Заради пандемията и кризите 25% от заведенията вече не работят

Разходите им скочили три пъти
37
Заради пандемията и кризите 25% от заведенията вече не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората избягват да работят в нашия бранш заради пандемията. Затова усилено се внася работна ръка от Киргизстан. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Нова телевизия.

Още по темата

 
Според Алибегов “българският туризъм не е приоритет за правителството”.

“Това, което прави държавата е лош кризисен ПР. Изказването на финансовия министър Асен Василев за ресторантьорския бранш е лъжа. Намаляването на ДДС за ресторантьорския бранш, никога не е било мярка, която да доведе до намаляване на цените. Това не е истина”, каза Алибегов и допълни, че  намаляването на ДДС за ресторантьорския бранш е било европейска мярка с цел да останат повече пари в бизнеса.

Според него ресторантьорите трябва да останат с 9% ДДС, както е в хотелиерския бранш.

“Сектор “Туризъм” трябва  да бъде с единно ДДС. Хотелиерите са с 9% ДДС от 12 години”, поясни Алибегов.

По данни на БАЗ в последните 2 години на пандемия 25% от фирмите в бранша са затворили.

“Не мисля, че сертификатите ще са това нещо, което ще отпуши българския туризъм.

Последните години приоритетите на правителството не съвпадат с тези на бизнеса”, каза председателят на БАЗ

“Най-вероятно няма да бъдем толкова привлекателна дестинация тази година.

От два месеца слушаме само за изнасяне на оръжия към Украйна, а тук имаме енергийна криза, криза с петрола, икономическа криза, чудим се как бизнесът да свърже двата края.”, поясни Алибегов.

За съжаление липсата на диалог на правителството с бизнеса ще доведе до още фалити, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: заведенияпандемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
10
 
! Отговори
българка преди 2 години
ТОВА Е ХУБАВО- ПАЗАРА И ТЪРСЕНЕТО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ КОЙ ДА ОСТАНЕ В БИЗНЕСА ! А ТО КАКВО БЕ -ВСЯКО МАЗЕ И ГАРАЖ-КАФЕ НА ВСЯКА УЛИЦА 3 КРЪЧМИ.. ВСИЧКИ ЖИВЕЯТ ОТ ДАЛАВЕРА И НИКОЙ НОРМАЛНО НЕ РАБОТИ! СЕГА ЩЕ ВИДИМ КАТО НЯМА КЛИЕНТИ НАМАЛИ ЦЕНАТА ИЛИ ТУРИ КЛЮЧА И ЗАТВАРЯЙ КЕПЕНЦИТЕ ТА ТАКА Е В ЦЯЛ СВЯТ,,НОЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО..
29
0
 
14
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Има затворили заведения . Вярно е . Но които работят са вдигнали цените до небесата .
28
2
 
3
 
! Отговори
Digger преди 2 години
Oтлична гарсионера на една двойка за 450лв.??? Отлична ама гарсониера!!! И за 450 лева??? Докато има селтици ще има келепир!!!
27
3
 
4
 
! Отговори
От 15 до оня другия преди 2 години
"И с какво се забавляват?" - "Забавление" е плаващ термин и за различните хора означава различни неща. За теб може да е забавление да трошиш пари насам-натам, но за мен е нещо съмсем различно. Работя от 17 годишен и вече имам над 15 години стаж в над 15 фирми. Забавление за мен е да се запозная с нови хора и да работим заедно. Дали ще зидам стена, ще работя в хотел или ще съм акаунт мениджър в IT фирма е ирелевантно. Забавлявам се винаги където и да се намирам каквото и да правя. Дори и сега.
26
3
 
1
 
! Отговори
До От 15 до 16 и 17 преди 2 години
И с какво се забавляват? След като си платят квартира, консумативи и храна не им остава много за тн забавления от теб. Или зяпане на звездите е забавление
25
0
 
10
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Ами то София е само кафенета и заведния.Бях скоро до Турция,не можеш едно кафе да намериш.А за сива икономика и укриване пък са специалисти.Проверете им сметките и имотите,ако нямаше "келепир" нямаше да работят.
24
13
 
