МВФ предупреждава: Криптовалутата вече не защитава инвестициите

Нужно е разработване на глобална рамка за регулиране на криптоактивите
13 яну 2022 21:40, Анисия Иванова
54
МВФ предупреждава: Криптовалутата вече не защитава инвестициите
Снимка: Pixabay

Стойността на биткойн и други криптовалути се движат в по-голяма степен с колебанията на фондовия пазар и следователно служат като лошa защита за инвестиционни портфейли, според Международния валутен фонд.

МВФ разкри своето изследване в блог във вторник, като повтори призивите от миналия месец за глобални регулаторни действия. Без действия огромните колебания в двата класа активи биха могли да увеличат финансовата нестабилност, предупреждава фондът.

„Корелацията на крипто активите с традиционните активи като акции се е увеличила значително, което ограничава предполагаемите им ползи от диверсификацията на риска и повишава риска от заразяване на финансовите пазари“, пишат Тобиас Адриан и Махваш Куреши, двама високопоставени служители по капиталовите пазари на фонда. Тара Айер, икономист, който специализира в глобалната финансова стабилност, също е допринесла за изследването.
Изследването е удар за привържениците на криптовалутата, които описват биткойн като алтернатива на златото за хеджиране срещу нестабилността на пазара.

Криптовалутата може да е служила за тази цел преди пандемията. Но биткойн се „движи повече в крачка“ с фондовите индекси като S&P 500, след като централните банки стартираха масивни програми за изкупуване на активи, за да смекчат удара по икономиките си от пандемията, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Тенденцията е „очевидна и в развиващите се пазарни икономики“, където навлизането на криптовалутите е много по-силно, пишат анализаторите. Тази нарастваща връзка между двата актива дава още повече основание за разработване на глобална рамка за регулиране и надзор на крипто активи, за да се предотврати финансова нестабилност.

„Ясни изисквания“ са особено необходими за финансовите компании, които държат крипто активи, казват служителите на МВФ.

Базелският комитет за банков надзор вече предложи на банките да бъдат наложени строги капиталови буфери за криптовалути – стандарти, които Европейската комисия заяви, че ще обмисли.

Анонимният характер на крипто активите също трябва да бъде решен, казаха служителите на МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са, блокчейн технологиите не защитават инвестициите, а ги увеличават!
34
8
 
5
 
! Отговори
отСиднейАвстралия преди 2 години
Портфейлите им замразиха. Никакво движение. Който се е спасил да са му в блокчейна може да ги спаси ама трудно се пътува в тия времена до някоя бушменска държава където с чуждестранен паспорт да отвориш банкова сметка и да ги изтеглиш. Не е невъзможно, ама разходите са огромни. Ако си кит разходите не са ти проблем. За обикновения пишман тарикат си е секира. И още изненади ще има. Аналитикс фирми вече продават данни на данъчните. Биткойна е анонимен НО не непроследим в чий уолет е
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До отСидейАавстралияяНа сайта на Револют ли са? Защото ако са на криптопортфейл е невъзможно!
32
3
 
9
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
МВФ разбира от криптовалути, колкото Стив Ханке от геотермална енергия! ID-10t
31
11
 
7
 
! Отговори
отСидейАавстралияя преди 2 години
Все повече държави запушват гейтуея Крипто-> фиат, и накрая ще си го притежават завинаги криптото. За да го обменят в фиат ще трябва да ходят до африканските държави, където нигерйския принц ви чака само да дойдете. За справка, тук в Австралия притежателите на Монеро и още няколко валути, усъмнаха с замразени сметки, включително немогат да ги обменят дори за друго крипто. Нито да го теглят нито да ги движат. Вечно техни на монитора да ги гледат. Който разбрал разбрал, повече няма да ви светвам
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизам в темата и гледам , че ни ви трябват някакви фиатни долари . Аз имам добро сърце и ще ви отърва от доларите , давайте ги всичките , знам че нямат стойност но ще ги взема .Сърце не ми дава да ви гледам как се мъчите с тези долари .Ако искате по банков път ми ги превеждайте , ако искате ги тъпчете в пликове и ги пращайте по пощата , ако ви мързи просто се обадете , ще мина да ги взема . Не живейте с тази тежест .
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, кой го казва МВФ, група банкери които разчитат да наливат хартийки напечатани от нищото в държавите. Май се притесниха че крипто активите им пречат за да поробват нови държави .Зад така наречените фиат валути отдавна не седи икономиката на държавите, те просто ги печатат когато си поискат и пълнат джобовете а народа масово се заробва с повече дълг и данъци
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39 , моля те никога повече не говори за пари , не ти е тема ! Дано си купил на 68 000 долара и да се чувстваш защитен на 42 000 долара , а гледам и още пада ......Момчета , хората се усетиха . че ги мамите с тези крипто вуду ....и поумяха Прочетете малко за холандските лалета , ограмотете се ! Имате нужда !
27
2
 
2
 
! Отговори
Блок преди 2 години
То е като ваксината вече не осигурява защита. Трябва постоянно да се инвестира и вливат нови дози.
26
2
 
5
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 2 години
Късмет МВФ с регулирането на криптото,такъб пък страх,че еврейските им пари умират от инфлацията
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34 Разби ви човека и почнаха обидите
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 34 , Погледни си дясната ръка , вероятно вече си си изтрил линията на живота !
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрити пари, това е крипто, дигитална офшорка
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Били копали и заради това ,че копали някой трябвало да им плаща хиляди долари за едни цифрички на монитора . Ей хитреци малки
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27 .Ок няма проблем , продай апартамент , земя, злато , аз ще платя с крипто по курса в момента на сделката .Давай вземи криптото.......
20
4
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Нищо не сменяме умнико, работим директно с крипто.
19
1
 
12
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Влади това ли казаха по телевизора, че криптото харчело много ток? Е няма да ти кажат че има и такива които не "харчат" и че печатенето и поддържането на банки, банкомати, карти, охрани и т.н харчи в пъти. Нито пък ще ти кажат колко CO2 отделят частните самолети на всичките дърти пен дели да отидат в Давос и да ти обясняват как колатата ти замърсявала планетата и не трябвало да ядеш месо, а синтетитка от завода на Били че пак замърсяваш. Скоро ще ти сложат и отзад газомер че много замърсяваш.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как си защити парите онзи който купи на 68 000 долара и сега гледа на екрана 42 000 долара
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе 23 .Какви фиатни пари , като го смятате в долари и го продавате срещу долари .Осъзнай се и не говори небивалици
16
2
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Верно ли трябвало да бъде решен анонимният характер? И що толко се притеснявате нещо да е анонимно бе? Ааа щото не било под ваш контрол, а и не можело да си печатете колкото трябва, да си предизвикваме кризи, инфлации, да запорирате сметки. Еми сори - напъните ви са неуспешни. Все повече хора ползват и приемат крипто и изобщо не обменят във фиатни пари. Краят ви се вижда кукли на конци без 1 работен ден, неможещи нищо, както и на кукловодчетата ви