Георгиева отрече да е действала в полза на Китай

Разследването, свързано с доклада Doing Business, може да подкопае авторитета й
17 сеп 2021 21:30, Ерол Емилов
42
Георгиева отрече да е действала в полза на Китай
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в четвъртък, че „фундаментално“ не е съгласна със заключенията и интерепретацията на доклад от външна адвокатска кантора, ангажирана от Световната банка, че е упражнила натиск върху служители на банката, за да повиши класирането на Китай в икономическия доклад Doing Business.

Тя информира борда на МВФ за твърденията в четвъртък и ще се обърне към служителите на фонда в петък, според запознати.

Същността на обвинението - оказване на „неоправдан натиск“ върху служителите на Световната банка да коригират рейтинга нa Китай в доклада, докато тя изпълнява длъжността главен изпълнителен директор - е още един от поредицата скандали, които поразиха проблемния доклад в последните години. Методиката за доклада, която измерва лекотата и прозрачността на работа в една икономика, е толкова субективна и противоречива, че Световната банка обяви, че ще спре да го издава, пише Bloomberg.

„Фундаментално не съм съгласна с констатациите и тълкуванията на разследването на нередности в данните в частт за моята роля в доклада на Световната банка Doing Business за 2018 г.“, каза Георгиева в изявление. "Вече имах първоначален брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос."

Георгиева e казала на борда на МВФ на заседание в четвъртък, преди да излезе новината, че докладът предстои да бъде публикуван, но че тя ще продължи да работи както обикновено, според запознати.

Георгиева рискува да види, че нейният авторитет като ръководител МВФ е подкопан само седмици преди годишната среща на световните финансови ръководители.

Проблемите с доклада, а и за Георгива, може би едва сега започват на фона на влошаващите се отношения между Китай и САЩ.

Още по темата
Министерството на финансите на САЩ смята обвиненията за сериозни и „анализира доклада“, каза департаментът; САЩ имат право на вето върху важни решения на МВФ и Световната банка. Републиканските депутати биха могли да използват въпроса, за да подновят критиките за разширяване на ресурсите на МВФ под ръководството на Георгиева.

Сериозни въпроси

Републиканецът Френч Хил, един от най-отявлените критици в Конгреса на политиката на МВФ, заяви, че докладът повдига сериозни въпроси относно мотивацията на Георгиева по време на престоя й в Световната банка.

„Ако тези твърдения са верни, тогава бордът на МВФ трябва незабавно да оцени нейната позиция“, каза той.

Хил, член на комисията по финансовите услуги на Камарата на представителите, заяви, че ще поиска от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да оцени доклада и да внесе това становище в Конгреса.

„Финансовите пазари и политиците разчитат на експертния опит на многостранните кредитори и тази репутация сега е опетнена“, каза той.

Джъстин Сандефур, старши научен сътрудник и наблюдател на Световната банка в Центъра за глобално развитие, заяви, че докладът може да засегне отношенията на банката с членовете й

„МВФ отговаря за гарантирането на целостта на международната макроикономическа статистика и за натиска над държавите да отчитат реално техните данни“, каза Сандефур в интервю. „В този доклад Георгиева се включва активно в манипулирането на данни за геополитически цели."

Епизодът предлага рядко достъпна информациа за това как Китай е оказвал влияние върху лидерите на международните финансови институции през последните години и как тези висши служители са реагирали на желанията на Пекин.

Докладът, поръчан от Световната банка, написан от адвокати от WilmerHale, прави всичко възможно да оневини Китай, че е направил нещо нередно. „За да бъде ясно, нашият преглед не трябва да се чете, за да означава, че е имало някакво неподходящо поведение от името на китайски или други държавни служители“, пишат те.

Повече по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria


42
Още от Ако щете - вярвайте
Кои зодии са най-големите флиртаджии?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сталинка: Нямам два лева в Световната банка!..............Лъже мръсникът, преяжда с луканка..............
36
0
 
1
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 3 седмици
Калинка-Кристалинка
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тази класация на Световната Банка излезе, че е нагласена като класацията Банкер на годината.
34
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 4 седмици
Асане, и какво се оказа ,че от една "прекрасна" госпожица, Мата Хари се оказа обикновена ***, ама ти и вярваш ? И след 10годишно управление , успяхте само за нея да се хванете ? Че това си е комплимент за Борисов!
33
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 4 седмици
Тиквата и той не е съгласен с пачките ама снимки има от Мата Хари.:))) Народен съд и въжето като при Френската революция :)))
32
0
 
6
 
! Отговори
Off преди 4 седмици
Не е ясно дали това което казват за Сталинка е вярно, но кариерата й приключи. В тези среди е така.
31
1
 
1
 
! Отговори
Ляв+ преди 4 седмици
Не разбирате ли, че вcякaкъв oпит зa пoвeчe oбeктивнocт в oцeнкитe зa Китaй и Руcия, днec ca пoдлoжeни нa ярocтнa критикa oт вcякaкъв вид aтлaнтичecки яcтрeби (вoeнни, финaнcoви, юридичecки, рaзузнaвaтeлни, журнaлиcтичecки и т.н.), кoитo eдинcтвeнo прoпoвядвaт тяхнaтa дeмoнизaция.
30
5
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 4 седмици
До Ле-ле , Прозрял си. И как мислиш можеш да постигнеш нещо свестно с такъв народ. Гaнчoвцитe умряхa oт зaвиcт, чe бългaркa ce издигнa тoлкoвa виcoкo, тa ce рaдвaт иcкрeнo ceгa - хaк дa й e, a? Кoнcтaнтин Ирeчeк: Нaй-вeликият гeний нa бългaритe e зaвиcттa!
29
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
Червена ди вотия в действие.
28
2
 
8
 
! Отговори
Ммм преди 4 седмици
Това ли ще кандидатът на Герб за президент?
27
10
 
4
 
! Отговори
Ле-ле , преди 4 седмици
Що тролска смрад за една наистина успяла българка! Аз пък си помислих, че форумът ще скочи и ще застане зад гърба и! Доста низост има по нашите ширини!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сталинка си е Сталинка. Като и е толкова на сърце Китай да отиде да работи там с юани.
25
1
 
5
 
! Отговори
ЦУНКАЙХУЙ преди 4 седмици
СВЕТИЦАТА ГЕРБАДЖИЙСКА Е СИМВОЛ НА БУДА...НА ЛИСИЦИТЕ ОТ МОНГОЛСКОТО ПЛАТО И НА АЛЧНИТЕ ДЯВОЛИ ПО СВЕТА.
24
1
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 седмици
Настъпи котарака госжата и ще бега на изток се спасява. И се натискаше на Иванка Тръмп по едно време
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Заради такива предатели като Кристалина Георгиева сме на последно място по всичко.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ууууууу, предателка на САЩ и Западна Европа. Китайски шпионин и китайски агент. Съд и затвор за предателите на родината САЩ!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дали е имала пълни чекмеджета като шефа?
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
САЩ наредиха да подава оставка. Какво чака? Чака затвора и санкциите. Дано България не пострада от санкции заради тази продала се змия на китайците.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Авторитета й"?! Какъв авторитет!?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Играла е за комунистите от Изтока , но я разкрили. Така де, комунист, частна работа не признава. Обича си кариерата със сигурната заплата и най важното да не носи отговорност. Така и К. Георгиева защитава Китай ,а тия от Хонконг , кучета ги яли.