Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа

Военен конфликт заради Украйна е възможен, смята генералният секретар
Обновена: 7 яну 2022 21:21 | 7 яну 2022 21:09, Красимир Ангелов
341
Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа
Снимка: БГНЕС

Разширяването на НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията в цяла Европа, затова процесът е жизненоважен и трябва да продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредната онлайн среща на външните министри от алианса.

Той подчерта, че вратите на НАТО трябва да останат отворени не само за Украйна и Грузия, но и за Финландия и Швеция, ако тези страни вземат решение да встъпят в организацията.

Още по темата
"Разширяването на НАТО и ЕС помогна реално през последните десетилетия в Европа да се разпространят и укрепнат свободата и демокрацията, затова този процес е жизненоважен", смята Столтенберг. Той подчерта, че НАТО неведнъж през последните години е показвала, че "нашите врати остават отворени".

"Продължаваме да се придържаме към решенията на срещата на върха в Букурещ по отношение на Украйна и Грузия и ги подкрепяме по пътя на евроатлантическата интеграция в техните реформи. Реформите са важен елемент, тъй като те са начин за постигане на стандартите на НАТО, но също така правят обществата на Украйна и Грузия по-силни", подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.

По време на видеоконференцията външните министри на държавите от НАТО обсъдиха съгласуваната позиция в отговор на руските инициативи за европейска сигурност, която ще бъде обсъдена в Брюксел на 12-13 януари на първата от 2,5 години среща на Съвета НАТО-Русия.

"Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна", заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

"Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа", заяви Столтенберг след заседанието.

Едно от исканията на Русия към НАТО е отказът на алианса да предприеме действия за привличане на Украйна и Грузия към НАТО и денонсирането на политическото изявление на срещата на върха на НАТО в Букурещ от април 2008 г., че и двете страни в бъдеще ще могат да станат членове на алианса.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката винаги ми е бил ужасно противен. Чиновник, който заработва насъщния си от американските господари.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шкафенберг ми ако Русия разположи ракети в Куба?
13
0
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Батееее, Тия са Дървеннни Философи, Ако Искаха и Имаха Смелост - Досега - 100 пъти да са приели Украйна и Грузия, Те са Страхливви Мишшоцци , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Ердоган Помага на Украйна и Грузия - Нищо , че Ердо е Приятел и с Путин, Путин малко се Сърди, Но на Ердоган Не Му Пукка , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Ердо - продава оръжие на Украйна и Грузия , и Купува Двигатели за Вертолети, Дрони , Ракети от *Мотор Сич* и *Ивченко Прогрес* , През Грузия минават Турските Газопроводи, Петролопроводи :)
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диваненберг не вижда ли, че Русия повее не може да отстъпва и че това е веоенна суперсила и че може да се избием всички?
11
19
 
3
 
! Отговори
Слава Україні БРАТЯ преди 2 години
U N I T E D!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВОЙНАТА Е МИР, ВЕРВАЙТЕ
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, особено когато това разширяване става под бомбите на американските изтребители и без допитване до мнението на нито един човек...
8
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
путин се беше замозабравил, той е психично неуравносен в последно време, а сега около Казахстан съвсем е изперкал.
7
14
 
4
 
! Отговори
SUOMI FINLAND преди 2 години
Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд долара-- Kaкто ви споменах няколко пъти, др. *** ще направи скоро Финландия член на нАТО!Следват Швеция, Украйна, дай Боже Грузия, а после Молдова влиза по мед и масло!ХА ХА ХА ХА
6
5
 
24
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
Ама НАТО е престъпна организация , която налага своите закони , където оръжието може да се употребява и харчи , защото икономиките им ще рухнат ,и няма да има какво да ядат !!!
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези комици имат нахалството да твърдят подобни глупотевини пред нас. Разказват ни сказки все едно сме деца в средната група на детската градина.
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дан Колов Имахме нужда точно от червените каскеети, за да ни инструктират за "свободата в Европа". Като почитатели на най-свободните държави в света, те са истински експерти по въпроса. Русия е най-свободна, а Путин е най-красивия. Ураааааааа!
3
14
 
3
 
! Отговори
НФСБ преди 2 години
"Продължаваме да се придържаме към решенията на срещата на върха в Букурещ по отношение на Украйна и Грузия и ги подкрепяме по пътя на евроатлантическата интеграция в техните реформи. Реформите са важен елемент, тъй като те са начин за постигане на стандартите на НАТО, но също така правят обществата на Украйна и Грузия по-силни", подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.Алоооооо Путинчоооо кво стааа с ония как ги наричахте вие мечкарите бе- "ультиматомЪй" ли беше, ши нападаш ли веееее
2
1
 
18
 
! Отговори
в Бог не Вярвам преди 2 години
но вече Вярвам в Луцифер, и наместниците му Демони на Земята, като този на снимката!
1
2
 
32
 
! Отговори
Дан Колов преди 2 години
Тези комици още имат нахалството да използват думата демокрация и Европа в едно изречение. Тук дори не говоря за фалшивата пандемия, защото липсата на демокрация в Европа е видна от десетилетия преди това.