Зеленски: Сраженията в Бахмут са особено ожесточени

Украинската армия отрече градът да е превзет от руските сили
3 апр 2023 15:51, Елка Василева
91
Зеленски: Сраженията в Бахмут са особено ожесточени
Снимка: архив, БГНЕС

Сраженията около Бахмут в Източна Украйна продължават да са "особено ожесточени", заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Той не даде индикации градът в крайна сметка да е бил превзет от Русия, както обяви по-рано основателят на наемническата групировка "Вагнер".

Още по темата
Евгений Пригожин каза, че неговите сили, който участват в продължаващите от месеци опити за обкръжаване и превземане на Бахмут, са издигнали руското знаме над сградата на градската администрация. "От юридическа гледна точка Бахмут е превзет. Врагът е концентриран в западните части", заявява Пригожин на видеоклип, публикуван вчера в "Телеграм".

От украинска страна няма потвърждение, че Бахмут е паднал. Пригожин и преди е отправял твърдения, които след това са се оказвали преждевременни, отбелязва Ройтерс.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха днес, че Бахмут и няколко други градове, включително Авдеевка, са в "епицентъра на военните действия". "Врагът продължава да напада в град Бахмут. Нашите защитници обаче удържат смело града", се казва в изявлението.

В традиционното си вечерно видеообръщение вчера Зеленски благодари на военните, които се сражават в Авдеевка, Мариинка и Бахмут. "Особено Бахмут. Там е особено горещо", каза той.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр по-рано нарече положението в Бахмут "напрегнато". Украинските сили отбраняват позициите си, а руските не обръщат никакво внимание на загубите, които понасят, докато атакуват, заяви тя.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на съобщенията за ситуацията на бойното поле.

Украйна заяви, че руските сили са "доста далеч" от това да превземат Бахмут и около сградата на градската администрация, над която "Вагнер" твърди, че е било издигнато руското знаме, се водят сражения. "Бахмут е украински, те не са превзели нищо и меко казано са доста далеч от това", заяви пред Ройтерс говорител на източното украинско военно командване.

По думите му не е ясно къде руските сили са издигнали своето знаме и тяхното твърдение, че са превзели града, е фалшиво. "Те са вдигнали знамето над някаква тоалетна. Те са го закрепили за кой знае какво, провесили са своя парцал и казаха, че са превзели града. Добре, нека си мислят, че са го превзели", заяви говорителят.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
баце преди 1 година
До Ърн УебВярно е. Украинците си изтрепаха много войници за нищо.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов говори истината.....
69
1
 
7
 
! Отговори
Ърн Уеб преди 1 година
И двете страни много лъжат , нали са руснаци в тази гражданска война.Пригожин казва истината в този случай и украинците губят Бахмут.Лошото за тях е,че цвета на армията си отиде там.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак се е надрусало наркоманчето.....
67
0
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
До АнонименНЕГРАМОТНИК
66
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стигна се до там че след година битки за един град Руската Затворническа армия да качва селфита в тъницата.Затворничетата ако остант живи след 6 месеца са в обществото хиштни за нови набези. Чак се чудя Света кво ви бави още
65
2
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Пригожин: "Ние превзехме Бахмут и командирите на частите, които превзеха администрацията и целия централен квартал, ще носят и излагат тези знамена. Знаме на ЧВК "Вагнер". Тези момчета превзеха Бахмут".
64
9
 
1
 
! Отговори
Фейк преди 1 година
Бахмут го взеха преди 8 месеца, а Киев - преди 14.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма разлика между бръщолевенията на Зеленски за контранастъпление сега и на Хитлер преди време, преди битката при Курск. тогава руснаците го удариха с час преднина. И сега се очертава същото.
62
2
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
И какво потвърждение от Клоуна чакат?!? Не е ли достатъчно руското знаме над кметството?!
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е от негова гледна точка може и да е така,а Вагнер не си дават зор като знаят,че урките ще свършат боеприпасите.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59 Бегай да си играеш в пясъка и там да си строиш замъци.
59
0
 
15
 
! Отговори
Украинската преди 1 година
Контраофанзива е най-рекламираната и най-малко тайната в цялата военна история на човечеството!! Човек да си помисли, че е за PR цели само ;))
58
0
 
11
 
! Отговори
Зеленски винаги преди 1 година
Казва първо, положениета е много тежко..а после престава да говори за този град! Той не се споменава в официалните доклади! След някой месец, като вземат голям заем от САЩ, посети ги Байдън или някаква голяма новина, набързо го пебликува Западната преса през ноща и продължава с новините за украинската победа ;))
57
11
 
1
 
! Отговори
Vihren преди 1 година
Да вижда се, че са забили парцала насред нищото, то бива манипулации... рузкия *** си вземете
56
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война на изтощение на ресурси-Русия с 1% от ресурсите си ( една частна армия доброволци) меле 100% от човешките ресурси на Украйна и оръжието на Запада! А има още мноого резерви!Зеленски не смогва да отвлича достатъчно мъже от улицата за мисомелачката в Донбас, а ЕС просто не може да въоражи горките украинци, защото те произвежда достатъчно муниции, танкове итн..Украинците ги пращат с 2 седмици подготовка и без екипировка даже на фронта..знам от познати в Одеса, не ми разправяй лъжи :)
55
4
 
22
 
! Отговори
Това е война преди 1 година
На изтощение на ресурси.. Русия има повече ресурси ( войници, муниции, оръжие..) Колкото по бързо свърши, толкова по-добре за Украйна и Европа..Времето е на страната на Русия при тази стратегия, не на Украйна!
54
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Това вече го слушахм Филма свърши най-напред в Киев след това в Чернигов, Харков, Изюм, Херсон и още 1900 населени пункта завзети от руснята през първата седмица на нападението. Самото нападение на юг беше успешно заради голямото предателство на двама украински генерали които не взривиха мостовете откъм Крим и позволиха на руснята да вземе, Мариупол и Херсон.
53
7
 
20
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Победихме! Помоощ! Победааа! Помоощ! Победихме! Бързо помоощ!
52
6
 
10
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Ми тази Контраофанзива е най очаквания филм в кината тази пролет!! Тоолкова го рекламират в САЩ и Европа!! Очакванията са оогромни!