Срив на изкупната цена на млякото, фермерите заплашени от фалити

Изчисляват загубите на една крава дори до 1000 лева на година
Обновена: 9 фев 2023 12:58 | 9 фев 2023 12:58, Камелия Цветанова
144
Срив на изкупната цена на млякото, фермерите заплашени от фалити
Снимка: Pixabay

Спад на цената на млякото и предстоящи фалити.

"Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се случва и в Европа. Но докато там се случи постепенно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в шок. Цената се срина", коментира пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той определи случващото се като феномен.

При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата, обясни Михайлов в предаването "Преди всички".

"Има вече ферми, на които е отказано да се изкупува млякото", алармира Михайлов.

"Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото", призна той.
Изливането на млякото обаче е незаконно, затова възниква проблемът кой ще плаща, ако трябва да бъде законно, коментира Михаил Михайлов.

Млякото не може и да се дари на различни институции, защото това пък го забранява друг закон, посочи друг парадокс той.

По думите му последните изследвания показват, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми.

Сред държавите членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети отзад напред, уточни той.

"Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба", смята Михаил Михайлов.

В някои държави вече слагат минимум на изкупните цени, подчерта той и даде примери с Франция и Унгария. "За да може фермерът да си върже нещата и да се замрази тоя галоп на цените", обясни той.

По думите му се купуват големи количества вносни млека, а българската продукция остана неизкупена.

Последната версия е, че се купува на 84 стотинки – от Полша, Унгария, Румъния, изтъкна Михайлов.

"Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството", обясни той.

Михайлов прогнозира фалити на ферми.

"Нашите фермери са на ръба. Млечното производство е най-тежкото в земеделието. Гласят се доста хора да преминат към фалити", каза той.

Михайлов съобщи още, че от Съюза на говедовъдите ще подготвят едно писмо "за подпомагане на реализацията при изливане на млякото" и друго – "при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: ценамлякокравафермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
18
 
! Отговори
Тоби преди 1 година
Когато става въпрос за цените в магазина,вс казват-''пазарна икономика''!Сега и ние,потребителите казваме така!Цената в магазина минава 4лева за литър!Да се оправят!!Това е положението!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИДВАТ ТУКА ЗАПАДНЯЦИТЕ И КАЗВАТ БЪЛГАРИТЕ СТЕ БОГАТИ ЗАЩОТО НИЕ С ТИЯ ДОХОДИ И ТИЯ ЦЕНИ ТАМ ЕДВА ВРЪЗВАЛИ ДВАТА КРАЯ.
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си направят затворен цикъл на производство- никой не ги спира. Програмист съм по професия не един път съм го писал, че имам много земедесла земя и произвеждам био продукция от А до Я. Имам 40 крави. Плащам на хора да се грижат за тях, разбира се. Себестойността на 1л мляко ми е около 1.50 със заплатите на хората, фуражи и т.н.. Продавам на приятели и за лична употреба. Правим сирене, кашкавал, масло, извара. Печалба имам хич не лоша. Купувайте крави и идвайте на село. Има пари в работата.
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си правят мандри и фирмени магазини. Ако чакат на изкупуване от едрите риби ще ги фалират. Хората винаги предпочитат да купуват от малки мандри, стига да има.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Днес в На Кафе предложиха две рецепти с насекоми, едната от които лимонов крем с мравки. Другата рецепта тако със скакалец или щурец. Да ни е сладко.
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ЗАПАДНАТА СХЕМА ЗА ФАЛИТ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА. ПА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОАЛИЦИЯТА НА ВОЙНАТА. КАТО ФАЛИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИ, ЗАПАДЪТ ЗАЕМА ПРАЗНОТО И НАДУВА ЦЕНИТЕ НА МАКС...
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До :-) "А ТУКА ОТ ДЪРВОТО НЕ СА ЛИ СТРАХОТНИ ТРОЛЧОУ МАМА? ИЗПИ ЛИ СИ КОКОСОВОТО ДЖИ МИ О МЛЕКЦЕ... ПОРАСТЕ ЛИ ТИ КРИЛЦЕ?" ---------- български плод/зеленчук, който не съм отгледал лично от семенце не пипам! Още ми е в главата спомена, когато в агроаптеката ме питаха дали искам нещо за лична консумация или за продажба... ама ти хапвай, хапвай, и без това веднъж се живее
41
0
 
