Харчим най-много за храна - цели 21%, на второ място са сметките

Разходите ни за транспорт са по-големи от средното за ЕС
79
Харчим най-много за храна - цели 21%, на второ място са сметките
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите харчат най-много пари за храна и безалкохолни напитки - 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо, сочат последните данни на Евростат, цитирани от "Моитор".

На второ място в класацията се нареждат харчовете за поддръжка на жилището и плащането на сметките за вода и ток, газ и други горива с 20 на сто. За сравнение - средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи - 27,5%, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 на сто.

Третото перо, което у нас "гълта" най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът - неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия - 5,7%. За въпросните показатели останалите европейци заделят средно по 6 и 4,4 на сто. Статистиката разкрива още,  че най-значителни разходи за храна и безалкохолни напитки правят домакинствата в Румъния- 26,4 на сто от общите им разходи. По този показател България е на пето място сред държавите-членки на Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: хранасметкиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
33
 
! Отговори
haha преди 2 години
Прави сте, на първо място трябва да са сметките а след това за храна...Нали за това живее българина - да плаща сметките на "новите лидери - така наречения ЕЛИТ" ...
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харчим толкова много % защото заплатите ни са мижави , а и цените за много по високи от тези на запад . Питайте ВСС - каскетурата дали им стигат заплатите , горките!!!!
4
1
 
33
 
! Отговори
от опит преди 2 години
Със жената взимаме около 2 000лв на месец , да дойде тоя дет е правил статистиката ида ми обясни как да се нахраним трима души с 400лв на месец, при положение че сме в малко градче в къща и друго да не е , но някой зеленчук излиза от дворчето.
3
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната на радеф е факт!!!
2
5
 
39
 
! Отговори
Българин !! преди 2 години
Цели 81 % са за храна, недейте да лъжете!! Разбира се, че има малък % българи които харчат 2 % за храна, но те са 10% от българите, а ние останалите 90% какво да правим!!Доживотен затвор за ццигганина от Банкя, и дано там да умре!!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световния стандарт на ООН за бедност е ако 40 и повече процента от доходите ти отиват за храна, значи си беден.Разбира се ако и в България семействата бяха с по 5-6 деца процента щеше да е много по-голям.Сбора храна +режийни при европейците излиза по-висок от нашия.Вероятно заради това че там масово се живее под наем ,а тук в собствено жилище.И въобще тая статистика е като вица за "Ядем свинско със зеле."