Какви са заплатите на свещениците в Румъния?

Патриархът получава колкото председателите на парламента
17 яну 2023 12:00, Елка Василева
9
Какви са заплатите на свещениците в Румъния?
Снимка: архив, БГНЕС

Една от най-търсените професии в Румъния е тази на свещеник, показва проучване, цитирано от Антена Обсерватор.

Според данните духовно лице със средно образование печели около 4000 леи (1594 лева), а такъв с висше - около 5000 леи (1992 лева). Сумата може да се увеличи в зависимост от натрупания стаж и да достигне десетки хиляди леи на месец за тези, които заемат ръководни позиции в Румънската православна църква, предаде кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

Патриарх Даниил, който е начело на църковната йерархия, има заплата, подобна на тази на председателя на Сената или председателя на Камарата на депутатите. От 1 януари 2023 г. той получава месечно възнаграждение от около 25 000 леи (9960 лева).

Парите за заплати на свещениците в Румъния идват от държавния бюджет, отбелязва още Антена Обсерватор. През 2023 г. за представителите на религиозните институции са предвидени 817,3 милиона леи (325,617 милиона лева). Това е с 5% повече в сравнение с миналата година.

Освен това религиозните храмове в Румъния ще получат от държавата 370,2 милиона леи (147,490 милиона лева) за поддържане и възстановяване на места за поклонение и 9,18 милиона леи (3,657 милиона) за заплати на несвещеническия персонал, ангажиран в богословски образователни звена и институции.

В момента в Румъния има над 20 000 души свещеници, които получават заплата от държавата, информира Антена Обсерватор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,папазите взимат добри пари а има и редовно безплатно плющене
8
1
 
0
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Какви са заплатите на служителите на бюро жалби в Румъния? В момента в България има само четирима такива служители в София, Пазарджик, Пловдив и Русе и жалбите се насочват към архиепископ Датев Акобян в Букурещ.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В джамията това го няма, вид кръщене /слагане на име на дете/ е безплатно и можеш да дариш сам колкото искаш, ако не дариш няма проблем.
6
1
 
3
 
! Отговори
Смърф преди 1 година
До АнонименКазва се Симония а не Симфония, ама карай.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко като се започне от кръщението трябва да е безплатно в църквата. Ако искаш пари за такива неща е ерес и се нарича симфония. То един владика навремето във Видин искаше 200-300 лв. за кръщение. Човек като няма пари и не може да се кръсти. Да не говорим, че в БПЦ са ченгета, полковници, доносници на ДС. Няма покаяние от никой.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия за сатанисти.Искат да настройват хората срещу свещениците.Най-вероятно не е вярно нищо в статията.А и да е вярно това означава,че са на почит в Румъния и ги оценяват високо.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете в Русия какви са им заплатите че главния има часовник за 30хилки евро
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък на нашТе заплатите им се измерват в Ролекси.... и за тва нашТе миряни най-обичат Богоявление с надеждата попа заедно с кръста да метне и златния си Ролекс във водата.
1
8
 
5
 
! Отговори
Само да кажа преди 1 година
В Румъния на едно кръщене се дават около 2000 лева на попа. Той кара 2-3 кръщенета на ден.