ТЕЦ -София пари не връща, клиентите не знаят за какво плащат

Столичани ще трябва да платят и двойните сметки
33
ТЕЦ -София пари не връща, клиентите не знаят за какво плащат
Снимка: Pixabay

Абонатите на “Топлофикация София” няма да получат компенсации заради високите сметки за парно за ноември. Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка след публикациите за шокиращи фактури за отопление. Практиката досега обаче показва, че такива инспекции обикновено завършват без резултат за крайните потребители. Подобна проверка беше направена преди няколко месеца, след като хората получиха по едва 20 лева компенсация за по-евтиния газ от август миналата година. Резултатът от проверката беше - всичко е наред, сметките са изчислени правилно.

Още по темата

Клиентите няма да бъдат обезщетени дори след решението на ВАС, излязло преди седмица, с което бяха определени като незаконни цените на парното за второто тримесечие на 2017 г.

Тогава топлото поскъпна драстично средно с 25 на сто. Според юристи на практика решението няма да засегне пряко потребителите, защото всеки трябва да заведе дело с претенция, че е надплатил и следва да му се върне разликата. Но трябва много точно да се изчисли каква е сумата и за какъв период от време, доколкото решението на КЕВР се отнася до определяне на цените през второто тримесечие на 2017 г. Изобщо не е ясно дали съдът ще приеме доказателствата, че претендираната сума е в резултат на “незаконното увеличение” и е много вероятно делото да бъде загубено, допълниха юристите.

Сега абонати на “Топлофикация София” получиха с над 50 на сто по-високи сметки за ноември спрямо миналата година, въпреки по-ниската цена на топлинната енергия за този отоплителен сезон. Абонатите на най-голямото дружество плащат по 82,09 лв. за MWh, докато през миналия сезон са плащали по 95,64 лв. за MWh. Оправданието на “Топлофикация София” за високите фактури е увеличеното потребление с около 29%, което пък е резултат и на по-ниските температури спрямо миналата година. Според метеоролога Петър Янков обаче, месец ноември 2020 г. е бил с едва около 3 градуса по-студен спрямо 2019 г.

Има възможност абонатите на “Топлофикация София” да си получат надплатеното, ако се докаже, че сметките за ноември са завишени, обясни пред “Труд” заместник-председателят на Комисията по енергетика в НС Таско Ерменков. По думите му това може да стане с решение на съда или на компетентния орган - в случая Комисията за енергийно и водно регулиране. Но той призна, че не си спомня да има случай, освен заради намаляването на цената на газа, да е правено такова връщане. Ако се установи нередност, трябва да се приспадне надвзетото, независимо, че става въпрос за прогнозни сметки, допълни Таско Ерменков. Това може да стане с приспадане на сумите от бъдещите фактури, уточни той. От Върховната административна прокуратура настояха проверката на КЕВР да приключи в кратък срок.

Отдавна сме вдигнали ръце от темата “Топлофикация”, заяви пред “Труд” председателят на Асоциация “Активни потребители” Богомил Николов. За разлика от сметките за ток, при парното потребителят няма контрол. Целият процес минава през посредник - фирмата за топлинно счетоводство, която е монополизирала дейностите - от отчитането до смятането на топлинната енергия. Тя измерва по начин, който аз като потребител, не мога да проверя, допълни Николов. По думите му проблемът е основно при панелните блокове, строени преди 2001 година. При новите сгради, които имат вертикални щрангове, такъв проблем няма. За да спрат проблемите с “Топлофикация”, единият вариант е да се мине на вертикални щрангове, но няма съгласие за това, защото хората не искат да къртят стени.

Другият вариант е, сега когато изтича срокът на годност на голяма част от топломерите, те да бъдат заменени с уреди с дистанционен отчет. Един такъв уред обаче струва между 120-130 лева, докато на сегашните цената им е 30 лева. Затова нашето предложение беше държавата да поеме разликата в цената и така да улесни процеса по подмяна. Ако това се случи, абонатите ще следят дори през телефона реалното си потребление във всяка една минута. И ще се възстанови доверието на потребителите в “Топлофикация”, каза председателят на асоциацията. Сега клиентът не може да си сметне консумацията на топлинна енергия и това означава, че нещо не е наред, заключи Богомил Николов.


