Украйна: Нови пожари в зоната на Чернобил

Призоваха за демилитаризация на района
28 мар 2022 07:20, Александър Попов
7
Украйна: Нови пожари в зоната на Чернобил
Снимка: БГНЕС

Нови пожари са избухнали в района на атомната електроцентрала в Чернобил, окупиран от руски сили, съобщиха украинските власти. Те призоваха за "демилитаризация" на сектора под егидата на ООН, предаде АФП.

„В зоната на изключване започнаха масови пожари, които могат да имат много сериозни последици“, написа украинският вицепремиер Ирина Верешчук в профила си в Telegram в неделя вечерта.

„Въпреки това, сега е невъзможно да се контролират и гасят напълно пожарите поради превземането на зоната на изключване от окупационните руски сили“, добави тя.

„Затова настояваме Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни действия за демилитаризиране на зоната на изключване на Чернобил“, продължи Верешчук.

Още по темата
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в неделя, че ситуацията със сигурността в украинските атомни електроцентрали остава непроменена. Миналата седмица тя прецени, че горските пожари около Чернобил не представляват сериозен риск от радиоактивно замърсяване.

От 9 март МААЕ престана да получава оперативни данни от Чернобил. Тя се обезпокои от липсата на ротация на персонала в централата от 20 март.

Заводът е превзет от руската армия на 24 февруари, първият ден от инвазията.

Реактор номер 4 на централата експлодира през 1986 г., причинявайки най-тежката гражданска ядрена катастрофа в историята. Покрит е с двоен саркофаг, единият построен от Съветския съюз и сега повреден, другият, по-модерен, открит през 2019 г.

Останалите три реактора на централата постепенно бяха спрени след бедствието, последният през 2000 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ВЕЛЕС преди 2 години
Мммм...Дааа... АЗОВ и Десен сектор, укро-фашагите са способни във безпомощната си злоба и обреченост да създадат огромни проблеми на Европа и света... Евролидерите са или слепи, или подкупени във своята алчност за власт и пари... Тежко и горко на обикновените хора...
5
0
 
0
 
! Отговори
Orange man преди 2 години
Fake news
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, да разбираме от статийката, че лошите руснаци са влезли под новия купол, строен през 2019 година и са разрушили стария дето те са го строили 1986 година. Ех колко са лоши, ама много лоши.
3
3
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Ами укрите да престанат да палят, малко е вероятно руснаците да се самозапалват
2
1
 
12
 
! Отговори
В. преди 2 години
Поне сега ще сме сигурни че централата, построена от Русия и подарена на Украйна от Русия се пази добре.
1
4
 
0
 
! Отговори
Cs-137 преди 2 години
Аз чух, че има открит Цезий-137 в атмосферата .............това е изотоп, който се отделя при ядрени аварии............дали е верен източника на информация , не знам, в Интернет вече има и много дезинформация и пропаганда!!!