Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск

Русия опитва да отреже снабдяването на украинските военни
22 май 2022 17:36, Александър Попов
208
Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Продължават ожесточените сражения около градовете Северодонецк и Лисичанск в източната украинска Луганска област, голяма част от която вече е под контрола на руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти, предаде ДПА.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи днес, че украинските позиции по цялата фронтова линия са подложени на артилерийски обстрел. Руските сили безуспешно са се опитали да щурмуват села северно, източно и южно от Северодонецк. Продължават тежките боеве и за населени места между Лисичанск и град Бахмут, в Донецка област на юг, пише още в комюникето.

Руската армия от дни се опитва да отреже украинските военни части около Северодонецк и Лисичанск от техните снабдителни линии откъм Донецка област, отбелязва ДПА.

Вчера руските сили са разрушили умишлено с 240-милиметрови минохвъргачки мост между двата града близнаци над река Северски Донец, казаха украински източници.

Те съобщиха за артилерийски обстрел и бомбардировки и в Донецка област.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че през последните 24 часа са били поразени близо 40 цели, включително пет оръжейни склада, в Донбас, предадоха ДПА и Ройтерс.

Руската армия е ударила с ракети и артилерия общо повече от 580 мишени в цяла Украйна, каза в редовната си сводка генерал-майор Игор Конашенков. Говорителят на руското министерство на отбраната отбеляза, че освен в Донбас, са били поразени цели в южната украинска Николаевска област.

Парламентът на Украйна удължи днес военното положение и общата мобилизация в страната с три месеца - до 23 август, предадe Франс прес.

Президентът Володимир Зеленски подписа съответните два указа на 24 февруари - деня, в който започна руската инвазия. Оттогава военното положение и общата мобилизация, въведени първоначално за по един месец, бяха удължавани два пъти за аналогичен период, припомня АФП. Новото удължаване е с три месеца.

На фона на ожесточените сражения в Донбас, Михайло Подоляк, съветник на Зеленски и член на украинската делегация в преговорите с Русия, изключи вчера възможността за договаряне на прекратяване на огъня и териториални отстъпки, отбелязва Ройтерс.

"Войната няма да спре, ако Украйна отстъпи и приеме руските условия. Тя просто ще бъде поставена на пауза за известно време", каза Подоляк. Той добави, че след това руските сили "ще започнат нова офанзива, още по-кървава и едромащабна"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циркон има обсег 1500 км. Лошо май за враговете. Нищо, злобейте, но украинският народ ще връща всички тизи милиарди, няколко поколения напред, заради зиленото лай.о.
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на кой умник му е хрумнала идеята да се рисуват zвастиките на видно място които се забелязват от дронове на 3200 метра височина?
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една журналистка попитала Зеленски кога ще разговаря с Путин за сключване на мир.-Когато си изпия третото кафе!-отговорил той.-А по колко кафета пиете на ден?-попитала учудено журналистката.-Аз кафе не пия!-казал Зеленски.
70
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има Байдън още много да чака 20те милиона тона жито от Украйна за САЩ.
69
4
 
6
 
! Отговори
ишиаса Юнкер преди 1 година
60 гофишен льохманн украинец опрееелено има дълъг и целесъобразен живот на бойното поле особено как скача тича фърля са
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да победи.Украйна ще източи парите и оръжията на ЕС и САЩ.Русия наистина ще се отслаби.Накрая всички ще се върнем в 20-ти век на ток с режим и без топла вода.Фирмите и предприятията в ЕС масово ще фалират.Държавите ще ги национализират.Никой няма да има собственост.Ще работят роботи вместо нас.Оцелелите ще получават базови доходи и ще се занимават с програмиране,рисуване и поезия.
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
84 ето това е силата на Путин, той е човек който знае 2 и 200. Макар, че е завършил право и е работил като преподавател по право в тогавашния Ленинградски университет, когато остава без работа е обмислял да работи като таксиметров шофьор. И знаеш ли защо? Защото знае, че когато трябва да се погрижиш за семейството и близките си няма срамна работа. За това е способен да измъкне държавата си от всяка тиня. Не е префърцунен глезльо, свикнал други да го хрантутят. И за това е толкова опасен.
66
1
 
1
 
! Отговори
Егати преди 1 година
"опитва" ?!?!
65
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е НЕПОБЕДИМА,разберете го най после.
64
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
к'о стааа товарис4и, кога че превземаме Киев? подготвихте ли нова 65 км колона
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е удължил военното положение и задължението да воюват всички мъже!? Това означава ли, че украинците у нас са дезертьори?
62
6
 
14
 
! Отговори
Путин е велик преди 1 година
Путин ще победи.Целта му е полезните изкопаеми,въглища,нефт,природен газ и много др.Богата в селското стопанство,жито,царевица,сънчоглед-водеща в света по производство на олио.Номер 1 е в света по запаси от манганова и титанова руда.В Донецкия басейн има залежи от висококачествени черни въглища за 300г.напред.Байдън да си гледа работата,къса му е ръката.
61
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бившият таксиметров шофьор Путин върна Русия в 19ти век. Тотална международна изолация, война и безпрецедентни санкции.
60
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гepманистaн Убepалec 73 - ами точно това искаха руснаците бе ***. Да продължат плащанията в договорената сума и валута, но в тяхна банка, която ще ги конвертира в рубли за да не може ЕС да ги открадне. Колкото и да се напъваш, както и да го наричаш, лицемерения Запад клекна на руските изисквания за газа.
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англосаксите нямат армия.не са проблем
58
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72 Болен си нашето светло бъдеще идва от Светлината не от Тъмнината на Мордор
57
10
 
1
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Отивам в кварталната пицария и договарям пица за десет лева. Опитвам да платя с карта, но пицарията няма сметка в банката. Затова плащам 10 лева кеш, взимам си пицата и отивам да си я ям. След това касиерът обявява че обменил моите десет лева за 350 рубли по курс 35 рубли за лев. Но 350 рубли не могат да купят нищо друго освен 10-те лева, които касиерът продължава да държи. Аз междувременно съм изял пицата и не ме интересува до кога и как касиерът ще врътка моите 10 лева между двата си джоба.
56
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де преди няколко седмици английското разузнаване съобщи че на руснаците им свършват мунициите до няколко дни, прочетох го на този сайт!? Вече трябва да са свършили, с какво стрелят!?
55
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко активно пишат кремълските драскачи! Буквално са трима, личи им по писането, а се спукват от постове!
54
13
 
4
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
До Анонимен: "всички други ЗАПАДНИ държави си откриха сметки в рубли" Стига бе, с тая пескова лъжа! Нито една западна държава не е откривала сметки в рубли или се е съгласила да плаща в рубли. Открити са сметки в газпром банк в която се правят трансфери в договорената валута, по договорените цени. След това газпромбанк обявява че превръща парите в рубли по какъвто курс е заповядано, защото конвертируема рубла няма.