33
Още по темата: парноТЕЦсметкиКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
питанката преди 4 седмици
Гадно е когато по всички медии се изказват всякакви юрист и "разбирачи". Има достатъчно специалисти, които познават методиката и начина на издаване на фактурите. Къде са тези компетентни мнения или на "журналистите" им трябва интрига и драма и непременно публикуват разни сълзливо сополиви истории "една пенсионерка каза". Никой не иска да си спомни, че ноември имаше температури до (-10) градуса. Логично е, че ще е повече енергията за отопление.
32
1
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Ей монополисти вие докажете, че ви дължим тези пари за изкуствените ви сметки алчни *** свещи да си купите с тия надути с сметки. Ей Бойко няма ли да се изкажеш или ти плащат да си мълчиш
31
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Връщат плащането според кубатурата и сметките на всички коректни потребители ще паднат, а ще се вдигнат сметките на крадците от съседите. Просто е - хем по-евтино, хем по-топло.
30
1
 
3
 
! Отговори
ааа преди 1 месец
Трябва да ги задължат да правят сметките на база на месечно отчитане и много ще се подобрят нещата. Защото сега аз не ползвам парно и топла вода 1 месец, обаче плащам 200лв, като уж после разликата щяла да се приспадне. Само че миналата година на изравнителната сметка платих още 500лв. И накрая се получи, че съм плащал по средно 300лв на месец за парно за 60 квадрата апартамент.
29
4
 
14
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Здравейте българи, добре ли живеете, доволни ли сте от демокрацията???

При мене парното за 3-стаен апартамент (истински 3-стаен, с кухня, мазе, таван, 0аня, тоалетна и мокро помещение) беше 10-12 лева при заплата 120-160 лв ВСИЧКИ ползваха парно и топла вода.

ЗАЩО при мен на никой не му хрумна да реже тръби, да си спира парното и да мръзне като кyче?
28
9
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 1 месец
Не, не е проблема в собствениците. Проблема е в пенсиите във входа, според които всички целят да ни крадат, да ни грабят, да ни лъжат. За това като стане въпрос за смяна на топломери и водомери с дистанционен отчет, първи и единствени те вдигат вой до небесата, че ще ги крадат, лъжат и мамят.
Младите винаги са ЗА и те са двигатели на тия промени. За жалост биват спрени от закостелите мозъци на пенсионерите.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка година слушам за неволите на посраните шопи с Теца им. Уж голяма работа шоплъците, пък ги дерът за квото ги хванат. Мръсен им въздуха, Теца ги лъже, Фъндуца ги лъже. Излиза, че шопа е най големия балък
26
0
 
7
 
! Отговори
До има нещо гнило ту преди 1 месец
Има гнило - тръбите на теца са гнили.
Затова като започне всеки отоплителен сезон изпопукват централните топлопроводи на София.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Прогнозни фактури"! Цялата страна работи с месечно засичане, само за София това не било възможно. Даже и токът искаха да го отчитат на тримесечие, нищо че с новите типове електромери показанията сами си пристигат
24
1
 
15
 
! Отговори
има нещо гнило тука преди 1 месец
не мога да разбера, що никой не протестира срещу топлофикация въпреки явните кражби?!
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решение има , но както винаги опира до пари, а собствениците на панелки с цена от по 1000€/кв.м нямат 300(или 500) лв за да оправят инсталацията и да живеят спокойно. За българинът , щом е купил жилище , вече всички са му длъжни- да му боядисват фасадата, да му оправят покрива, асансьора ит.н.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодаря на Топлофикация! Тя постоянно ме убеждава, че настъпва ледникова епоха, а аз не живея в София, а в Хелзинки. Така неусетно географското местоположение на София рязко се премества на север, към селенията на Дядо Коледа, а ние се чувстваме като неговите работливи и глуповати джуджета!
21
1
 
6
 
! Отговори
Том преди 1 месец
Режа тръбите и това е. Ще се топля на ток или печка с пелети.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне банани имаме.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топломер с дистанционен отчет за 120 лева не съществува, освен ако не е краден и от OLX. И абонатите не могат да следят реалното си потребление през телефона във всяка една минута, а дори да могат ще бъде същото като да седнат и да гледат в екрана на топломера. Въртят се едни цифри и никой не знае какво е. И държавата да поеме разликата в цената на топломерите е безумие, има хора които не ползват услугите на топлофикация, но с парите от техните данъци ще платят парното на останалите.
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато крадеца е държавата, нямаш никакъв шанс! И билетчето от 1,60 за градския транспорт ВАС го обяви за незаконно, някой да си е мръднал пръста да изпълни съдебното решение, което по конституция е задължително за всички.
17
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В доста страни по света измъчват хора с ток.
В България ги измъчват с ток, вода и парно!
16
0
 
6
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 месец
До 12
За 130 лева да е толкова топла. Да не живееш в боксониера и всички около теб да се отопляват?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 130 лв ,е нищо ..явно лъжа магарето на Топлофикация )
14
6
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 1 месец
А аз за 130 лв на парно седя по тениска и ми е топло, спя отвит. Смени си дограмата и си направи изолация.