22-ма британци са починали след "здравен туризъм" в Турция

Ниските разходи за лечение се оказват примамка за медицинските туристи
23 дек 2022 07:34, Нели Христова
41
22-ма британци са починали след "здравен туризъм" в Турция
Снимка: Pixabay/Movidagrafica

"Известно ни е за 22-ма британски граждани, които са починали в Турция от януари 2019 г. насам, след посещения в здравни заведения за лечение на различни състояния", се казва в официално съобщение, съобщава Euronews. На туристите се препоръчва да се придържат към доставчици на медицински услуги, които са одобрени от Министерството на здравеопазването на Турция.

Пластичната хирургия, стоматологичните процедури, както и сърдечно-съдовата хирургия, са сред най-търсените.

Ниските разходи за лечение се оказват примамка за медицинските туристи. Но рискът е огромен - липса на строго лицензиране и регулиране, усложнения, инфекции и антибиотична резистентност, както и невъзможност за последващи грижи, когато пациентите се завърнат у дома.

По-рано тази година жена от Манчестър разказа пред британските медии за пътуването си до Турция за поставяне на зъбни импланти. След като се събужда от упойката, тя установява: "Под венците ми имаше големи празнини и се виждаха всички метални части (на имплантите). Беше направено толкова зле, че беше чак невероятно", казва Рида Азим. "Първоначално щяха да направят пет импланта", казва тя. Но когато лечението започнало, стоматолозите ѝ казали, че ще трябва да премахнат всичките й зъби.

По данни на Турския статистически институт през 2021 г. над 640 000 здравни туристи са посетили страната, а това е донесло приходи от почти 1 милиард евро. Този факт превръща Турция в една от водещите световни дестинации за стоматологичен туризъм, като според Турската стоматологична асоциация всяка година в страната пристигат от 150 000 до 250 000 чуждестранни пациенти за лечение.

Унгария, Тайланд и Дубай, Индия, Израел, Малайзия, Мексико, Сингапур и Южна Корея, също са популярни като дестинации за здравен туризъм.

Тъй като стандартът на медицинските заведения, както и методите на лечение се различават значително по света, е важно да се направи задълбочено проучване, преди да се предприемат каквито и да било процедури в чужбина.

"Не е разумно да се доверявате на частни компании, които имат финансов интерес от организирането на медицинското ви лечение в чужбина", предупреждава правителството на Обединеното кралство.

През последните месеци Турция влезе в заглавията на вестниците именно с широко рекламирания си здравен туризъм, като изразът "зъби от Турция" стана популярен в отговор на съобщенията за провалени стоматологични процедури в страната.

Ако планирате да посетите Турция за медицинска процедура, задължително проверете информацията си в HeathTurkiye, за да намерите доставчици на медицински услуги, които са одобрени от Министерството на здравеопазването, допълва Euronews.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то ако си 200 килограмов бритиш ситизън енд уайт ***, живеещ в консил хаус на соушъл пеймънтс, и тежки проблеми с алкохола, никой доктор няма как да ви направи млад, здрав и корав...
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди две години моя позната ходи в Турция, за да си направи пластична операция на лицето. Коригираха и носа, клепачите, бузите. НЯМАШЕ нужда от никакви интервенции - БЕШЕ хубава жена на 40 години, имаше чаровна усмивка. След операцията прилича на бостанско ПЛАШИЛО! УЖАС! Чак ти е неудобно да я гледаш, докато разговаряш с нея. Имаме доста общи познати - абсолютно никой НЕ хареса новата и "визия". НЕ ходете в Турция за такива неща!
25
2
 
