Средната възраст на общопрактикуващите лекари у нас е 60 години

Все пак има желание от страна на младите специалисти да се захванат с професията
12 мар 2023 17:53, Нели Христова
20
Средната възраст на  общопрактикуващите лекари у нас е 60 години
Снимка: Pixabay/Parentingupstream

Близо 4000 са общопрактикуващите лекари в България, като средната им възраст е около 60 години. Това пред БТА председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров.

На 8 март от сдружението изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, във връзка със запитвания от страна на новозавършили медици, желаещи да специализират Обща медицина и проблеми, с които се сблъскват. "На фона на голямата средна възраст на преобладаващата част на нашата професионална група и очертаващия се в съвсем близко време сериозен недостиг на общопрактикуващи лекари, е удачно по всякакъв начин да подобрим и улесним достъпа на желаещите колеги до съответната информация", се посочва в писмото на НСОПЛБ.

Доц. Любомир Киров заяви пред БТА, че има желание от страна на младите специалисти да станат общопрактикуващи лекари. „Може би не са толкова много, колкото ни се иска, но има“, добави той. Според него има още какво да се направи, за да стане Общата медицина по-привлекателна специалност. От една страна - разрешаване и въвеждане в употреба на нашите практики на допълнителни методи за диагностика и възможности за лечение и от друга страна - значително подобряване на финансирането и правилата на работа. Самият начин на специализиране на Обща медицина също се нуждае от подобрение, посочи доц. Киров.

Сред проблемите, пред които са изправени общопрактикуващите лекари, той изтъкна агресивните пациенти, ниското заплащане и работата с прекалено много документи.

„Работата с хартиите е изтощителна и то в световен мащаб, не само у нас. В България обаче сме уникални, защото електронизацията не премахна хартиезацията и това е защото институциите гледат на лекарите и нашите сътрудници като на възможни нарушители на закона, а не като на партньори. Втора причина - администрацията не желае да си наруши създадения с години комфорт. Защото дигитализацията изисква и по-нови умения, и внимание, и други неща“, коментира Киров.

По думите му средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ са пет пъти по-малко от средните за Европейския съюз. „Ако разделите целия бюджет за първична извънболнична помощ на броя регистрирани и извършени от нас прегледи, ще получите цена от 12 лв. за лекарски преглед“, заяви председателят на НСОПЛБ.

Доц. Любомир Киров заяви, че първото проучване за разпространението на „синдрома на прегарянето“ сред медиците у нас, проведено през 2007 – 2008 г., е показало, че 74 % от общопрактикуващите лекари изпитват средна и висока степен на „бърнаут“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 10 год. Ще е 70 год средната им възраст. Младите забягват. Старите знаят как да доят кравата. Колко пари издоиха покрай сертификатите например. Учете испански да комуникирате с кубинските джи пи та които ще ви внесат. Или английски за индийските доктори
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След пандемията Коко 19 всеки проблем на медиците е празник за мен.
14
6
 
2
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Моят личен лекар е кварталният пияница- събутилник ми е, от ДКЦ-5. Много симпатичен човек; и той намаза покрай т.нар. "пандемия". Ваксинираше с рингер, а "ваксината" изливаше у мивката. Вика- що да тровя хората. Бутаха му по 3-400 лева за "ваксинация" заради зелен сертификат. Що народ "ваксинира" той... Като дойде у дома да ме "прегледа"- все ще донесе една камбана Джони и се отрязваме здраво. Много добър специалист, препоръчвам го. А сега си капвам два пръста за едно наздраве.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалете възрас за пенисия ако годините са проблема. Пенсионира се по млади и освобождава мяста и заплати.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите стават санитари в Германия.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма нужда от тях
10
21
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
С какво един младши лекар е повече от една сефвитьорка? Затова, че е мамино синче и се е късал да прави пищови за изпитите? Знаем ги.
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са лекари, а търговци и печелбари. Театъра с ковида го изиграха много добре и бая пари дръпнаха. Това е мафия, а не лекари!!!
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младши лекар, след 10 години образование, две години на безсънни нощи, започава на заплата, каквата взима сервитьорка, кяото е на половината му години ... какво очакваме?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами си го направихме ... До 6 - Аман от глупсотите ти!
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западналяците ви обраха лекарите и в замяна ви пробутват неработещи препарати, а храната, която ви пробутват води до това да сте първи по смъртност в света. Западналяците защо не са си обучили лекари, а обират от цял свят нали само много велики?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа, има много млади мафиоти.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като демократите дигат пенсионна възрас това е резултата. Трябва да се свали след 40 г. като навърши за пенсия лекаря се уволнява и за да може младите да ги заместят. Така ще намалеят и пенсиите на лекари да на фалира НОИ.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такова нещо
2
6
 
14
 
! Отговори
никой преди 1 година
СЛЕД 33 ДЕМОКРАЦИЯ, ТОВА СТАВА
1
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите, знаещи езици, заминаха на запад. Старите скоро ще се пенсионират. Ще ви лекуват антиваксърите от махалата.