За първи път от 6 десетилетия: Населението на Китай намаля

В страната има рекордно ниски нива на раждаемост
17 яну 2023 07:57, Нели Христова
42
За първи път от 6 десетилетия: Населението на Китай намаля
Снимка: БГНЕС

Населението на Китай е намаляло през миналата година за първи път от повече от 6 десетилетия, сочат официални данни. Най-многолюдната страна в света е изправена пред надвиснала демографска криза.

Страната с 1,4 милиарда жители е свидетел на рекордно ниски нива на раждаемост, докато работната ѝ сила застарява - бърз спад, който, както предупреждават анализаторите, може да спъне икономическия растеж и да окаже натиск върху напрегнатите държавни хазни.

"Към края на 2022 г. населението на страната е 1 411,75 млн. души", заяви Националното статистическо бюро в Пекин, като добави, че това е "намаление с 0,85 млн. души спрямо това в края на 2021 г.".

За последен път населението на Китай е намаляло през 1960 г., когато страната се бори с най-тежкия глад в съвременната си история, причинен от катастрофалната селскостопанска политика на Мао Дзедун.

През 2016 г. Китай прекрати строгата си "политика на едно дете", наложена през 80-те години на миналия век поради опасения от пренаселеност, а през 2021 г. започна да разрешава на двойките да имат по три деца.

Това обаче не успя да обърне тенденцията на демографски спад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Давид Севрюков преди 1 година
Китай сега има повече раждания на 1000 души, от България, Гърция, Япония, Хонгконг, Макао, а преди две години има десетилетия и двойно повече от Япония, Макао и Хонг конг, и Сингапур. По застаряване са 22% над 65 години за България, Китай 12% над 65, Германия 22%, Япония 29%, Ю. Кория 17%, 20% хогконг, над 65 годишна възраст. Деца България 14%, китай 18% колкото сащ, ю корея 12%.
31
1
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Прекрасна новина. По-малко комунисти,по-добре.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно Китай сбъркаха с политиката на едно дете. Трябваше да е не повече от 4 деца. В България след 1989 политиката за намаляване на доходите до мизерни нива, доведе до демографска катастрофа и сега от 9 милиона, станахме 6 милиона, от които почти половината са в чужбина и няма да се върнат.
29
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ромата се развъжда, ама и мре до 50. Това, че Китай почва да намалява е показателно, че вече се е развил достатъчно, за да не мисли населението само за една две дупки.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление народът плаща с живота си цената на това, че комунистическата им партия криеше 2 месеца мащаба на бедствието ковид 19. И за това, че избиха лекарите, които първи сигнализираха, че се е появил нов смъртоносен вирус.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че-РВЕ-н-ко-то Си-то се погрижи да ги пресее!, така както се погрижиха почти в цял свят!
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромите няма как да оцелеят, ако няма кой да ги храни, от кого да крадат, от кого да се плащат телковете им и социалните.
25
8
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
За сметка на това ромите навсякъде по света се увеличават. От Острова, та до Индия, че и отатък. Бъдещето принадлежи на ромският вид. Дарвин.
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До средата на века Китай ще бъде 900млн. Страната е 67% мъже и 33% жени. На всичкото отгоре ако жената не е омъжена до 24г никой не я иска, след 26 вече е невъзможно. Никой не иска момичета за деца и с икономическата криза там въпреки че им е позволено нямат пари за повече от 1 дете. Демографския срив в цял свят предстои. България е канарчето в мината. Тук населението падна с 1/3 и вече горе долу започва да се успокоява. Това го чака целия свят. А капиталистите дето искат печалби да му мислят !
23
14
 
3
 
! Отговори
Демограф преди 1 година
Българите трябва да използват антропологичните си прилики с китайците и да внесем 3-4 милиона китаеца, може и чрез договор с китайската държава, само така може да си оправим демографията и икономиката. Също и с мигранти от близкия изток.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай до края на века ще има половината население по прогнози на почти всички демографи , както и всички континенти без Африка
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нормално за развитите страни. Хората предпочитат да нямат деца или да имат едно. Вече и китайците са в тази графа.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лекото грипче" даже намали населението им!
19
6
 
17
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
"както предупреждават анализаторите, може да спъне икономическия растеж"Че то то точно обсесията по "икономическия растеж" е пряката причина за демографската катастрофа. Китайците заедно със западното ноухау нагребаха стабилно и от западната отрова - вманиачаването по икономиката и финансите.
18
5
 
8
 
! Отговори
Еми преди 1 година
Така е с тия телефони - няма вече пръцанье. Само в метавселената и то евентуално. Джендърчетата нямат интерес към такива дейности. Сами си го направиха.
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиард и половинен Китай се "стопил" с по малко от милион за една година,на тая база,как се нарича това от девет милиона България да стане шест милиона?
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белите хора са 8% от световната популация. Това се знае.
15
6
 
22
 
! Отговори
Баланса преди 1 година
Толкова китайци, като си избършат дупетата веднъж на ден с тоалетна хартия и 1000 декара гора в Бразилия отива.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топят се като нация. Вече са само 1,4 милиарда.
13
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ще намалява. Доста ваксинирани има там. Бил Гейтс и останалите филантропи постигнаха целта си- драстично намаление на световното население.