Руските военни са унищожили лаборатория в Чернобилската АЕЦ

Работела е за на управлението на радиоактивните отпадъци
23 мар 2022 07:26, Елка Василева
124
Руските военни са унищожили лаборатория в Чернобилската АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Руските военни сили са унищожили нова лаборатория в атомната електроцентрала в Чернобил, която наред с други неща работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци, съобщи украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Руските военни завзеха изведената от експлоатация централа в началото на войната. Забранената за достъп зона е замърсената зона около централата, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в света.

Държавната агенция заяви, че лабораторията, чието изграждане с подкрепата на Европейската комисия струва 6 млн. евро, е открита през 2015 г.

Лабораторията съдържа "високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят", се казва в изявлението на агенцията.

Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация.

При друго тревожно развитие на събитията украинската агенция за ядрено регулиране заяви в понеделник, че радиационните монитори около централата са спрели да работят.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
та какво са разработвали добрите хамерканци нещо добро за природата и човечеството може би
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115Да те светна, че краварите ограничиха 5G на някои места около летища! За истерията в Англия няма да ти напомням. А, аз не съм русо или путинофил. Но от демократите в САЩ ми се повръща.
97
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и радиация бе изпусната, но международните мониторингови агенции не отчетоха нищо. Укрите лъжат като брадати.....
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 115 забрави за следите от самолетите да напишеш....
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале 26 дена не могат да разчистят всичката *** от лабораториите.
94
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи на някой русофил лаборатория и той вече вижда ядрени оръжия, биологични оръжия, "антиславянски" оръжия, редуциране на населението... Кажи му ваксина и той вижда чипове, нарича я "коктейл" и пак вижда редуциране на населението. Кажи му бърз безжичен интернет през 5G, той вижда йонизираща радиация, умиращи птици, рак и отново редуциране на населението. Да припомня, че за 4G имаше същите истерии, за противогрипните ваксини също, за ХААРП (където дори учат студенти) - също.
93
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Работела е за на управлението на радиоактивните отпадъци" как ви звучи подзаглавието ви?
92
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е работела тази лаборатория за управлението на радиационни отпадъци, или е произвеждала биооръжие, не се знае.
91
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 110 Г-н много подценяване образованието ми без да ме познавате. Съгласен съм с Вас по тези теми на черното бяло не мога да кажа. В Украйна положението е друго те бяха подтикнати от САЩ. Самия факт, че Байдън е бил уличен в измами в Украйна ми е достатъчен да не вярвам на западната медия без да отделя време и да прочета възможно най - много гледни точки. За жалост много хора изкават мнение без да запознати, мисля че може да се съгласите с това.Желая Ви приятен ден!
90
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи "инищожиха"? Ако бяха я взривили, щчха да пишат "взририха". Значи са иззели доказателствата и материалите за разработване на "*** атомна бомба", т.е. такава, чиято радиоактивност трае мнооооогго дълго време, а самата бомба е лесна за производство. (Защото др, бомби са с голяма моментна разрушителна сила, но с бързо отлаваща радиация). Въпрос на медияна интерпретация. Въпрос и на реална опасност за милиони хора.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 107 Браво успя да прочетеш нещо. Сега назови името което е заповядало този процес и държавата, която представлява. :)) После назови кой съвременен политик каза,ще писмеността му е дошла от Македония. И после пак ще си говорим, какво общо има миналото със сега :))
88
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой ми беше казал преди години,че Китай и Русия.ще са в съюз щях да му се изсмея.Дяволските изчадия са точно в Украйна.Лъжат как нямали лаборатории пък после имали.Не им вярвам вече грам.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 103 Връщате отново стари въпроси но ще Ви отговоря. Процеса на македонизация в Пиринска Македония, който протича между 1944 и 1958 година, като социално-политически експеримент за промяна на националното самосъзнание на населението от българско към македонско. За това сме виновни ние и само ние. Следващ въпрос имате ли ? Или вие желаете от мен с подробности да отг. на въпроса Ви?
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за бежанците работа в чистотата има. или 3 месеца на курорт и по моловете
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://youtu.be/p5iXJvLVe4YБаба Ванга никога не е казвала дати.Клипчето е преди 1 г. направено и грешката *** създателя му е,че е сложил 2021г.Побиват ме тръпки сега като го гледам на фона на случващото се.Най вече от това,че представящите се за жертви ще се превърнат в слугите на дявола.Исина е,че Украйна все се опитва да докара война и на други държави.Иска цял свят да мизерства и да страда.Зеленски по всякакъв начин се пробва да докара тррта световна война.
84
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правили атомна бомба хахахахахха. Тея русофили са по *** отколкото дори ги смятам. За да обоготяваш уран трябва да имаш специфично оборудване, което е доста ясно. А не лаборатория хахахсхахахаЛаборатория има всяко училище:)) Басиии клоунитее глупавиии
83
7
 
9
 
! Отговори
И сега преди 2 години
Какво? Туй вашто антипутинско писаче във форума вече няма силици да напише нещо друго, освен едни и същи цинизми и олигофренизми. Уволнявайте го, изчерпано е.
82
7
 
19
 
! Отговори
стига бе преди 2 години
По-скоро укрите са опитвали да правят атомна бомба. Та много да не реват.
81
0
 
16
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Значи са си били опасни и преди това! А с каква цел е била тази лаборатория?
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77 Ако на 30 години си старец окей няма да спорим. Ама хайде да не ми излизате с тези истории. ТУК ГОВОРИМ ЗА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО НЕЩО. АКО НЯМА КАКВО ДА КАЖЕТЕ МОЛЯ НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ИНТЕРЕСЕН.Ако желаете дебат няма проблем, но наистина се надявам да сте подготвен.