0
 
! Отговори
Jonsy преди 1 година
До Ауууи това е истина
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЛИГАРХОТЕЛЕВИЗИИТЕ ПРАВИХА АГИТАЦИЯ СРЕЩУ АТАКА И ВОЛЕН СИДЕРОВ И ЗАД ГЪРБА НА ХОРАТА ПРАВИЛНИТЕ ПАРТИИ ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ. КАТО НЯМА СУБСИДИИ И СА ПРО ФОРМА СЕБЕСТОЙНОСТТА НА МЛЯКОТО В БЪЛГАРИЯ НЕ ИЗДЪРЖА НА НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ СЪС ЗАПАДНИТЕ СВРЪХСУБСИДИРАНИ СЕКТОРИ...
39
2
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
До !!ЕВРОКОЛОНИАЛИЗЪМ!!Но българи имат свобода, към която се стреметехта. Трябва да толерирате! АВие само представьте си - навсякъде в европа са промишлени предприятия, която изхвърлят дим и газ. Ала в България няма това. Въздух е чист и приятно мириша на овце тор. Навсякъде цветат цъфтят. Т.Н.европейци нямат това!Ала тази крави изхвърлят метан! не трябва крави!
38
0
 
29
 
! Отговори
Jonsy преди 1 година
Значи 1л мляко го изкупуват за по 1 лев, а 0,400 грама кисело мляко е 2лв. Какво стана с преследванеот на спекулата и взимането на мерки от страна на служебното правителство?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До заинтригован - в Гърция, Румъния, Сърбия...
36
2
 
2
 
! Отговори
:-) преди 1 година
А ТУКА ОТ ДЪРВОТО НЕ СА ЛИ СТРАХОТНИ ТРОЛЧОУ МАМА? ИЗПИ ЛИ СИ КОКОСОВОТО ДЖИ МИ О МЛЕКЦЕ... ПОРАСТЕ ЛИ ТИ КРИЛЦЕ?
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шъ ядем вносни,хем по-качествени,наште - сухо мляко,палмово масло,водъ и сол до небесата.
34
2
 
12
 
! Отговори
Шлаус Кваб преди 1 година
Поредната стъпка към унищожаването на фермерството и преминаване към консумация на насекоми и други синтетични и гмо боооклууци! Кравата, млякото и месото - враг номер едно на зеленото ни бъдеще!
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РеалисттЕ КОМУНИСТИТЕ И ИЗРАЕЛЦИТЕ РАЗВИВАХА КООПЕРАТИВИТЕ... ОБАЧЕ СПОРЕД МАФИОПАРТИЯТА-СДС-ДСБ-РИСТЮ-КИРОКОКОРО ТРЕБЕ ДА ИМА САМО ПРОКООЛИГАРХИЯ А НАРОДА ДА ПУКА ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ДА МУ ГОВОРЯТ ЗА СЪДЕБНА РЕФОРМА НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА КОЯТО САМИ СИ ПРИЕХА, ЧЕ И В ЗАЛА НЕ ВЛИЗАТ ДА Я ГЛАСУВАТ ЧЕ ТЕМАТА СЕ ИЗЧЕРПВА ДРУГИЯ ИМ ХИТ Е ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ С НЕГО СА ОКУПИРАЛИ ОЛИГАРХТЕЛЕВИЗИИТЕ В СУТРЕШНИТЕ БЛОКОВЕ... ДОКАТО ПРЕПРОДАВАТ С 30 НА СТО НАДЦЕНКА РУСКИ ГАЗ И ВЪРТЯТ НЕХОДАЛАВЕРИ
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "ИКСКАТ ИТАЛИАНСКИ НЕКАЧЕСТВЕНИ ЯБЪЛКИ," -------- айде бе! Е тука много сбърка. Ябълките им са страхотни, особено ако ги откъснеш от храста (да, там ги гледат като храсти) и изядеш на момента.
31
0
 
20
 
! Отговори
заинтригован преди 1 година
Мляко ? Някой моля да посочи къде се продават млечни продукти, които да съдържат само мляко!
30
0
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нашите фермери така и не се научиха през всичките тези години, че истината е в обединението. Малки селски мандри, преработващи тяхното мляко и директна продажба във фермерски магазини и борси. Маджаровци, Зоровци, Билли, Кауфланди... не трябва да бъдат част от веригата.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК одобри продажбата на "Обединена млечна компания" Миналият месец, така притежаващ и голям брой други компании в сектора стана монополист. Удобно комисията не е открила възможност за монопол след продажбата. Сигурно са получили подходящото финансово стимулиране, въпреки тлъстите заплати и привилегии, които им осигуряваме