биткойни и се разкриха. Сега малко театър и ще се разберат, а ние ще плащаме за да не затъне икономиката. Може и капачки да съберем за ЧЕЗ, те сами ще си ги обърнат в биткойни.
5
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Сашка Васева ли бе?
4
3
 
19
 
! Отговори
V преди 3 години
Еми нали искат младите да ставали фермери ? Еми ето направили ферма за крипто. А й тез асици сигурно вече са устарели и не струват колкото тока ;)
3
0
 
44
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Досега къде са спали и как са им излизали сметките?Пишат ги на нас естествено
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До само подсказвам....Кой е той?
1
5
 
29
 
! Отговори
само подсказвам.... преди 3 години
Един Началник на държава е от Хераково................