Турция се стреми да е една от трите водещи страни в световния туризъм

Целта за 2023 г. е 60 млн. туристи и приходи от 56 млрд. долара
19 юни 2023 23:10, Елка Василева
26
Турция се стреми да е една от трите водещи страни в световния туризъм
Снимка: архив, БГНЕС

Турция се стреми да се превърне в една от трите водещи страни в световния туризъм, заяви министърът на културата и туризма на страната Мехмет Нури Ерсой, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

"Целта ни е през 2023 г. да посрещнем 60 млн. туристи и да реализираме приходи от туризъм в размер на 56 млрд. долара. За 2028 г. целите ни са 90 млн. посетители и 100 млрд. долара приходи", заяви Ерсой по време на посещение в популярната туристическа дестинация Анталия.

По думите на Ерсой последните пет години са били много трудни за туристическата индустрия на страната предвид пандемията от COVID-19, горските пожари, войната в Украйна и смъртоносните земетресения през февруари.

"Въпреки това ние се справихме успешно с всички тези трудности. Турската туристическа индустрия излезе по-силна от този труден период", каза той.

Ерсой припомни, че през 2022 г. Турция се нарежда на трето място в света по брой пристигащи туристи, като се изкачва с три места в сравнение с 2019 г.

"Ще има препятствия, но ние ще станем по-силни и ще постигнем целите, поставени за 2028 г., да се превърнем в една от трите най-големи държави в световния туризъм", каза министърът.

Миналата година близо 45 млн. чуждестранни туристи са посетили Турция, което сочи 80-процентно увеличение спрямо 2021 г. Като се включат и турците, живеещи в чужбина, пристигналите посетители възлизат на 51,4 млн. души.

Приходите от туризъм, един от основните източници на твърда валута, са нараснали с над 53 процента през 2022 г. в сравнение с предходната година, до 46,3 млрд. долара.

Според последните данни на сектора през първите четири месеца на тази година повече от 9,3 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция, което е с 27,5 на сто повече на годишна база, а приходите от туризъм през първото тримесечие са се покачили с 32 на сто до 8,69 млрд. долара.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
нн преди 10 месеца
Турция има прекрасни климатични и природни дадености за летен туризъм. Хората го използват и може и да станат туристически фактор в света.
17
4
 
3
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Тя не се стреми, тя е! Въпреки че не е моето и не бих им стъпил къде и да е извън Истанбул и близките ни плажове...
16
3
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Ердо, пак хитрува! Туризъм и търговия са две различни неща! Това че в Одрин влизат по 5 хиляди чуждестранни граждани на ден, не означава че са туристи! А просто отиват да им купуват *** за жълти стотинки!
15
1
 
2
 
! Отговори
Мравояд Грантояд : преди 10 месеца
"Еххх,как хубаво си изкарахме ваканцията 2020 с любимата си Иво С8иН4ев на плажа в Росенец,хапнахме турска баклава при бай Доганя и целуваме ръка на падишаха,пекохме се голи на плажа и се държахме влюбено за ръце...Беше приказна луксозна ваканция,достойна за видни евроатлантически елитни грантаджии като нас.Посолството плаща,ние само слушкаме,папкаме и какаме :) "
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До факт-и гейовете
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
..а след 5 години - сигурно 1 милиард туристи...едрогановата мегаломания няма край..
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не е точно държава. По-скоро територия, на която усилено се експериментира мъжко възпроизводство...
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Храната е отлична, евтино за чужденец, обслужването е невероятно. Природата е красива, освен в големите жеги. Лошото е ,че все пак има терористични актове и джамиите проглушават по 5 пъти на ден. По съвет на приятел обаче мисля да направя един тур по цялото черноморско крайбрежие до границата с Грузия и да се кача по Понтийските Алпи. Голяма държава, разнообразие голямо.
10
0
 
18
 
! Отговори
Троя преди 10 месеца
Някои страни развиват културен туризъм, а други - алкохолен.
9
15
 
6
 
! Отговори
Няма нищо преди 10 месеца
което да ме накара да си дам парите там. Има 1000 по-интересни и по-важни неща в света.
8
11
 
8
 
! Отговори
въшкари преди 10 месеца
с претенции.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първа е франция,втора - испания, трета - САЩ. Да кажат сега коя планират да изместят от тези 3, та да им повярваме на амбициите. Цивилизовани туристи не се натискат за шалваризирани дестинации. Ваканционни имоти продават, но и земетресението им показа качеството. Изненади могат да се очакват на всеки ъгъл. Бедните туристи могат и да се засилят натам, както и старите пияни англичанки за мустакато шилешко тейк ауей, та едва ли ще стане трета. Но и в първите шест да си остане ще е постижение.
6
22
 
17
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 10 месеца
Истанбул е център на Света. Турция ще бъде водеща голяма държава. Тя има и ще има промишленост,земеделие,животновъдство,търговия,туризъм,транспорт,услуги,много на добро ниво. Всичко това ще стане много по-мощно,когато диктаторът Ердоган бъде свален от власт,защото той е спирачка,за по-бурно развитие сега.
5
33
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първо Турция никога няма да бъде водеща в туризма защото е мюсюлманска страна. Второ са бедни и когато отидеш там имаш чувството, че искат да те прекарат и да ти вземат парите. Трето разчитат на масов туризъм и единствените им туристи са изгладнелите руснаци чакащи на опашки с чиниите в ръка пред бюфета на самообслужване. Четвърто Ердоган е диктатор и мъчи народа си. И много туристи не ходят в Турция поради този факт. Има и още куп причини поради които ще седят на опашката.
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турция ще е водеща страна не само в туризма, но и в икономика, търговия и селско стопанство. Да му мислят другите.
3
1
 
9
 
! Отговори
А ОТ ХОТЕЛИТЕ преди 10 месеца
КРАЙ ЧЕРНО МОРЕ БГ ПОЛУЧАВА ЛИ НЯКАКЪВ ПРИХОД ?!
2
22
 
10
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
кой ходи в Турция и Гърция ? ами бедните !
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дави на Турция. Показно по това как се привличат и задържат доволни туристи. Сервиз, цена-качество, и като привличаш хора от целия свят, от запад и изток. Ще постигнат поставените цели.