Хампарцумян: Няма смисъл да спорим евро или не

Рискът пред България за еврозоната е инфлацията
Обновена: 9 май 2022 17:02 | 9 май 2022 17:00, Александър Попов
74
Хампарцумян: Няма смисъл да спорим евро или не
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Забавихме се с въвеждането на националния план за еврото. Да спорим евро или не е все едно да спорим къде е нулата на координатната система", заяви Левон Хампарцумян по време на конференцията на Investor.bg "Banking Today", която събра на едно място водещи експерти от банковия и бизнес сектора, които коментираха „Пътят на България към еврото“.

Влизането на България в еврозоната обаче няма да бъде безпрепятствено.

"Единственият риск е инфлацията, която в България може да има по-високи от очакваното стойности поради голямата зависимост от руски петрол и газ. Да използваме някои изключения, които Хърватия използва. Знаете, тази година поради пандемията те не трябва да покриват критерия за инфлация. Хубаво е и България да си договори някакви изключения, за да може да сме сигурни, че през 2024 г. ще сме пълноправни членове на еврозоната", коментира финансистът Красимир Катев.

Той допълни, че инфлацията е достигнала своя пик и би трябвало да се успокои.

"Като гледам прогнозите за края на годината и догодна в еврозоната и САЩ – анализаторите сякаш постигат консенсус около цифри 5.5-6% в еврозоната", допълни Катев.

"Ако се държим разумно, солидарно и грамотно управляваме процесите, ще го минем и това нещо. Ние сме минавали през какви ли не драми, все пак е имало война в съседния двор", припомни Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Ψψ преди 1 година
Той пак ще краде
54
2
 
16
 
! Отговори
счети преди 1 година
Този мазен и крадлив банкер защо още обикаля медиите да се прави на умен. Съдираше кожите на клиентите на булбанк, сега иска да съдират кожата на всички българи. Аман от предатели.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземат ли и правото да печатаме пари ,края на ......
52
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква инфлация няма да има след въвеждането на еврото - българските цени вече са равни на европейските!
51
4
 
20
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Какво не ви харесва лева ?
50
10
 
12
 
! Отговори
! преди 1 година
Продадохте, превърнахте ни в гетото на Европа, скоро ще e гpa.дaнска война. Войските на НАТО ще използвате с/у нас, предa.eли гад.ни
49
15
 
22
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА ДОКАТО НЕ ГИ ИЗМЕТЕМ ВСИЧКИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ! БОГАТИ ИЗЧАДИЯ СЛУГИ НА САТАНАТА!
48
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немат търпение *** да опукат валутния резерв едни към 50 милиарда долара... След падане на борда тия пари се гепат, а инфлацията става 200%. Жанката Виденов благородно им завижда на тия майстори на валутата...
47
20
 
39
 
! Отговори
Справедлив преди 1 година
Падне ли и последната крепост " лева ",това значи че България ще бъде напълно обезличена и народа ще тъне все повече в мизерия и нищета.
46
4
 
28
 
! Отговори
Блатен зелен трол преди 1 година
И всичко е за власт. Те вече имат парите ни
45
7
 
25
 
! Отговори
Тази преди 1 година
Да се изнася където има евро, а не да говори глупости
44
4
 
11
 
! Отговори
Мавродиев запис преди 1 година
Кво казаааа ,квооо.
43
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без еврото агонията по българския гладомор ще се удължи, с еврото ще стане бързо, но болезнено.
42
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пич, да имам твойта заплата,и аз така ше говоря на ангро.От еврозоната ние полза нямаме, а само банките. Точка. Оставка. Ууууу.
41
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левон ще стане Еврон.
40
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шеррок Холмс : Колко е просто Уотсън ! Защо други държави не искат еврото , но са в ЕС ???Явно не знаят ''ПОЛЗАТА'' от това , и са мноО ''глупави'' , да не говорим и за Англия !
39
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател.. И какви са ''ползите'' ,... само политиците и депутатите ИСКАТ да минем към еврото , за да може да се ДОБЕРАТ И до ---ВАЛУТНИЯТ РЕЗЕРВ , ТЪЙ КАТО СЕГА НЕ МОГАТ !Кой разбрал от ''ползите'' , разбрал !Много ти е слабо НАБЛЮДЕНИЕТО , Г-Н НАБЛЮДАТЕЛ !Явно не знаеш че И 1 евро няма да е 1. 95 лева , а ше бъде 5-8 лева .... ако ще бъде 1.95 лева досега да сме минали към еврото , поне 100 пъти , ама А ДЕ , НЕ Е ТАКА !
38
8
 
52
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Т.паците си мислят, че като приемат еврото, богатите ще дадат на бедните да седят на една маса... Алоо събудете се, никога бедния няма да седне с богатия на една маса. Все едно да отиде някой беден човек да седне да вечеря с кралица на Англия, знаеш ли кога ще стане, точно никога. Целта им е да станем още по-бедни и зависими от тях. Много се дразнят, че ние имаме собствени жилища и земи, но като станем още по-бедни във "великата" евроГ.Йска зона ще разпродадем всичко.Господарите за това натискат
37
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На практика : Влязохме в НАТО , останахме без армия , влязохме в ЕС , останахме без икономика , сега ако влезем и в Шенгенското пространство , ще останем и без пари ,... нама рима но е вярно !
36
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41...Не пълни главите на хората с глупости...ЕС и дългове...нещо си се улисал...