Баневи ще съдят Гешев, искат 60 000 лева за морални вреди

Поводът е писмо на главния прокурор до 67 европейски институции
26 яну 2022 14:25, Нели Христова
101
Баневи ще съдят Гешев, искат 60 000 лева за морални вреди
Снимка: БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, съобщава в. "Сега". Изданието се позовава на адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи.

Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профисионални и морални качества", коментира Екимджиев. Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен сюрреалистичен епистоларен жанр" и Баневи съвършено безпричинно са замесени в него. В писмото си Гешев се оплаква от натиск и тормоз от другите власти и сочи причините - многото дела срещу "известни олигарси".

Прокурорското писмо изрежда делата срещу Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 30 32 Аз съм добре, а Вие? :) Какво стана с предметите от колекцията на черепа :)
25
1
 
15
 
! Отговори
Shady преди 2 години
Хвани единия, удари другия. И двете страни са за затвора, макар и с донякъде различни обвинения. И да не забравяме конфискация на имуществото особено на наглите крадци Баневи.
24
6
 
5
 
! Отговори
неразбрал преди 2 години
Съдят ли го (ги) в Европа, ще спечелят.
23
4
 
7
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Той ако беше бухалка Гешев щеше да ги хвърли всичките подобни крадци у тюрмата а той само ги плаши че да ги изнудва за рекет и нищо друго!И черепи..и Баневи..и другите крадци му отделят яки пачки за симулиране на дейност и нищоневършене!Оня Горанов като взе 70 милиона че да отърве черепа от данъци защо не е в затвора?
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА 26 каскетът е част от мафията
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Това е промяната 23 каскетът никого не е осъдил, защо да искат да го махат :) Новият може и да ги осъди. Не забравяйте, че божков беше казал, че не иска да го сменят каскета :)
20
3
 
23
 
! Отговори
Дойдоха нашите... преди 2 години
Дойдоха нашите на власт и започнаха да надигат глави истинските мутри... чакаме още Черепа, Очите и др. малки и големи прякори.. ех, забравлив народ.. как пропусна изпълзяването на БСП на власт и техните спонсори.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква презумпция за невинност ги гони тия, при милиционера Гешев няма такъв филм.
18
0
 
30
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Вземете им милионите дето откраднаха,а тия 60 000 хиляди аз ще им ги дам ,а не държавата
17
5
 
34
 
! Отговори
Това е промяната преди 2 години
Божков. Ц Василев. Баневи. Арабаджиеви. Миню и Бобокови....все почтенни хора, които имат интерес да се махне Гешев (тоест да се спрат делата срещу тях) и затова си плащат на властта, ПП. БСП. ИТН. ДБ.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусни крадливи простаци! Нещо много си повярваха. Хайде обратно в затвора и там да си изгниете.
15
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и тез хубавите хора сега ше ги оправдаят най-сетне, слава на Промяната. Айде и тошко пак да е штаслиф че чегърта корупцията и кражбите чегърта ааа как само ги чегърта той...
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Предлагам 17 Че шиши си е с каскета, кога е бил обвиняем :)
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 Не е животът, а милиционерът гешев. Не ги обвинява, а само ги изнудва. Повече от 3 години след ареста им няма доказателства, за да представи пред съда. А трябва да ги арестува, след като е събрал доказателствата.
12
14
 
7
 
! Отговори
пожелание преди 2 години
Каскета лично да върне парите
11
3
 
20
 
! Отговори
Предлагам преди 2 години
Да се връщат Божков, Василев, Баневи, Веткови, Шиши, и Митьо Очите. Да възродим мутрите, свободната стрелба по улиците и краденето по САПАРТ. Да живне малко тая държава че вече не се търпи.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси наглярите. Абе скрийте се бе хора.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВОДЯТ БГ В ЕВРАЗИЯ 13 Разбрахме на кого е плащал подкупи черепа, ама каскетът пак не разбрал :) Доволни сме, но очакваме още.
8
5
 
29
 
! Отговори
ВОДЯТ БГ В ЕВРАЗИЯ преди 2 години
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЙ ПЛАЩА ПРОТЕСТИ 2020Г- УПРАВЛЯВАТ НИ ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРЕПИ, А ГЕШЕВ БИЛ БУХАЛКА- ДА БУХАЛКА Е ЗА БАНЕВИ И СИЕ КОИТО ОГРАБИХА И ОПУСТОШИХА ОТ КЪДЕТО МИНАХА- ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ БЪЛГАРИ ОТ ПРОСТО КИРЕ- НОВИЯТ ВИДЕНОВ- ИЗБРАН С МАШИНИТЕ НА МАДУРО ДА СЪСИПЕ БЪЛГАРИЯ- А ЕТО ТИЯ ДУШЕГУБЦИ ДА НИ ЗАТРИЯТ- ЗНАЧИ ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ГЕШЕВ- ЗА ЦЕНИТЕ, ЗА ИНФЛАЦИЯТА...
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 и да поиска да покажат колекцията му :)