Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година

Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента
92
Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година
Снимка: Dnes.bg, архив

До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента.

Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Още по темата

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3 на сто за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва Десислава Николова пред БНР.

"Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения", посочи тя.

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

"Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива", каза Николова.

 


92
Още по темата: ипотекикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Симо преди 1 месец
Който взел кредит ще дава д.*** за хляб
72
0
 
8
 
! Отговори
Лопе преди 1 месец
Пазара на имоти е като един ластик. Не може вечно да се опъва или го отпускаш в един момент или се къса.
71
1
 
9
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Късмета спохожда търпеливите. Дори Пауъл на фед отговаря ИЗЧАКАЙТЕ на зададен му въпрос дали сега е момента да се закупи имот.
70
1
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
Не си много запознат с лихвите по депозитите да, все още са ниски но не са отрицателни и тепърва ще растат. Например мойте пари са на 0.9 пр. Годишна лихва. Ако вкараш например 200к евро това носи 1800 евро на година без данък. Ако даваш имот под наем и да е постоянно зает печелиш около 2 пр. На година, но с тичане, ремонти, разправии с наематели и риск да те завлекат или да ти потрошат имота.
69
0
 
4
 
! Отговори
До 75 Готин преди 1 месец
Ти или си *** или си икономически инвалид. Да парите бяха евтини докато лихвите бяха отрицателни, това което Маркс не си е представял че може да се случи, капитал който не струва нищо. Това е анти икономическо понятие, това е магически трик и не реална простотия. Това че лихвите растат означава че икономиката се връща в нормален режим, ПАРИТЕ СИ ВРЪЩАТ СТОЙНОСТТА а активите се сриват и се връщат до реалната им стойност. Така кредитите стават скъпи и инфлацията намалява обръщайки се в дефлац
68
5
 
2
 
! Отговори
Готин преди 1 месец
Номер 37 казва:"Честито с тази лихва парите стават много скъпи" и 19 срещу 0 одобряват това твърдение. Скъпи хора, вие не сте добре с главите. Повишаването на лихвите е следствие на поевтиняването на парите!!! Това е точно обратното на това което твърдите. Парите са евтини, когато с повече от тях купувате по-малко от преди това. Демек има инфлация. Точно за това виждате високите цени на всичко. Надявам се да имате достатъчно мозък в лигавиците си, че да разберете какво ви казвам.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 5 % по ипотечен, пазара на имоти умира. Цените ще паднат поне с 30% за повечето видове имоти.
66
1
 
8
 
! Отговори
БАЛОНЪТ СЕ НАДУВА преди 1 месец
БАЛОНЪТ СЕ НАДУВА, НАДУВАЙТЕ МОМЧЕТА ДА СТАНЕ НА ПАРЧЕТА !!!!
65
1
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Ако беше такъв играч, щеше да знаеш че фиксираната лихва ти е = на фиксираната лихва + олп, т.е., няма фиксирана лихва. Банките не можеш да ги лишиш, само те могат да те оправят.
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свърши времето на брокерите, идва времето на съдия-изпълнителите.
63
0
 
12
 
! Отговори
Меко кацане преди 1 месец
Както всичко у нас се чака последния момент Така че вдигането ще е внезапно и рязко както беше 2009
62
0
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 1 месец
Не е така. Жена ми взима 1000 лв бруто което е 775, 04 лв чисто и 100 лв купони, НО не прави нищо. Работи си от вкъщи и гледа детето. Работата и е да чукне няколко клавиша на компютъра от 8ч до 8 и 20 максимум и после цял ден почивка.
61
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 месец
струва ми се доста хора,които купиха апартаменти за да ги дават под нем потъркват доволно ръце,ясно е че ще има отлив заради високите лихви по кредитите, ама все пак някъде ще трябва да живеят тези хора
60
1
 
5
 
! Отговори
Как е шарани... преди 1 месец
ЗАБОГАТЯХТЕ ЛИ ОТ "ТРОТОАРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ" ..НАСАМ...хахаха
59
1
 
10
 
! Отговори
до 60 преди 1 месец
Още когато ти е казала, че е работила като сервитьорка е работила и нещо по сериозно.
58
1
 
12
 
! Отговори
..изчезва преди 1 месец
сделките с имоти не са реална икономика, като цяло на 1 човек са му достатъчни определена квадартура и оборудване за нормален живот , с цел да се репродуцира като индивид, всичко останало е балон , затова има празни жилища, на практика оставиха да си чукат и тракат , докато им обират държавата и затворят и последните собствени производствени мощности, а тези празните май ще са забежанците, онези 12-те банки си имат ясен план, но нали са конспиративни теории,затова бялото християнско население..
57
1
 
7
 
! Отговори
До тираджията преди 1 месец
Вземи още един ипотечен кредит и за къща на село. Така и така си с двата крака в батакаСега са много шик подобни имоти, заради пандемията.
56
0
 
13
 
! Отговори
Гецата преди 1 месец
Продавам вазелин на брокери и инвеститори в недвижими имоти! Купувайте, че цената се качва и ще свърши, та после ще ви го вкарват на сухо!
55
0
 
7
 
! Отговори
АйтиГега преди 1 месец
Глупавите булгаре ,за да карат модерни каруци втора ръка и да имат нов телефон си разбива производствтото и армията, ай ти бай *** ххахах ся почва кефа, конспирации ,живей за момента, нали задръстеняците само се замислят, готините не се занимават с конспиративни теории хаха
54
18
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 1 месец
Ъъъ, баце, приятелката ми като студентка беше сервитьорка. Под 7к не падаше... Сега работи сериозна професия де за много повече. А разни заплати по 800лв. не взима никой. Наистина никой, при условие, че касиерка минава 2500 вече. А в Испания ходите само тоталните аутсайдери. Лек жокер- ИТ спец минава 15к вече.