Путин към ЕС: Газовите доставки може да продължат да се свиват

Ценови таван за руския петрол ще дестабилизира световния пазар
20 юли 2022 13:28, Елка Василева
76
Путин към ЕС: Газовите доставки може да продължат да се свиват
Снимка: архив, БГНЕС

Потокът на руски газ към европейски клиенти е намалял по вина на самия Запад, заяви руският президент Владимир Путин, предупреждавайки, че доставките може да продължат да се свиват.

Още по темата
Изявлението на Путин засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток-1" до Германия, ще продължат да спадат - от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена турбина.

Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършения неотдавна "Северен поток-2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди.

Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените.

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият. Цените ще скочат до небето", заяви той.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 "Спорно е , кой терористът" Въобще не е спорно.:))) Тоя на снимката и неговия режим са. :))))
37
3
 
7
 
! Отговори
ново 15 преди 1 година
Съюзна тревога! EК нареди: Страните от ЕС веднага да намалят с 15% потреблението на природен газ!
36
3
 
6
 
! Отговори
makak преди 1 година
Свивай баце, ще вадим кюмбето. Продавай си го на партньорите от марс.
35
3
 
18
 
! Отговори
нещо неясно преди 1 година
МВФ предупреждава за тежки рецесии в Европа при спиране на руския газ.
34
5
 
22
 
! Отговори
Това е положението преди 1 година
Санкциите са си санкции, ама не можаха да направят газа безплатен.
33
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
убиец
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"вместо газ, дядо мраз" ______________________________ Гениално. И аз отдавна си мисля, че Новогодишните ни тостове след 5 месеца ще са необикновени, неочаквани и изключително радостни.
31
8
 
14
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Се прецака, че не започна войната миналата зима, а се остави китайците да го кандардисат да започне след олимпиадата. Иначе до сега да е стигнал до Берлин. Всеки знае, че зимата воюва за Русия - и Наполеон и Хитлер и всеки дето се е захващал да дразни мечката.
30
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Спорно е , кой терористът . Защо ЕС , САЩ ит.н може да налагат санкции , а на Русия е забранено . Защо уж никой не иска руски газ от умнокрасивите брюкселски чиновници , а всички реват ,че Путин го бил спирал . Нали всички искат да се отказват от руските горива .Какъв е проблемът , че Путин ще ги отреже
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Право дума човека. Слушайте го
28
16
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
който се е заял с евреите добро не е видял.имаше един такъв с мустачки , но знаем как свърши и бай путин върви натам
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До експерт Язък за загубеното време. Много ниско качество.
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 "Доста успокоителни до утре ще изпият брюкселци ." Брукселци са наясно с игричките на кремълския терорист. Знаят, че сега ще пусне малко газ, колкото да им направи сечено на прогнозите, че след поддръжката може и да не пусне отново газ, и след това бавно ще има "технически проблеми", докато най-накрая, точно преди зимния сезон, не спрат газа съвсем. Джуджа е ясна като руска туристка на Слънчев бряг :))))
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вместо газ, дядо мраз
24
3
 
3
 
! Отговори
бългериън петриът преди 1 година
що пишеш на чужд език?
23
17
 
8
 
! Отговори
до троловете русофил преди 1 година
Като толкова се притеснявате за скъпия газ у нас, най-добре е да си тръгнете от тук и да заминете за русия. Там газът е евтин, има всичко, от телевизията се леят хвалебствия ден и нощ за путин и другите старци около него и най-вече, там няма да се налага да пишете глупости денонощно в защита на великия вожд. Там ще бъдете до него и ще му се радвате ката ден!
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 "Това на теб явно лично Лена ти го каза и ти й вЕрваш" А на теб кой ти "го каза" , че руската газ е "евтина" или че зимата ще мръзнем, я кажи.:)))
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста успокоителни до утре ще изпият брюкселци . Ще видим , какво им е подготвил Путин за 22ри . Да се чуди човек , на никой ли не му е дошло на акъла да извади поддръжката на газопроводите от санкциите . и защо не пускат СП2 . Ако оставим политиката на страна , СП1 за над 10 години работа си е амортизиран . СП2 си е чисто новичок . Това е трудно за проумяване - имаш газопроводи , има откъде да се вземе газ , ама призовават за студуване , гладуване чиновиците . Те самите ще гладуват ли ?
20
15
 
14
 
! Отговори
Ама преди 1 година
... Джуджа, ние ЗНАЕМ, че ще "се свиват'. Даже знаем, че ще спрат. Даже знаем и кога. Никой вече не си прави илюзии какво представлявате. Европа поема без вас. :))))
19
12
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 година
Голям праз, яжте си я тази газ. (Даже има и рима.)