17
 
! Отговори
БМДТ преди 1 година
Преди години, един случай се дискутираше много. Няколко болници в София, отказаха да приемат жена(онкоболна). От Турция пратиха линейка да я прибере. Тук всички журналисти нададоха вой, колко турците са били "човечни",....., а пък ние......Е, след няколко дни жената почина в Истанбулска болница, но мисирките не го споменах.НЕ СПОМЕНАХА И ДРУГО: ТАЗИ ЖЕНА Е "ЛЕКУВА НА" В СЪЩАТА БОЛНИЦА И СЕДМИЦА ПРЕДИ ИНЦИДЕНТА Е ИЗПИСАНА КАТО ИЗЛЕКУВАНА И ЗДРАВА!!!Но явно са имали капаци от лири на очите!
24
0
 
11
 
! Отговори
ХС преди 1 година
22 смъртни случая, от колко пациента 200000-500000? А с какви заболявания са били? Последни опити при напреднали ракови заболявания или са си оправяли кариеси? Доста размита статийка.И българи ходят там за операции и после тук им лекуваме усложненията, защото са им свършили парите, за да останат там. За съжаление, за тях явно няма статистика.
23
12
 
9
 
! Отговори
Елон Мъск преди 1 година
Медицински Работи и Интервенции ---- само във ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, + ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ , ГЪРЦИЯ !!...НИКОГА В ТУРЦИЯ , НИКОГААА.......Всичките термини и думи в Медицината са :: 65 процента ГРЪЦКИ, 20 процента Латински, 7 Германо-Англо-Френски, 5 Арабски, 2 Руски, 1 Други .
22
9
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Допреди 17 години в България имаше по-добри лекари от в германия, белгия, холандия.
21
7
 
27
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Англия и България са последните държави в света, които биха критикували здравеопазването в Турция, защото в тези две държави няма никакво здравеопазване. Кръгли нули са и двете държави.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11, за 10 дни живот колко платихте?.....200 бона нали???
19
10
 
28
 
! Отговори
Озаг преди 1 година
Междувременно в Англия са починали стотици заради некачествено лечение или пълна липса на такова, които иначе биха могли да бъдат спасени, ако се бяха лекували в Турция.
18
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както обикновено - турското е синоним на нискокачествено...
17
8
 
33
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
22 британски граждани, а? А имате ли идея колко стотици хиляди почиват в Англия поради ЛИПСАТА на медицински услуги.
16
6
 
7
 
! Отговори
Веждъ ръжидова преди 1 година
Юруш на болница в анаватаната, аз като професионален кърлеж ще се лекувам на алмания! Остъй туй дето дофтура ми ша прилича на мене, кът съ знам къде некадърник съм !
15
3
 
16
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Какво са 22 британци от с неизвестен произход за ингилизите! Но 2200 българи годишно за България са много !
14
12
 
21
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Добре дошли в трушките болници, най - луксозното място за телпортиране в отвъдното - бързо и сравнително евтино ! Всички сте добре дошли, Но само докато имате пари! За всички имаме надежда да си продадете къщите и да изкараме някой долар, евро ! Алах акбар.!.
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статистиката на онкологичните лечения в Турция не е добра, но всеки си преценява. Със зъбните импланти е същата работа.
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На който му се играе на хазарт да се лекува в Туркия.
11
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 5 години се запознах с жена, обиколила всички български болници. Казали са й, да си оправи нещата, защото ще умре до година! Отиде в Турция и ракът й премина в ремисия(не съм сигурен за термина), жива и здрава е!
10
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка ми почина в Турция, но поне я "вдихнаха" за десетина дни, успяхме да поговорим, да се сбогуваме, тука само я упояваха, за да не им пречи! В България я убиваха 40 дни! Турция е на светлинни години от цяла Европа! Да са живи и здрави турските лекари!
9
0
 
19
 
! Отговори
М да преди 1 година
Хората са се осъзнали, че като ще ги лекува Сандокан (каквито са много от бритиш лекарите) - поне да е евтино. Едно семейство испански пенсионери изхарчиха около 20 хил Евро за ченета и импланти резултатът е че от три години постоянно имат проблеми, все подути, все без зъби, от оня ден жената взема антибиотици и е на нов зъболекар - да видим той как ще.
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупосни, вероятно хората, така и така са щели да починат!