50 000 пилоти ще липсват на пазара до 2024 година

Проблемът не се наблюдава само в нискотарифните, а и в големите компании
10 юли 2022 23:00, Нели Христова
27
50 000 пилоти ще липсват на пазара до 2024 година
Снимка: БГНЕС

Пълно възстановяване на полетите и пътуванията спрямо периода преди ковид. Това показват данни на Ръководство въздушно направление за второто тримесечие. Пандемията и петролът обаче породиха нови проблеми в сектора. Европа е обхваната от стачки на екипажите за по-добро заплащане, има и поскъпване на билетите заради горивата, инфлацията и зелените цели на ЕК. Авиопревозвачите казват - пилоти няма. За проблема с недостига на персонал сигнализират от най-големите летища в Испания, Великобритания и някои скандинавски страни.

Какво е бъдещето, ще летим повече или пътуванията във въздуха ще стават все по-ограничени и трудни - темата пред БНТ коментира Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия.

Причината за кризата в авиационния пазар е по-бързото възстановяване на сектора от очакваното. Очаквахме да се възстановят полетите горе-долу през 2024 г. В момента виждаме, че сме почти на 90% от преди пандемията. Имаме недостиг на екипажи и нямаме време авиокомпаниите да обучат пилоти толкова бързо, обясни Иванджиков.

Очакваме до 2024 г. около 50 000 пилоти да липсват на пазара. В момента има борба между авиокомпаниите, има борба и с карго полетите, смята експертът.

Според него, проблемът не се наблюдава само в нискотарифните, а и в големите компании.

Определено трябва да се замисляме и да проучваме нещата преди да пътуваме със самолет, смята Иванджиков.

Той коментира и въпроса за спрените полети по линията София - Скопие. Посочи сред основните причини за това липсата на интерес от пътници, както и недостатъчната реклама.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам колко струват курсовете за пилот, изобщо не съм учуден.
23
1
 
5
 
! Отговори
Мъск преди 1 година
ще ги заместим с ИИ
22
7
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Продължавайте да държите *** пенсионери на работа и катастрофа та ще дойде неизбежно.Във всички сектори здрвеопазване,образование,държавна администрация е пълно с пенсии.Един ден животът им ще приключи не го забравяйте.Младежите лапат мухите,а дъртите вазелини взимат и пенсия и заплата.Такава система е обречена.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилотите са интелигетни хора и бързо се преквалифицираха след КОВИД съкращенията. Това не са бездарни склададжии да реват как нямало работа. За нула време си намериха по-добре платени професии и сега има недостиг. Нормално е. Икономика. Кръговрат. Днес има търсене в тази сфера, утре- не е модерно вече и залязва. Адаптивният грамотен квалифициран човек по всяко време може да смени професията си.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният дето открива топлата вода. Недостига е от години защото близко и далеко източните превозвачи се развиха бързо и дръпнаха много персонал. Отделно много от ковид уволнените си намериха работа пак на Изток
19
13
 
5
 
! Отговори
Хорхе преди 1 година
Пандемията я измислиха американците за да почне войната в Украйна. Руснаците ще станат като Шри Ланка и ще изядат Путин с парцалите. Поздравявам ви с края на 80 годишното руско робство! България ще стане нормална държава но по трудния начин.
18
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Няма хора по принцип и няма и да има. Доста фирми ще фалират. А в България истински капитализъм скоро не е имало. На хората гледат като на роби които трябва да се съгласяват на всяка заплата която им подхвърлят.
17
1
 
20
 
! Отговори
На три буустера преди 1 година
Уволниха огромно количество хора, които отказаха да се бустерират. Сега реват, че нямат хора....Отделно получиха огромни помощи да си задържат персонала. Пълен цирк. Закривай !!!
16
10
 
6
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
До 18......Може и да са изпаднали малко руски пилоти от Аерофлот ама са с поне една нула по малко примерно 5000 щото те мужиците нямат чак толкова много аероплани.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сам съм си шофьор. Не давам друг да ме вози. Мога да отида където си искам в Европа с автомобила си. Ще дам повече пари, но съм в собствените си ръце. Други континенти не ме интересуват.
14
1
 
31
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
Нещо ни будалкате май! Няма как 50000 пилоти да са се пенсионирали или преквалифицирали в готвачи за две години. По скоро превозвачите си търсят повод за вдигане на цените и дрънкат небивалици.
13
1
 
15
 
! Отговори
Пилот преди 1 година
Мети човеко, ако знаеш колко незнаеш, ще си теглиш въжето. Айде отивяй на летището и си хващай дрона..ъъъ ама и той е управляван от човек. Българина е разбирач от класа. От всичко разбира! И от самолети и от ваксини, абе от всичко. Сам се бил карал самолета....аман от разбирачи. Тва да не ви е автоматична пералня бе.
12
7
 
13
 
! Отговори
Вакснати Дават Фира преди 1 година
във ВеликоБритания вече само 10% от НеоОбяснимите Смъртни Случай са КОВИД, останалите ги Пишат - НеоЧаквана Смърт, 50% увеличение на Умиращите - ситуацията за Вакснатите е вече критична!
11
7
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Тези липсващи пилоти са украинските пилоти дето руснаците ги свалят като зрели круши, а украинците пращат зелени пилоти на тенекии за цели.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Военните дронове как летят и кацат самички." - дроновете, ако ги видиш как кацат ще ти стане тъпо, че си си напис коментара, хахаха.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли има хора дето одят на почивки ле? Мен като малък ме мъкнаха много и изпитвам неприязън към разходките из чужбина. Даже и по покани за гостуване не ходЪ, викам им на аверите "елате си Вие като Ви се вижда"
8
30
 
9
 
! Отговори
Метачовек преди 1 година
Пилотът е шофьор, т.е. нискоквалифициран персонал. Рая, която ще бъде заменена от изкуствен интелект. Всички катастрофи са предизвикани от пилоти и никога от автопилотът. Както виждате, хората са умствено ограничени същества.
7
10
 
20
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Избиха ги с КОВИД-Ваксините, сега Липсвали изведнъж 50000!
6
3
 
16
 
! Отговори
Пилот преди 1 година
Стана късно. Жената сигурно е заспала. Отивам да вдигам самолета....
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джендърите ще се определят за пилоти и няма да има недостиг.