САЩ: Китайските фирми да не помагат на Русия при санкции

Пекин: Напрежение не помага за облекчаване на кризата в Украйна
4 фев 2022 16:08, Анисия Иванова
140
САЩ: Китайските фирми да не помагат на Русия при санкции
Снимка: БГНЕС

Съединените щати предупредиха китайските фирми, че ще бъдат изправени пред последствия, ако се опитат да избегнат всякакъв експортен контрол, наложен на Москва в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс направи забележка, след като китайското външно министерство заяви, че Китай и Русия са координирали позициите си относно Украйна по време на среща между външните си министри в Пекин в четвъртък, предаде "Ройтерс".

„Имаме набор от инструменти, които можем да използваме, ако видим, че чуждестранни компании, включително тези в Китай, правят всичко възможно да запълнят действията за контрол на износа от страна на САЩ, да ги избягват, да ги заобиколят“, каза Прайс на редовен брифинг.

Още по темата

Западните страни твърдят, че всяка инвазия в Украйна от Русия би довела до санкции срещу Москва, а Вашингтон заяви, че е готов да наложи финансови санкции, както и мерки за контрол на износа.

Служителят по националната сигурност на Белия дом Питър Харел каза в сряда, че Вашингтон работи по мерките за контрол на износа със съюзници в Азия, включително Япония и Южна Корея.

Прайс каза, че Русия трябва да знае, че по-близките отношения с Пекин няма да компенсират последствията, наложени в отговор на инвазия.

„Ако Русия смята, че ще бъде в състояние... да смекчи някои от тези последици чрез по-близки отношения с Китай, това не е така. Това всъщност ще направи руската икономика в много отношения по-крехка", каза той.

„Ако се откажете от възможността да осъществявате сделки със Запада, да внасяте от Запада, от Европа, от Съединените щати, вие значително ще влошите производствения си капацитет и иновативния си потенциал."

Прайс каза, че държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и китайският външен министър Уан Ѝ са провели разширена дискусия за потенциалните последици от руските действия срещу Украйна в телефонен разговор миналата седмица.

Помолен да коментира забележките на Прайс, Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство във Вашингтон, отговори: „Отбелязахме съответните доклади. Създаването на напрежение не помага за облекчаване на кризата в Украйна, а само добавя повече несигурност към региона и целия свят. Китай е твърдо против това."

Китайското външно министерство по-рано заяви, че Уан се е срещнал с руския си колега Сергей Лавров и е изразил "разбиране и подкрепа" за позицията на Русия по сигурността по отношение на отношенията на Русия със САЩ и НАТО.

В официален доклад за срещата се казва, че и двете страни са координирали позициите си по регионални въпроси от общ интерес, като Украйна, Афганистан и ситуацията на Корейския полуостров.

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере в петък по искане на Съединените щати и Великобритания след изстрелването на балистична ракета със среден обсег на Северна Корея миналия уикенд.

Съединените щати настояваха за повече международни санкции срещу Северна Корея заради неотдавнашна поредица от ракетни тестове, но миналия месец Китай и Русия отложиха опитите на САЩ да наложат санкции на ООН на петима севернокорейци, свързани с оръжейните програми на тяхната страна.

Лавров е в Пекин с президента Владимир Путин, който ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в петък, преди да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: КитайконфликтСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
ВЕЛИЧКО преди 2 години
А ! Ето още един , който не си пие редовно лекарствата ... ! Американчета бе , когато Вашия психиатър Ви даде халоперидол , пийте си го редовно ! Иначе говорите глупости и излагате доктора ! А и държавата ...
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайският външен министър Уан Ѝ се е срещнал с руския си колега Сергей Лавров и е изразил "разбиране и подкрепа" за позицията на Русия по осигуряване на безопасността в Европа.
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия не им ли писна да плямпат. Тази американска простотия кога ще спре. Пуснаха вируса в Китай с надеждата, че те са далеко, но не познаха. Сега пълнят гуши с ваксините, но искат още и още. Печелят най-много от оръжие и се чудят къде да разпалват войни. При нас нямаме нищо добро от тях, само ни използват и от каквото могат печелят. Винаги красиви празни приказки без покритие.
87
1
 
18
 
! Отговори
В. преди 2 години
Малкия факт е че производствения потенциал на Китай превъзхожда този на САЩ и Запада. При това в настоящата стагнация на Запад, Русия е стабилен пазар за индустриални продукти. Кой разбрал разбрал. Могат да си спретнат лесно и система за разплащане. Има ли оборот, има банкови представителства, които гарантират плащанията. Ако трябва ще се уведомяват с пощенски гълъби без Суифт
86
16
 