5
 
! Отговори
Незнам .. преди 2 години
Ние сме младо семейство специалисти и всички покрай нас са със същия статус. Нито едно семейство от познатите ни няма няма доход под 5000 лева. Някои са и с доста по висок . Аз съм с високоплатена професия, но работя и на хонорар по проекти за международна фирма и собствен бизнес започвам.. Не мога дори и да разбера хора без амбиции, мрънкящи и оплакващи се само ....
23
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Поразходих се по чужбина последните месеци. Навсякъде е така и по - лошо даже . В Лондон по най- големите търговски улици , където преди години е било буквално невъзможно да се намери търговска площ или офис....сега е пълно с обяви "отдава се под наем"
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малко е
21
1
 
18
 
! Отговори
мак преди 2 години
Животът поскъпна за всички, защо кръчмарите смятат, че са по-специални и искат по-специално отношение? На всеки 5м кръчма не е ли предостатъчно, по-скоро прекалено? Един индивид съветваше да отглеждаме овце, демек - вие защо не смените занаята, като този не ви е озгоден?
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе как млади хора в София ще живеят с 800-900 лв. бе, ти чуваш ли се ? Това, че ти си балък и взимаш само 450 лв. наем не значи, че 900 лв. е достатъчен доход за млад човек в София.
19
12
 
0
 
! Отговори
От 15 до 16 и 17 преди 2 години
Очевидно и двамата живееха заедно. За двама разумни младежа до 22 години ~1600-2000 са достатъчни особено, ако възнамеряват да учат. Смешно е, че повечето хора гледат само цифрите от 500 символа коментар единственото, което обсъдихте е е колко взимат. Заради това и младежите в България са напушени и надрусани по паркове и заведения, а киргизите бачкат и се забавляват. А относно наемите.. Те са изкуствено надути от провинциалисти. Аз в Младост давам отлична гарсионера на една двойка за 450лв.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не работят, ама взеха помощи от държавата. А има хиляди хора, които изгубиха работата си и на тях нищо. Тъй че пудела на Боко да не реве по медиите. Стига им толкова помощи. В края на краищата никой не е абонирани да е кръчмар, да си търсят друга работа
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряй и на картофите!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15, ти се изцепи. 800 лв заплата в София, на квартира и живееш нормално?! Я пак. Пич, че то само квартирата е толкова, за режийти не говоря, а пък за храна и транспорт, уха! Та викаш в София на 800 лв? Тия под моста ли спят? Или са 10 човека сърдели в Дружба?
15
3
 
13
 
! Отговори
AAA до 15 преди 2 години
Взимат по 800-900 и си живеят нормално??? на квартира. Лек ти наред ли си? Какво му е нормалното на 800.900 кинта? Квартира, храна сметки и това е цялата заплата, ако стигне изобщо. Да не говорим за наем за цял апартамент. В БГ е по зле и от Африка.
14
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хората избягват да работят в нашия бранш заради пандемията. Затова усилено се внася работна ръка от Киргизстан." - запознах се с двама 18-22 годишни киргизи в метрото преди месец. Работят в KFC на Гарибалди. Взимат по 800-900 заплата и си живеят нормално на квартира. В България родителите не учат децата си да работят. Преди 15 години по тези заведения беше пълно с 17-22 годишни усмихнати българчета. Но днешните млади гледат от мързеливите си родители и нямат разбиране за градеж на общество.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжа в моя град са се увеличили заведенията!
12
8
 
1
 
! Отговори
35 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА преди 2 години
на проф. Александър Костев (1869 - 1986)- Царският съветник с марксистка ориентация. Съветник по образователните и културните въпроси на Цар Фердинанд Първи (1895 - 1916). Член на БКП от 1919 г. до смъртта си през 1986 г. Народен представител в периода 1946 - 1960 г. Професор по съвременен български език в Софийския университет от 1921 г. Близък съратник на Владимир Ленин, агент на Болшевишката селска работническа партия в периода 1900 - 1917 г. Почива през 1986 г. на 117 -годишна възраст
11
1
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Този за какво пак реве?Ограниченията паднаха.Работи и печели.