Военни учения - Русия и Украйна засилват бойната си готовност

Москва е разположила над 92 000 войници около украинските граници
25 ное 2021 18:00, Анисия Иванова
50
Военни учения - Русия и Украйна засилват бойната си готовност
Снимка: Bloomberg

В сряда Русия проведе военни учения в Черно море, южно от Украйна и заяви, че трябва да повиши бойната готовност на своите конвенционални и ядрени сили поради засилената активност на НАТО близо до нейните граници, предава агенция Reuters.

Украйна и нейният съюзник Съединените щати заявиха, че според тях Русия вероятно се подготвя нападение и организираха свои собствени учения близо до границата с Беларус.

Увеличаването на военната активност и от двете страни става след седмици на нарастващо напрежение, което повиши риска от война между двете съседки, въпреки че Русия отрича агресивните намерения и източници от западното разузнаване казаха за Reuters, че не смятат нападението за неизбежно.

Съединените щати и НАТО показаха дадоха сигнал за подкрепата си за Украйна по начини, които Москва смята за провокативни, включително чрез маневри на военни кораби този месец в Черно море и доставка на американски патрулни катери за украинския флот.

Британският външен министър Лиз Тръс каза пред Ройтерс в сряда, че би било "сериозна грешка от Русия" да атакува Украйна. В сряда руски изтребители и кораби практикуваха отблъскване на въздушни атаки срещу военноморски бази и отговор с въздушни удари по време на военни учения в Черно море, предаде Interfax.

Отделно новинарската агенция цитира министъра на отбраната Сергей Шойгу, който заяви, че необходимостта Русия да продължи да развива своите въоръжени сили е продиктувана от „сложните военни и политически условия в света и нарастващата активност на страните от НАТО в близост до границите на Русия“.

Той каза, че повишаването на способностите на въоръжените сили, подкрепата за бойната готовност на ядрените сили и укрепването на потенциала за възпиране без употреба на ядрено оръжие са сред приоритетите на военните.

Във вторник Шойгу се оплака, че по-рано този месец американски бомбардировачи са репетирали ядрен удар по Русия от две различни посоки и добави, че самолетите са се приближили твърде близо до руската граница. Представител на Пентагона заяви, че ученията са били в съответствие с международните протоколи.

В сряда Украйна проведе така наречената от нея "специална операция" на границата с Беларус, включваща учения с дронове и военни учения за противотанкови и въздушни подразделения.

Властите са разположили допълнително 8500 войници на границата си с Беларус, като заявяват, че се страхуват страната да не бъде въвлечена в мигрантската криза, заради която Европейският съюз обвини Минск, че докарва хора от Близкия изток и ги насочва към съседна Полша. Беларус отрича да подклажда кризата.

Киев също се притеснява, че границата с Беларус, близък съюзник на Русия, може да бъде използвана от Русия за извършване на военно нападение.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна каза пред изданието Military Times през уикенда, че Русия има над 92 000 войници, разположени около украинските граници и се готви за атака до края на януари или началото на февруари.
 

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно По-големи тъпотии от твоите могат да се прочетат само в руските пропагандистки сайтове проповядващи война насилие и фалшиво руско величие. На всичкото отгоре за повишаване на обективността си самонанизал и доста плюсове. Гнусна рашистка пропаганда от най-долно ниво.
12
17
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Ако укрофашистите не бяха започнали геноцид срещу рускоезичното население на Източна Украйна, тогава Крим, Донецк и Луганск нямаше да се отделят от Украйна. Сега не знам какво си мислят същите тия укрофашисти, но ако посмеят да нападнат Русия, независимо с или без САЩ, братушките ще стигнат до полската граница за няколко часа. Май забравиха какво се случи в Грузия през 2008 г, когато Саакашвили си изяде вратовръзката пред камерите :)
11
11
 
16
 
! Отговори
Всички войни преди 2 години
През последните 50 години се раздухват от САЩ заради природни ресурси. А в Русия тези ресурси са неизчерпаеми в сравнение със западните.
10
12
 
16
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
Е разположила почти цялата си армия, 250 хиляди души, на подстъпите към Донбас и само чакат удобен случай да превземат някой град, напр. Телманово. А в Донбас има 600 хиляди души с руско гражданство. Русия просто ще бъде задължена да защити гражданите си. Цялата истерия се раздухва от САЩ в името собствените им енергийни интереси. СП2 им бърка специално в дирника.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
интересно Русия ако нападне Украйна,Сащ как ще помогнат на украинците?
8
23
 
13
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Братя патриоти, нека да подкрепим нашите православни братя украинците в борбата им срещу азиатските племена населяващи територията наричана Русия
7
15
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
който търси намира...*** ще си го намерят.
6
11
 
18
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
САЩ, в лицето на Украйна, си намериха пръчка с която да ръчкат руснаците. Винаги са били доста по-изобретателни
5
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички нации там са пропаднали - Украйна, Русия, Полша, неслучйно на запад наричат тези държави презрително "източноевропейски". Жалко че сме се опитвали точно там да посеем цивилизация, пълен провал.
4
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жалки хохли
3
6
 
7
 
! Отговори
Да внимават преди 2 години
Какво си пожелават. Много лесно могат да го получат, ако са настоятелни.
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Защо страна победила Наполеон и Хитлер, не може да се пребори с алкохолизма ? Защото алкохола не напада."
1
15
 
8
 
! Отговори
соци преди 2 години
Който е готов за война носи смърт по света.