Ерата на Кастро свършва: Кой ще управлява Куба сега?

Раул Касто ще се откаже от властта
16 апр 2021 21:30, Нели Христова
98
Ерата на Кастро свършва: Кой ще управлява Куба сега?
Снимка: БГНЕС

Когато Раул Кастро обяви преди три години, че ще напусне поста през 2021 г. като ръководител на всемогъщата комунистическа партия на Куба, той със сигурност си е представял острова на по-твърди икономически основи и че преминаването към ново поколение лидерство ще е почти завършено.

Но нещата не се получиха точно според плана на Кастро.

Зависимият от туризма остров бе разбит от пандемията - икономиката се е свила с поне 11% през 2020 г. според правителствените оценки. Кубинците всеки ден прекарват часове на дълги опашки, за да намерят все по-оскъдните храна, лекарства и други стоки.

Докато кубинските власти са положили цялостни усилия, за да спрат разпространението на коронавируса, случаите са на най-високо ниво на острова. Вероятно ще отнеме още месеци, за да разберем дали амбициозният план на Куба - Мери, за разработване на собствени ваксини на острова ще се окаже успешен.

С тогавашния президент на САЩ Барак Обама Кастро поправи дълго разрушените американо-кубински отношения, само за да види как тези връзки отново са взривени при администрацията на Тръмп, която наложи някои от най-тежките икономически санкции на острова от десетилетия.

Но досега настоящият президент Джо Байдън не е склонен да се ангажира с управлявания от комунистите остров, въпреки най-значителната промяна в ръководството в Куба от десетилетия.

"Независимо каква администрация имаме, републиканска или демократична, е време да се ангажираме", каза бившият сенатор Джеф Флейк, член на GOP, който настоява за подобряване на отношенията. Той се срещаше с Раул Кастро по време на чести пътувания до Куба. "Това е от полза за кубинския народ и оказва натиск върху кубинското правителство, който те нямат, когато се опитваме да ги изолираме."

Трудно е да си представим по-несигурно време за последните членове на едно застаряващото поколение, което трансформира Куба в социалистическа държава, за да отпуснат най-накрая властта си. Въпреки задълбочаващата се несигурност, кубинците очакват да станат свидетели на историческа смяна на караула на 8-ия конгрес на Кубинската комунистическа партия, "върховният орган" на единствената разрешена на острова политическа партия.

Конгресът започва в петък, посветен на 60-годишнината от победата на Куба над обучени от ЦРУ изгнаници по време на инвазията в Залива на прасетата. И се очаква Раул Кастро да отстъпи контрола като първи секретар на комунистическата партия.

От ранните години на революцията държавният глава на Куба винаги е ръководил партията, което прави почти невъзможно да се определи къде правителството свършва и къде започва партията.

Но през 2018 г. Кастро се оттегли от поста на президент, отстъпвайки място на избрания от него наследник Мигел Диас-Канел, който да поеме ръководството на ежедневното управление на правителството. Кастро остана начело на партията, която контролира дългосрочното планиране, но каза, че Диас-Канел вероятно ще заеме тази позиция и през 2021 г.

"След това - каза Кастро през 2018 г. - Ако здравето ми го позволява, ще бъда само още един войник с хората, защитаващи тази революция."

Неговото напускане ще сложи край на ерата на известния му клан, заемащ висшето ръководство на острова.

Нито едно от децата на по-големия брат на Кастро, Фидел, който почина през 2015 г., не заема държавни постове.

Синът на Раул Кастро Алехандро е полковник от вътрешното министерство на Куба, а дъщеря му Мариела управлява правителствен център, популяризиращ правата на LGBTQ хората. Зет му, генерал Луис Алберто Родригес Лопес-Калехас, оглавява разтегната военна компания, която контролира държавни хотели, яхтени пристанища и инфраструктурни проекти, но той поддържа нисък обществен профил.

Дори и да продължат да имат безспорна власт на острова, след като конгресът приключи, никой с фамилното име Кастро няма да заеме висша ръководна длъжност за първи път от над 62 години.

Куба е една от страните, които са се променили най-малко след края на Студената война, дори когато правителствените служители признават, че островът отчаяно трябва да се адаптира. Намирането на пътя за модернизиране на икономиката на Куба сега ще падне директно върху плещите на Мигел Диас-Канел, наследник на Кастро като президент, който се очаква да поеме поста начело на комунистическата партия.

Обучен за електроинженер, Диас-Канел управлява местните власти в две провинции, преди да стане министър на висшето образование и след това вицепрезидент и президент. Той е първият кубинец, роден след революцията през 1959 г., който става президент. Получаването на ръководството на партията допълнително ще утвърди високия, сивокос технократ като политически наследник на Кастрос. Но остава неясно по какво се различава от предшествениците си.

"Вярвам в приемствеността", каза Диас-Канел пред репортери през 2018 г., когато го попитаха за визията му за бъдещето на Куба. "Мисля, че винаги ще има приемственост."

