Сметката за парно и градусите навън, за декември с 20% по-ниска при по-студено време

ТЕЦ - София публикува и сравнителни данни за последните три отоплителни сезона
33
Сметката за парно и градусите навън, за декември с 20% по-ниска при по-студено време
Снимка: Pixabay

Сметката за парно вече идва със статистическа информация за температурата през месеца и потребената топлинна енергия в абонатната станция, пише "Монитор".

Още по темата

Столичната „Топлофикация“ започна да публикува и сравнителни данни за последните три отоплителни сезона, за да могат абонатите по-добре да си планират потреблението. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до неговата абонатна станция, отчетената средномесечна температура и денградусите на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура. Посочени са и съответните показатели за предходния отоплителен сезон.

Междувременно вчера „Топлофикация“ качи на сайта си сметките за парно за декември, които се оказаха с до 20% по-ниски от ноемврийските. В сравнение с декември 2019 г. пък фактурите са между 8 и 15% по-ниски. Те се изчисляват въз основа на потреблението на домакинството през миналия отоплителен сезон, умножено по корекционен коефициент показващ разликата в средномесечната температура и ползването.

Причината за по-ниските сметки е по-топлото време този в сравнение с миналия декември и по-ниската цена на топлинната енергия.

През този ноември обаче температурата е била 5,3 градуса – т.е. с 1 градус по-висока отколкото през декември.

Въпреки това през последния месец на годината сметките на много абонати са по-ниски, макар, че цената на топлинната енергия не се е променяла. 114 лева например е сметката за ноември за гарсониера, а за декември тя е 90 лева. 350 лева ще плати домакинство за голям апартамент за декември, а предния месец фактурата му е била за 437 лева.

Потребителите, които платят декемврийската си сметка до края на януари ще получат 3 процента отстъпка от дължимата сума за месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
ТОПЛОМЕР преди 3 години
Централно отопление и топла вода безкрай са привилегия за нормални, културни, платежоспособни хора. Другите се оплакват. И да, при наличие на добри съседи , сметките са доста прилични , а кефът е доста голям. София се натъпка със всякаква ****** и няма начин всички да са читави и за това имате проблеми със отопление, сметки, топла вода и т.н. Оправете си съседските взаимоотношения - от там ви е проблема.
30
5
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Много ме кефи някакви панелни плъхчета как се самозалъгвате, че парното било най-добрия начин за отопление :) Еми така ще говорите след като плащате по 300-400лв...
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието, подзаглавието и текста нямат връзка!!!Мисля че, ако човек има късмет да живее с некрадящи съседи, то топлофикация е най-доброто решение.
28
7
 
4
 
! Отговори
1-н преди 3 години
До Пешо сексаПешооо, ако ти си виждал и имаш климатици, каквито описваш, то аз нямам такива...не всички климатици шумят и правят описаното от теб...ама ***като теб не очаквам да го знаеа парно съм имал десетилетия...мерси...
27
3
 
4
 
! Отговори
-- преди 3 години
Значи пример за поредната напълно дезинформираща новина... Отчета за консумираната енергия от сградата е във всяка сметка на Топлофикация София е от много години факт, нищо ново няма там... Заглавието, естествено, ми опна една жила на челото и 3 прочитания до "зае*и" :)
26
8
 
17
 
! Отговори
Пешо секса преди 3 години
До 1-нПич, топлината от радиатор и климатик няма как да се сравнява. Нивото на комфорт при климатика е много ниско - разнася ти прахоляк, шуми, блъска по главите на хората. ТЕЦ-а е съвременна услуга, ама обитаци като теб и целия ви вмирисан блок не могат да оценят.
25
3
 
12
 
! Отговори
Фандупкова Велика преди 3 години
Е, точно след изборите, априлските сметки ще са с 20% по-високи, нЕма страшно. Нищо, че тогава навън ще е 28 градуса жега...
24
11
 
16
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Ние, целия блок, бихме шута на тези крадци през далечната 2012 година.Родихме се като комфорт, ценообразуване и кражби.Колкото ми изконсумират климатиците, толкова плащам на момента
23
5
 
17
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Преди изборите - Така щебъде. След изборите щедойде голямото "Ха да Ви е честито"! Това е много стар номер на БКП.
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Януари обаче ще бъдат с 40% по-високи ! - 100%.Начина на работа на Топлофикация е кристално ясен и абсолютно прозрачен ! - и най-важното изключително доходоносен за някои.
21
4
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Няма никакво значение какви са сметките ноември-март. Сега ще афишират, колко процента са свалили спрямо предишни периоди, но както са казали хората: Пилците се броят на есен. В случая - август. Ще ни изненадат посред лято с изравнителния рекет.
20
4
 
12
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До Истината19То който и да бъде кмет няма нищо да се оправи, защото трябват пари за кебапчета за електората. Докато не натикаме 1 или 2 правителства в затвора като румънците - Така е било от 1944г. до сега... Така и ще бъде докато БКП + ДС са на власт независимо под какво име са в момента.
19
7
 
18
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Там е пълен хаос и докато Фандъкова е кмет няма да се оправи.
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетох заглавието и мислих няколко минути какво означава, че сметката е с 20% по-ниска при по-студено време. Това ме накара да прочета статията и така и не разбрах.
17
4
 
4
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Ся, не знам дали го проумявате, но от сметките на топлофикацията/иите за ноември трябваше да се набави необходимото ДМС за някои, щото Ко-19 го изяде предварително. От декември м.г. до изборите т.г. (когато и да са те) сметките ще вървят все надолу и надолу щото трябва едни хорица пак да се закрепят на върха САМО до влизането еУрото в БГ. После ще ни приложат "след нас - потоп"! и тогава всичките тези сметки (къде със, къде без кръчмар) ще ни се виждат като детска залъгалка спрямо "онези"!!!
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занимателна математика: С колко ще поскъпне парното, ако газът внезапно стане безплатен, а температурата през месеца е 25 градуса?
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Не знам. Имам два апартамента. Единият ми е като офис, в другия живея. В единия е с парно- 350лв за ноември при 50 кв.м. Другият е на ток- климатик с 2 конвектора, 24/7 вътре е 27-8 градуса. Сметката при тока е 200лв с постоянно включен бойлер, хладилник и т.н.. Кое е по-евтиното на парното?
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сметките за декември не са по-ниски, а са точно като миналогодишните. Сега ви се виждат по-ниски, защото миналия месец ни изтеслариха с двойно по-високи сметки.
13
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парното си остава най-качественото отопление. И най-евтиното. И Корнелия да дойде на власт и Трифонов, пак ще сте си същите андрешковци, ще си подменяте радиаторите и ще се лъжете. Все крадци ще си останете.
12
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 10 (Аззз)Продай си апартамента и си купи къща без парно. Друго не мога да те посъветвам.Не се ли замисляш, че тръбите които минават през стаите ти също отопляват и плащаш за тях?