За копаенето на биткойни се харчи ток, колкото за цели държави

Вредно ли е за околната среда?
1 мар 2021 18:00, Нели Христова
71
За копаенето на биткойни се харчи ток, колкото за цели държави
Снимка: БГНЕС

Не само стойността на биткойнa се е повишила през последната година, a и огромното количество електроенергия, която се консумира за неговото генериране. Според британския ежедневник The Guardian, цитиран от Dir.bg за "копаене" на биткойни вече се изразходва повече електроенергия, отколкото е консумацията на "цели страни". Вестникът припомня, че "копаенето" на биткойни - процесът, при който с биткойн се възнаграждава компютър, който решава сложна поредица от алгоритми - е изключително енергоемък процес.

Стойността на криптовалутата спадна наскоро под 45 000 долара, след като достигна максимума от 58 000 долара, но енергията, използвана за създаването й, продължава да се покачва по време на нейния епичен възход, изкачвайки се до еквивалента на годишния отпечатък на въглерод в Аржентина, според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, който измерва енергийното потребление на криптираната валута.

И ако неотдавнашното спадане на най-популярната криптирана валута изтри част от състоянието на Илон Мъск, биткойнът представлява заплаха и за мисията на неговата Tesla, компанията която се стреми към "бъдеще с нулеви емисии" и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.

"Копаенето" на биткойни включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. "Миньорите" се възнаграждават с биткойни.

По-рано в относително кратката история на биткойните (създадени през 2009 г.) криптовалутата можеше да се добива на среден по характеристики компютър. Но начинът, по който биткойн "майнингът" е създаден от неговия създател (или създатели - никой не знае със сигурност кой го е създал), е, че има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добиват, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да се получат нови биткойни.

Сега, когато са добити над 18,5 милиона биткойни, средният компютър вече не може да "копае" биткойни. Вместо това, "добивът" сега изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната мощност за обработка, необходима за получаване на биткойните днес. И, разбира се, тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.

Количеството електричество, използвано за добив на биткойни, "в исторически план е било повече от електричество, използвано от цели държави, като Ирландия. Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн ... Това е много електричество", каза Бенджамин Джоунс, професор по икономика в Университета в Ню Мексико, който е изследвал въздействието на биткойна върху околната среда.

Привържениците на биткойните казват, че "добивът" все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина. В същото време пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни електрически устройства само в САЩ може да осигури добива на биткойни в продължение на 1,8 години, според индекса на потреблението на университета Кеймбридж.

 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
Чичак преди 1 месец
Реално стойността на нещо виртуално като биткойн, долара,евро е 0, защото съществуват само виртуално.Реално е злато, сребро, диаманти, имоти.Кой разбрал, разбрал.
65
0
 
2
 
! Отговори
генезис преди 1 месец
Статията е пълна с неточности и откровени глупости. Лош превод и пълно неразбиране на материята, водят до такива резултати.
64
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Илюзорни пари, а някой плаща реалната крадена Ел. енергия.
Някой става богат с ала бала и кражба. Нищо ново под слънцето, само фокусът е нов.
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 61:тази перверзна простотия е същото,както войните,които "човечеството" води срещу себеподобните си - пълна безсмислица ,каквито са всички съвременни пари,просто записи в компютрите на банките,на които се подчинява "венецът на Природата,така самонареклия се "човек"!

Да изразходваш ресурси за да придобиваш електроенергия,която да ползваш,за да "копаеш" едно нищо,наречено биткойн,който след това да се превърне в запис в банките и който може да бъде унищожен с едно прекъсване на ел.ток..ПФУ....
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ганьооооууууу!
61
7
 
7
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Е нали си го плащат ,хората какъв е проблемът.Те и безмислените войни убиват милиони ,ама не виждам да сте се разтревожили !!!!
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кво?
59
9
 
7
 
! Отговори
Богат преди 1 месец
И ето поредната поръчкова статия с единствена цел да убеждава телетата колко лошо нещо е този Биткойн. Ами ако сметнете колко енергия се използва за печатане на кеш? Банкомати? Системи за сигурност на банките? Транспорт? Биткойнът бил най-големият враг на природата... Смях. А вие продължавайте да вярвате в пирамиди, балони, лалета. Това е целта докато други богатеят. Лесно се манипулират невежите...
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е ли вид пирамида или Нещо от този сорт. Колко време още ще просъществува, щом става все по-трудно да се създава този биткойн?
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувайте имоти в Италия .Там са по едно евро къщата :) Копането на биткойни е неизгодно особено в държава като България с безумно скъп ток. Сега се копа ETH ама няма видеокарти .Скоро и там ще го ударят китайците и тайландците .Тез дето вземат сега на тия двойни цени карти ще копат с тях най много една година.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувайте имоти, а не такива глупости! Купувайте имоти, където ви е кеф по света! Не говоря само за БГ! Това е истината. За 10 г са се покачили над 100% в световен мащаб
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Биткойна е като боновете от приватизацията! Едни харчат ток, други го купуват/инвестират в него, но накрая ще им го боднат отзад една шайка хора и ще им оберат париците. С една дума - Пирамида
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе зарежете копаенето,вече е прекалено скъпо,късно и трудно начинание,ама виж това да рискувате за спекулата някой друг лев и да си купите няколко милиона Satoshi може всеки!
53
0
 
14
 
! Отговори
неЗапозната преди 1 месец
Толкова ли са надълбоко тези биткойни?!
52
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой я измисли тази т ъп отия?
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм голям фен на биткойн заради 2 основни недостатъка: първо много е бавен, абсурт да бъде глобална световна валута в този си вид и второ много ток харчи. Предимствата са му, че е лимитиран (добър начин за съхранение на стойност) и че разходите му за съхранение и пренасяне са ниски.
50
2
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Е те това не го...разбирам;какво се копае,как се копае,с какво се копае,това което се...изкопава къде се...складира и кой го плаща.Има до нас тука една...компютърна заличка,ще кажа на шефа да я...наема за един месец и да почна да...копам.Ако потръгне с копането,ще наема още една...заличка и така ще се...разрастна.Почвам от 1-ви април,до тогава ще се...подготвям за копането...физически.
49
5
 
2
 
! Отговори
FF преди 1 месец
Ако си в час...няма да дрънкаш тъпотиj,.. ми да почнем да се самоубиваме ли... да не се харчи нищо, . Я стига с тия шизофрении... коапчите харчат ,а Теслите не.. бухаххаха... кретения до шия.
48
3
 
20
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Биткойна е пирамида. Всеки си лежи вкъщи и печели пари. Цирк за аxмаци.
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 46

На никой не му се бачка вече всеки гледа леката и меката ,малко да работи /много да печели ама често това се оказва краткия път към затвора.