Само за година чуждите инвестиции намаляха с 60 на сто

Чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми
107
Само за година чуждите инвестиции намаляха с 60 на сто
Снимка: Pixabay

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–август 2021 г. възлизат на 797,1 млн. евро, като намаляват с 1,23 млрд. евро (-60,7%) спрямо същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Само през месец август чуждите инвестиции са 165,6 млн. евро, при 288,2 млн. евро година по-рано, информира "Труд".

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и плащания по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на минус 8,8 млн. евро за периода януари–август. Това показва, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и изтеглят капиталите си от страната. Привлеченият дялов капитал е по-малък с 224 млн. евро спрямо същия период на 2020 г., когато е бил е в размер на 215,2 млн. евро.

Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти са отрицателни в размер на минус 3,7 млн. евро за първите осем месеца на годината. Това означава, че чужденци подават имотите си в България. През същия период на миналата година пак имаше отлив на вложения в имоти, но изтеглените средства бяха само 0,1 млн. лв.

Реинвестираната печалба от чуждестранни компании в притежавани от тях български дружества възлиза на 1,1 млрд. евро за периода от януари до август. За същия период на миналата година реинвестираната печалба е 742,1 млн. Оказва се, че именно на печалбата, оставена в български дружества от задграничните собственици, се дължи наличието на чужди инвестиции в страната.

Промяната на нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и техните собственици в чужбина е отрицателна и възлиза на 294,4 млн. евро за първите осем месеца на годината. Явно българските дружества са върнали повече кредити на собствениците им зад границата, отколкото са получените от тях заеми. Миналата година ситуацията беше различна като от януари до август задълженията на български фирми към чужд


107
Още по темата: капиталинвестиции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕТО, ЧЕ ИЗЧЕЗНА МИТЪТ ЗА "ВЕЛИКИТЕ" ИНВЕСТИЦИИИ В БЪЛГАРИЯ - ПРОСТО БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАВРЪЩА НА ТРАДИЦИОННОТО СИ МЯСТО ОТПРЕДИ 90-100 ГОДИНИ, НО СРАЗЛИКАТА ЧЕ ВЕЧЕ ВНАСЯМЕ И ХРАНАТА НУЖНА НИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ !!!
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой няма да инвестира в държава управлявана от мутри или при опасност мутрите да се върнат на власт, както е в България.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Открийте 10-те разлики: "...Привлеченият дялов капитал е по-малък с 224 млн. евро спрямо същия период на 2020 г., когато е бил е в размер на 215,2 млн. евро..."
99
0
 
0
 
! Отговори
хихи преди 1 месец
До Анонимен - Не е паника бе - Ще си правят кръчми по къщите , заради тока и COVID мерките - Чисто и екологично - Напиваш се и и си лягаш !!
98
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Подхвърлих на един познат- богат грък да инвестира в България, а той ми отвърна -Сега ли? Да не ме е еб-л лудия.
97
0
 
4
 
! Отговори
Бай Тошко преди 1 месец
Парцунчо от УниКредит какво рече по темата?
96
2
 
6
 
! Отговори
прост шапкар преди 1 месец
Бравос на "успешното" правителство на Рундьo и харвардските мошеници! Пак за тях да гласувате :)
95
0
 
7
 
! Отговори
Лъжа е преди 1 месец
има инвестиции,нали ша праим Ел.Трабанти,така каза СМЕХУРКО.
94
4
 
6
 
! Отговори
прост шапкар преди 1 месец
До Живко Видимите резултати на герб и еднокнижника ---------- еднокнижник е зеленочорапестия, който е чел единствено "Устав на БНА"
93
3
 
8
 
! Отговори
Доцента преди 1 месец
При такава брутална политическа нестабилност в държавата не знам какво очаквате? Може би да се увеличат петорно чуждестранните инвестиции? А кой е виновен за това - знаем всички, да не ги изброявам поименно.
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма Радев няма Борисов бе!Всички са комунисти!Нищо не сменихме през 1990г.Същите са си на власт,даже тези дето с пари на БКП са завършили в чужбина се връщат да управляват,за да върнат жеста.С избори ако се решаваше нещо,щяха да ги забранят!Всичко е менте тука!
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАДЕВАТА ХУНТА ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ В СРУТИЩЕ- ДНЕС ГЛЕДАХ КАК В ГОЛЯМ МАГАЗИН СЕ ИЗКУПУВАТ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ В ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА- ХОРАТА СА В ПАНИКА.
90
5
 
11
 
! Отговори
БГ реалност преди 1 месец
Радев и аверчето му Киро ви покзват нагледно, какво е корупция и погазване на конституцията на най-високо политическо ниво.Да припомним само ,че Кирил Петков даде 35 млн лв от нашите пари на два пъти фалирала, офшорно регистрирана компания за електро коли, собственист на двама албанци.Досега има една гола поляна от тях като резултат, докато фигуранта го интересува единствено и само имунитета и как да се спаси от гарантирания му следствен арест !!!
89
0
 
7
 
! Отговори
Жан Валжан преди 1 месец
Тези "инвестиции" са на 80 % пари на гастарбайтери. Но вече и манг.а.л.ите проумяха, че в *** вече е много по-скъпо отколкото в ЕС /само цената на горивата е изключение, но бързо ще наваксаме/ и спряха да пращат пари. Вече пращат багаж и хранителни продукти по бусове.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екстра!Нека останат само комунистите монополисти,да ги видя като се правят на капиталисти но не плащат достатъчно как ще работят!?Администрацията не издава разрешителни но после писка,че няма пари за това или онова.Ха да видим сега!!!!!Ще търсите някой да прави какъвто и да е бизнес в България,ама със свещ ще го търсите!!!!
87
6
 
12
 
! Отговори
палячовци преди 1 месец
Що така, радевисти? Има ли сектор в тая държава, който не съсипахте за 7 месеца?
86
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Как бе, нали уж Бг е с велико привличане на чуждестранни инвеститори и пенсионери!? Нали уж и затова цените на жилищата растели, та София искат колкото в Лисабон.
85
3
 
13
 
! Отговори
радевщина в действие преди 1 месец
Колкото и да се напъват форумните драскачи на мазната фуражка, за всички е пределно ясно: - Какъвто президента , такива и хрантутниците му от правителството. Все клиенти на правосъдието....
84
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от Банкя поредното магаре потропва днеска за зелена трева пак ще го пратят.
83
7
 
15
 
! Отговори
радевщина в действие преди 1 месец
Това е дереджето до което ни докара един *** шапкар и неадекватните му ортаци от правителството.Комунистите този път се справиха с фалирането на държавата още по-бързо и от преди.