Руснаци държат изпит в Латвия, при провал – експулсиране

То засяга хората под 75 години, които имат руски паспорти
10 юли 2023 08:23, Елка Василева
107
Руснаци държат изпит в Латвия, при провал – експулсиране
Снимка: архив, БГНЕС

В Латвия се провеждат изпити по латвийски език за рускоезичното население.

Ако някой се провали на теста, ще трябва да напусне страната, предаде БНТ.

Експулсирането засяга хората под 75 години, които имат руски паспорти.

За 1/4 от населението на Латвия майчиният език е руски.

Според статистиката около 20 000 души от тях имат руски паспорти.

Много от хората, които се явяват на изпита, са пенсионери. За да се явят на теста, през последните месеци те са посещавали интензивни курсове по латвийски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ероятността човекът да е с руска закваска или поне руска школовка, почва да расте експоненциално." Така е, но руснаците които използват масово в цяла Русия тази дума, ако знаеха, че думата има корени от старобългарския, щяха да кажат, че думата е дошла от македонските земи. Ахахаха.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Всеки шпионин знае добре езика в страната в която пребивава и не се изказва срещу държавата даже инв интернет." Да бе, да...
72
4
 
8
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
Нека проведем една малка анкета: Как мислите, ако утре Путин реши да нахлуе в Латвия за да "освобождава" рускоговорящите латвийци, един латвийски руснак ще тръгне ли да се бие срещу путинските руснаци, или напротив, ще им помага?
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз смятам,че има нещо в статията което не е написано . И съм сигурен че това е най-важното. Но така или иначе всеки Руснак е заплаха за тези държави. Логично е действието ,но бе е доизпипано. Според менагентите ,които искат да изгонят са подготвени и са научили Латвийски. Всеки шпионин знае добре езика в страната в която пребивава и не се изказва срещу държавата даже инв интернет.
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като видя някой да каже или напише "впрочем" или "междувпрочем", вероятността човекът да е с руска закваска или поне руска школовка, почва да расте експоненциално.
69
7
 
5
 
! Отговори
Дам преди 9 месеца
Крайно време е и в България да се проведе същото, само че с турско негорящите!
68
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Експулсиране на всички провинциалисти, провалили се по история на София!
67
7
 
7
 
! Отговори
Pepe преди 9 месеца
Кога и тук така? Половината тьоти даже не правят услилие да понаучат българския. Някои живеят десетки години тук и ни мислят за низши хора. Не мога да проумея, как все още има хора, които ги смятат за "братушки".
66
0
 
3
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 63 Напълно съм съгласен с тебе. Впрочем, аз го написах но ще повторя. Бях в САЩ преди години. Там на местни избори с учудване разбрах, че в избирателните секции имало разяснителни надписи на испански език! Това беше в щата Ню Мексико впрочем. Там има американски граждани които не знаят английски или трудно го мелят. Но си напълно прав, официалният език трябва да бъде задължителен.
65
3
 
3
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 52 (А човешките права?) Какво ти разбира главата от нацизъм?При нацистите парадоксално, е било точно обратното. И в Нюрнбергските закони е записано (което си е чиста гавра между другото), че евреите нямат право да използват германските национални символи, знаме, свастика и прочие, обаче имат правото (и задължението) да използват еврейски национални символи, тоест жълтата звезда на Давид!Така че това което си написал са само кухи думи.
64
11
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
С президент гей и нацист какво очаквате?!
63
4
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 9 месеца
Същото правят и онея от македония с тези, които се определят като българи. Какво да ги правиш такива, имат си го комплекса за малоценност.
62
7
 
6
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 60 (Мустафа) Нъцки, не позна! Всъщност, въобще не си правиш труда да познаеш нали?В Латвия изобщо никой не кара никого да си сменя името от Ирина на Инга! Докато по времето на бай Тошо Хасан е длъжен да се казва Асен! Изобщо не си в час какво беше едно време тук в България.В Латвия никой не пречи на никого да говори руски език, просто трябва да знае официалния латвийски език и нищо повече!В България ако чуят някой да говори турски милицията го прибираше!
61
3
 
9
 
! Отговори
Стареца преди 9 месеца
То и в България се учеше руски задължително
60
4
 
11
 
! Отговори
ULM преди 9 месеца
Интересно ми е, как ще реагира западната общост ако България направи същото с притежателите на двойно гражданство от Македония и Турция ...
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напълно нормална практика , в много страни (ако например искаш американско гражданство освен езика и историята трябва да поназнайваш , а и химна да можеш да пееш)не може да си гражданин на определена страна и поне езика да не можеш да говориш. Бил съм няколко седмици в Латвия , супер страна , но наистина не харесват руснаци , а и няма как иначе след толкова години окупация и насилствено заселване на руснаци от страна на Сталин. Като не им отърва обратно в Русия - хем да не реши Путн да ги освобо
58
10
 
9
 
! Отговори
Творец преди 9 месеца
Един австрийски художник с мустачки постъпвпаше така. Творческите личности (художници, комици) са си такива.
57
3
 
12
 
! Отговори
Националист преди 9 месеца
Това трябва да се приложи за всички арабели и африканци в Европа, и който не издържи - обратно в катуна!
56
2
 
0
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 57 Не, аз продължавам да ви се чудя! Защо?
55
8
 
6
 
! Отговори
Мустафа преди 9 месеца
Повтарят възродителния процес