Цените на газа за бита скочили екстремно за година

Омбудсманът поиска от премиера спешни мерки за подкрепа
22
Цените на газа за бита скочили екстремно за година
Снимка: БГНЕС

Цените на природния газ за домакинствата са повече от два пъти по-високи в сравнение със същия период на 2020 г. Толкова голямо поскъпване за една година е без аналог за последните десетилетия, пише омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до премиера Кирил Петков.

В нея тя обръща внимание на необходимостта от спешни и адекватни мерки за защита на битовите клиенти на природен газ. Омбудсманът информира министър-председателя, че в институцията на обществения защитник всекидневно постъпват множество жалби на граждани заради екстремно високите цени на природния газ, което налага предприемането на стъпки за справедлива компенсация на тези домакинства.

Проф. Ковачева акцентира върху факта, че след наложения от Народното събрание мораториум на цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия, очакванията на битовите клиенти на природен газ е също да получат подкрепа от държавата за настъпилото безпрецедентно повишение на цените на синьото гориво, както и подходяща защита срещу нови поскъпвания, каквито са прогнозите на международните газови пазари.

Диана Ковачева подчертава още, че съгласно действащата нормативна уредба в България, регулираните цени на природния газ са единствените, които се изменят ежемесечно.  

Тя настоява изпълнителната власт да оцени по компетентност приложимостта в нашата страна на предложените от Европейската комисия мерки за справяне с нарастващите цени на енергията.

Според нея принципът за компенсиране на цените за всеки консумиран мегаватчас, приложен от служебното правителство спрямо стопанските клиенти на електрическа енергия, също може да бъде използван като временна мярка по отношение на сметките за природен газ на домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: омбудсманприроден газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
0
 
! Отговори
презапасени преди 2 години
Само крайно наивен може да заложи в семейно жилище ЕДИН вид отопление, още повече-газ от някакви монополисти. Неслучайно в по-старите сгради и даже в панелките има комини, а ел.инсталацията в панелите е с мостов кабел 4мм2 на всеки кръг. Може да включиш 4-5квт ей така. А в печката гори всичко. Ние имаме и климатици и маслени радиатори и печка на задната тераса и водна система за конвектори, но още не е ползвана. Най-изгодно е обаче да се изолира дебело и ако може да не е чапа-лупа.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците ни забрахиха да купуваме евтин руски газ от нашите тръби. Купуваме от европейските борси, все едно внасяме газ от Западна Европа.
14
6
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
За свръхвисоките цени на газа благодарете на Бойко Борисов, че през 2018 година предоговори начина за образуване цената на газа, като я отвърза от цената на нефта. Ако не го беше направил, сега цената на газа щеше да е почти два пъти по-ниска
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да извършим Прехода от герберизъм към демокрация.
12
6
 
5
 
! Отговори
Как е протестъри ? преди 2 години
Сега по добре ли е ? Ето ви промяната. Нали това искахте и за това скачахте и опикахте Орлов мост ?
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много поскъпна тая руска газ, все едно че лично Путин ти я доставя.
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смеехте се на ромите за горенето на стари гуми. Но вече не ви е смешно и като героят на Чарли Чаплин сте готови да ядете и горите гума. Тежка герберска зима ни очаква. Започва Преходът от герберизъм към демокрация.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 15г ползвах природна газ за отопление. За съжаление с тези цени се наложи да купя 4 климатика преди месец и да се отоплявам с тях. Ще ми излиза значително по-евтино. Иначе навсякъде тръбят,че трябва да се ползват незамърсяващи горива за отопление. Ама друго си е да запалиш въглищата, гумите, мебелите и каквото намериш. Целия град мирише лтвратително и не де диша. Иначе еко мерки пълен цирк. Чудно ми е как ще направят проверка По махалите.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам помощи за пропан бутана. Миналата година зареждах на 90 стотинки, сега е 1.40
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газификация имат само богаташите в БГ. Там е свободен пазар. Не трябва да се месим в свободния пазар на богаташите. Няма да правим комунизъм за богаташите и капитализъм за бедните.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви два пъти, бе хора!!! Аз съм газифициран и във фактурата ми за Ноември 2021 единичната цена на MWh е 3,3 ПЪТИ по-висока от единичната цена за Ноември 2020!!!!
5
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интерес на истината докато ГЕРБ бяха на власт нямаше такива катаклизми с цените. Единственото , което се повишаваше бяха пенсиите и заплатите на народа. Сега обаче гласувахме за промяна и тя дойде с високите цени на всичко.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минали години отоплявах тристраен апартамент за месец с 150-200лв, а сега само водата за къпане е около 100лв.
3
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Рано или късно се плаща скъпо... за *ЕВТИНОТО*...
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лошо стана! От 2 месеца не ползваме вече газ! А много е хубаво и удобно да се отоляваш на газ-екологично чисто,не замърсяваш,удобно....Но,това беше- вече не може да си позволим "лукса" отопление. С много реклами ни убедиха,че е удобно и евтино отоплението на газ! Дадохме 9000 лв.за инсталация и захранване преди 1,5 год.,и толкова! До тук,след като сметката ни за м.10.2021 беше два пъти по-висока от тази за м.10.2020 г. Няма газ-това е! ЖАЛКО!
1
2
 
24
 
! Отговори
Вихрогон преди 2 години
Поскъпването не е 2 пъти, а 3,3 пъти. Доставката на природен газ от 28,21лв. за mWh през 2020 година, сега е 93,19 за MWh. Айде малко по-точно да боравим с числата?