1
 
! Отговори
murzilka преди 2 години
Не сакам на мен да ми е добре,а сакам на рашистите да им е много и още по добре?!Не знам дали съм рашафил,нито пък и рубла фил,ама по си падам по зелени червонци и *** гей евра?!Мразя краварите,но обичам играчките им с уиндоус,макинтош и ИОС,епъл айфон?!Многу са кефя виртуално на севера,но телесно си бия пръта към югът?!Ненавиждам ФАЩ,но децата ми учат там и ги натискам да останат там,да се мъчат при капитализма!Страдам от СДВОЕНИЕ на личността,г,ъзът ми в Урал,главата във ФАЩ?!А ве М,ЗИЛКА
85
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТИЕ ЛИ КОНТРОЛИРАТ ЦЕЛ СВЕТ?-ТА ТИЕ ВЗИМАТ ПРИБЛИЗИТЕЛНО ПО 3 ТОНА БЕЛО НА ДЕН БЕ-ПУСНЕТЕ СИ ОБИКОЛКА НА ФИЛАДЕЛФИЯ И ВИЖТЕ КАКВО СТАВА.-ДРОГАНТИ И ЧЕНГЕТА БОЛ-ЕДИН ДО ДРУГ.-ИМА ГО В ЮТУБ.-ПУСНЕТЕ И ГЛЕДАЙТЕ ЗА ДА ВИДИТЕ ИСТИНАТА.
84
4
 
17
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 години
Току що този папагал закопа сащ
83
0
 
1
 
! Отговори
Ю_вендетки преди 2 години
Минимум ШЕСТ МИЛИОНA гермaнци е трябвaло дa бъдaт изтребени при провaлил се юдеоеврейски aтентaт......................терористите сa зaловени.....после освободени...........и попрaвили се .......живели дълго кaто обрaзцови мировянци..........НО ЗAЩО МИРОВЯНЦИ стaнaли?.............Вероятно УМНИК ги открехнaл:"ИМAМЕ ВЕЧЕ държaвa и при нуждa цялaтa плaнетa нямa дa я имa a вий зa некви дребнaви избивaния............"
82
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нагли,войнолюбиви американци,налагащи тяхна демокрация,обираща и унищожаваща страните,където са я наложили,а тоя дядка от студената война е на път да разпали ядрена такава.Простт е американския народ,избиращ празни тикви начело на страната си,то там всичко е наобратно,черните са расисти към белите,гейове и педофили властват в управлението и опитват и в европа същото да стане
81
9
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Приятно впечатление ми правят високият интелект, човеколюбието, традиционният морал и православните ценности демонстрирани в коментарите на русофилите!
80
2
 
1
 
! Отговори
ФAКТОЛОГИЯ 2022 преди 2 години
ОСМAНСКAТA империя е нaтовaренa от Великите Сили дa създaде AЛБAНИЯ че дaже имaт еднaкво ИЗЦЯЛО ЧЕРВЕНО ЗНAМЕ..................Aлбaнският червеноислямски вожд Енвер Ходжa изричa:"русофоб съм зaщото съм стaлинист" a вероятно кaто осмaнлия почитaтел и нa Берия.................недокaзaно е съучaстието нa Китaй и сие в унищожението нa СССР a зa двете бaлкaнски изцяло ИСЛЯМОЧЕРВЕНИ ЗНAМЕНA съмнявa ли се някой?.............ЧЕРВЕНИЯ ТУРСКОГОВОРЯЩ Южен СССР от Китaй до Aвстрия е ПРОБЛЕМA зaщото НAТО го обещaл нa ИСЛЯМНAТОВЕЦA
79
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето когато САЩ можеше да се държи като световен полицай и диктатор и да налага своята воля когато,където и както поиска приключи,просто вече трябва да се свиват в ъгъла и да приемат реалността,Китай е номер Едно във всичко,Русия е въоръжена до зъби империя с която всеки трябва да се съобразява!
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Склерито което най вероятно вече и лъжицата не знае от коя страна се държи е просто една кукла на конци,това дърляне с другите големи трябва да има някакви граници защото може да стане страшно когато си притиснат до стената!
77
1
 
11
 
! Отговори
бел индианец преди 2 години
Китайците ще теглят кредитната балтия на САЩ веднага щом се хванат за нещо стабилно - а то е Африка времето е има - нема 10 години. Освен АКО не ускорят нещата заради Тайван, де!
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: "За САЩ не е проблем да си напечатат няколко трилиона долара" - НО Китай си е купил държавни облигации и не иска хартия. Китай е втория голям кредитор - познай кой се е набутал най - много :):) А руснаците сменят всичко за злато.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото, ко?
74
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До американски индианец 96 Изобщо не е никакъв кредитор Китай на САЩ. Това са русофилски лакардии. За САЩ не е проблем да си напечатат няколко трилиона долара защо им е да ги кредитира комунистически Китай. Тръмп го направи преди година.
73
1
 
5
 
! Отговори
Зад заглавията ли? преди 2 години
САЩ много много, ама много му се иска Китайските фирми да не помагат на Русия при санкции.Но Пекин пекин е на мнение че санкционното напрежение не помага за облекчаване на положението на Украйна еле кризата за Тайван!
72
3
 
5
 
! Отговори
американски индианец преди 2 години
Байдън явно езбравил че Китай е най-големия кредитор на САЩ а САЩ имат трильони дългове.И децата знаят че Байдън плаши зайци а който плаши е изнервен и усеща че губи позиции/Русия е първа в света по природни ресурси за над 90 трильон и санкциите много не е вълнуват освен това как може комунистически Китай да е първа икономика в света което дразни САЩ,Русия пък е вонно без аналог в света -съюза между двете страни изнервя нещата ,затова да с еслезе на земята и се води диалог
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сащ се пръска от яд че нищо немогат да направят на русия,хаха