Ердоган: Украйна и Русия са се договорили по 4 от 6 точки на преговорите

Турция се противопоставя на санкциите срещу Москва
25 мар 2022 13:45, Елка Василева
62
Ердоган: Украйна и Русия са се договорили по 4 от 6 точки на преговорите
Снимка: архив, БГНЕС

Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти на връщане от Брюксел, където участва в извънредната среща на НАТО, предаде ТРТ Хабер.

По думите на Ердоган една от тези глави се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна, посочи той.

Още по темата
"Друга тема е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е държава, т.е. не става дума да приеме разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразрешим. Украинската страна заяви, че и там може да бъдат направени определени отстъпки", посочи турският президент.

Четвъртият въпрос, по който според Ердоган има съгласие от Киев, е въпросът за колективната отбрана.

"Но, разбира се, Украйна не е така спокойна що се отнася до въпросите за Крим и Донбас", добави той.

Според Ердоган изказването на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от референдум за компромисите, които Украйна може да постигне с Русия, за да бъде прекратена войната, показва "умно лидерство".

Ердоган съобщи още, че ще проведе отделни разговори с колегите си от Украйна и Русия в следващите дни, за да обсъдят резултатите от срещата на НАТО.

Турция, която е член на НАТО, се противопоставя на санкциите срещу Москва, макар да подкрепя Украйна и да критикува Русия.

"Купуваме почти половината от природния газ, който ползваме, от Русия. Отделно изграждаме с Русия АЕЦ Аккую. Не можем да оставим настрана тези неща", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Така че тук няма какво да направим. Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студено през зимата. Второ, не мога да спра нашата промишленост. Трябва да защитаваме тези (интереси)", заяви той.

Ердоган заяви също, че покупката на руските системи за противовъздушна отбрана е приключил въпрос и позицията на Турция остава непроменена. Същевременно той оцени, че преговорите с Вашингтон за покупка на нови самолети F-16 и за модернизацията на тези, с които Турция разполага, вървят добре и се надява да дадат резултат в скоро време, предаде турската телевизия Хабертюрк.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50Ердо клекна пред Запада, също самите турци гласуваха против него на местните избори :)) Тъй че гледа да е "демократичен", не че не знае, че Раша и демокрация са две противоположни неща :)))
38
2
 
28
 
! Отговори
Ето руска подлога преди 2 години
Купуваме почти половината от природния газ, който ползваме, от Русия. Отделно изграждаме с Русия АЕЦ Аккую. Не можем да оставим настрана тези неща", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс. - това е политик който мисли за народа си. Евала
37
1
 
11
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Изрепчил се е,щ'ото има топки!Нашите ме ки...цветя,от де такъв кураж!
36
0
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Не, бе те нека са си в НАТО и да препродават бойна техника. За турчина алъш_вериша е на живот и смърт. Това го знаем. Обаче, след като Путин , спаси Ердоган от падане, то се чудя.
35
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да даваш оръжите на вероломно нападнат, за да му подсилиш отбраната, не означава да разпалваш конфликта. Означава, че помагаш на справедливостта да възтържествува. Това, че лилиПутин си е фантазирал, че ще му посрещнат зелените човечета с хляб и сол и цветя, си е негов проблем. Негов проблем е и окаяното състояние на руската армия, което се дължи на огромната корупция, прояла цялата Русия. Кой е виновен - ами кой има цялата власт вече 20 години, убивайки опонентите си и независимите журналисти?
34
2
 
17
 
! Отговори
Мерзанов преди 2 години
Това че са в НАТО, не пречи на Турция да следва интересите си - като например да купува най-доброто въоръжение, в случая системи за ПВО от Русия, а самолети от САЩ, и самите те да произвеждат сравнително евтини, а доста функционални, бойни дронове Байрактар (които специално в конфликта сега не играят особенна роля, но в предишни такива като Армения - Азербейджан например, са решаващи). Евала и за това, че следват икономическия си интерес и въобще - че гледат страната си като приоритет,
33
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова се провали Путин, че само мирните преговори му останаха на великата руска армия.
32
3
 
17
 
! Отговори
Да ама не преди 2 години
Някога комшиите ни бяха пример за беден живот и изостаналост. Сега им купуваме бялата техника, черната техника, караме автомобилите произведени при тях, ядем им зеленчуците и не на последно място им гледаме сериалите и търчим да почиваме по техните курорти... А през уикенда и на пазарец може да отскочим ... А от нас какво вземат те ....? Вече почти сме им станали северна република само дето не си го признаваме... :-( Ама на кого ли не сме се продали..... и после ще ни уважават .... :-(
31
3
 
23
 
! Отговори
Hakki преди 2 години
Единственият лидер, който се опитва да помири двата народа. Дали го прави користно в случая, няма значение. Всеки разчита на зърно, царевица от Украйна, и от енергийните ресурси на Русия. Но докато Европа, и дори смешни пудели като нашите, лаят, а Англия и САЩ очевидно искат да разпалят конфликта, Турция се стреми да се стигне по-скоро до мир. Ердоан е световен лидер. Такива в Европа в момента няма.
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми какво да направим, кофти премиер имаме. Гледа всички други интереси, само не и нашите. Да вземе да види турците как решават въпросите с националния им интерес
29
0
 
1
 
! Отговори
Йети, преди 2 години
Какво означава байтер? Гастер сигурно е гостуващ.
28
1
 
4
 
! Отговори
До 33: преди 2 години
Блъф е направила оная, която си е мислела, че е направила аборт и те е увредила още преди раждането.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер 31:нямам на идея защо.По-добре всичко това да се спре и да няма нищо такова.Има шанс.
26
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези преговори са само блъф :))) Те освен ако не си сменят правителството рашките, не виждам как ще прекъснат глупостта която направиха :) За да има преговори, требва да има разумен политик насреща, а не джудж да прави митинг ала Гьобелс или ония с мустачките :)))
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво споразумение няма да има. Руснаците първо трябва да очистят Донбас от нацистите, още не са започнали офанзивата в Одеса. Украинците все още имат някакви надежди, че с фейсбук фейкове ще спечелят. Поне още 2, ако не 3 месеца.
24
3
 
7
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
До irkdТурците винаги са били по-умни от бълагирите! То пък няма база за сравнение!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо американците не му спретнат една цветна революцийка и на тоя диктатор.....риторичен въпрос разбира се. Както и не спретват революцийка и в Саудитска Арабия...
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отец Нафърфорий,аз имам някакви способности макар и малки и за съжаление виждам същото.Ако това се продължава САЩ ще е ударена от ядрена бомба.Преди това в Полша виждам провокация,после неутронна бомба от Париж която пада където не е предназначена и накрая е САЩ заличен.Все още може да се спре това.Молете се,това помага.Днес по 4 точки има споразумение,има напредък.Нека има диалог,а не оръжия.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните няколко години турската и руската икономика се състезаваха кой ще е по-зле. Ако Турция въведе санкции означава тотален фалит на държавата, а в същото време ако играе умело може да печели хем от Запада хем от Русия. Само да добавя, че Турция ще привлече всички руски туристи където няма къде другаде да отидат и същевременно ще снабдява със суровини запада ( пример от вчера е увеличението на квотата стомана за ЕС за сметка на Русия. ) Само обаче Ердоган да внимава, че от два стола....
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турчинът върти, суче, омайва ги и двете страни. И тези са добри, и онези са добри... Ще купувам оръжие и от САЩ и от Русия(а ще продавам и на Украйна)...никой да не ми се сърди.