Диас-Канел се опита да проектира по-активен образ за кубинската общественост, като редовно публикува в Twitter. Той незабавно посети все още тлеещата сцена на катастрофата на пътнически самолет през 2018 г. в Хавана, при която загинаха 112 души, и провежда заседания на кабинета на целия остров както прави някога Фидел Кастро.

Нещата може да се е променили донякъде, но Диас-Канел е гласен привърженик на идеологията, че твърдият държавен контрол върху икономиката остава най-добрият път напред за Куба, въпреки десетилетията на застоял икономически растеж. И всяка публична опозиция на партийната линия, каза той, е дело на кубинците, които са "малцинство" или са родени в грешната държава.

Дори при всички официални разговори за поддържане на курса, Куба се променя. Много от зараждащия се частен сектор на Куба се оплакват открито от бавния темп на реформите. Художници, на които им писна от официална цензура и активисти, настояващи за законодателство, защитаващо правата на животните, използваха увеличеният достъп до интернет, за да организират малки протести, които биха били немислими само преди няколко години.

Тъй като правителството на Куба се сблъсква с нарастващи предизвикателства и заплахи, някои твърдолинейци може да са предпазливи при напускането на Раул Кастро. Но бившият сенатор Джеф Флейк заявява пред CNN, че Кастро вероятно ще се противопостави на призивите да остане на власт в последния момент.

"Той изглежда много по-склонен да се оттегли, отколкото брат му. Той винаги говори за своите внуци и семейството си", казва Флейк. "Но наистина, за да продължат напред, за да приложат реформите, от които се нуждае Куба, те ще трябва да преминат далеч отвъд семейство Кастро."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
3
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
ама умрелите от коранавирус в Куба са 44 на милион...съсипана значи от пандемията...а България с нейните 2186 умрели на милион цъфти та връзва... що публикувате партенки?
70
4
 
6
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Фидел е бил герой и революционер,докато вземе властта.Личните му качества са го превърнали в кумир за много женски сърца по света.А после и той става деспот и алчен като всички диктатори.Но...колкото и пари и власт да имаш,не можеш да си купиш вечен живот!Не можеш да подкупиш времето,старостта и смъртта!
69
2
 
5
 
! Отговори
Путин преди 3 години
АЗ
68
5
 
15
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Голямата ера, няма що. Поживяха си царски семейство Кастро и кликата покрай тях. Всичко това на гърба на милиони кубинци. Струваше ли си цялата омраза към САЩ? Където е минал комунизма, нищо хубаво не е останало.
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия немат ли си тяхно БСП?Или поне някой Кубински Жан Виденов и Румен Гечев?
66
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите от рай правят пущинак.Вижте и Венецуела.Ама са приятели с Путин.Това е.
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще я управлява който трябва.Други въпроси?
64
2
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
Ще ти намерим колело за тия пари.Ама кметицата няма да е доволна , че не плащаш нито метро нито за кола ,губи доходи общината.
63
0
 
9
 
! Отговори
готино преди 3 години
Трябва малко тъпрение и мутрите ще осъзнаят че не могат да се разхождат като Maймуни из НС. Трябва да се работи. Иначе, доматите ще стават все по-скъпи.А наесен, най-популярната песен ще стане: "Камъните падат от небето."Слави почна ли тренировките?
62
4
 
9
 
! Отговори
Тодар Живков преди 3 години
Буци явно има основателна причина да се крие, като банкянски заек по дупките и да не излиза пред СУВЕРЕНА?
61
14
 
4
 
! Отговори
ОДА ПЕШЪ преди 3 години
Платих си карта за метро. Струваше 42 лева.Трябва ли да благодаря на БОКО ТИКВАТА за това?
60
2
 
5
 
! Отговори
Съд и Присъда преди 3 години
Мисирките провокират гражданите с тази тема.Оста е дълбокия комунизъм и атентата в Света София, но нещо не им се получава.КО СТАНА Е, МИСИРКИИИ?????
59
5
 
4
 
! Отговори
ПКП преди 3 години
Аз Ода пешЪ, имам и карта за метро, която съм платил със собствени средства (и не е дарена от ГЕРБ или БКП)Да.
58
8
 
2
 
! Отговори
Чао ГЕРБ преди 3 години
С тези избори белязахме края на ерата БКП.Излизайте в пенсия вече. Време е!
57
3
 
5
 
! Отговори
Джипко Бибитков преди 3 години
Тома Биков е ПИЧ като МИЧ
56
5
 
3
 
! Отговори
също като Боко преди 3 години
също като БокоБоко даже изглежда по-сбабичосан
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Patria o muerte! Вива Куба!
54
11
 
12
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Вива Фидел! Да живее Революцията!
53
6
 
4
 
! Отговори
Ейси кукумейси преди 3 години
Нещата в Куба вървят към руско-американско правителство.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телохранител нещо, туй онуй?Ама да си запази червената партийна книжка на Кубинската компартия!(както е традицията по нашенско...)