Руснаци държат изпит в Латвия, при провал – експулсиране

То засяга хората под 75 години, които имат руски паспорти
10 юли 2023 08:23, Елка Василева
107
Руснаци държат изпит в Латвия, при провал – експулсиране
Снимка: архив, БГНЕС

В Латвия се провеждат изпити по латвийски език за рускоезичното население.

Ако някой се провали на теста, ще трябва да напусне страната, предаде БНТ.

Експулсирането засяга хората под 75 години, които имат руски паспорти.

За 1/4 от населението на Латвия майчиният език е руски.

Според статистиката около 20 000 души от тях имат руски паспорти.

Много от хората, които се явяват на изпита, са пенсионери. За да се явят на теста, през последните месеци те са посещавали интензивни курсове по латвийски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
8
 
! Отговори
Еврогеец педоfил преди 9 месеца
Педераsите имат право да се самопределят като такива, също може да се самоопределиш като коза, куче, динозваър или каквото и да е друго животно, може да се определиш като всякополов, но като руснак не бива. Общо взето може да се самоопределиш на какъвто и да е ***, но като човек не е редно. В какъв свят живеем.
53
1
 
4
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 52 Та по отношение тези българи с по-тъмен тен на кожата се сетих, че като бях на нашето море едно лято, гледам, кола Мерцедес, с немска регистрация. Излизат отвътре едно семейство египтяни, и се разполагат на плажа. Културни, добре облечени. Децата говорят чист немски! Викам си к'ви са па тия германци?Направо се шашардисах! Разбрах каква е била хавата когато чух родителите как заговориха на познат език - ромале, джавале, викам си ясно! Изучили са им децата в немско!
52
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И после да не се чудите защо одобряваме Русия докато ги дъни.
51
2
 
1
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 52 (Паспорта ли се) Да, паспорта се явява проблема. Защото арабските (и не само арабски) имигранти в Германия нямат германски паспорт. Което не им дава равни права с германците.Те са само "на гости", временно настанени там.А да те светна само, нашите тyмби малцинствени българи когато налазиха Германия, ако помниш, много от тях ги върнаха обратно у нас, защото не са бежанци.Една майка се хвалеше за децата си - Много вика съм щастлива, щото децата ми научиха немски безплатно там!
50
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички нормални бивши *** държави искат да са колкото може по далеч от русия защото вече са го им го яли и знаят за какво става дума. Само ние тука се правим на големите русофили...
49
4
 
8
 
! Отговори
Латвийски език?!? преди 9 месеца
Хахахаха,е нЕма такива ястреби,баце!
48
10
 
24
 
! Отговори
А човешките права? преди 9 месеца
Това си е чиста проба нацистка практика. Но именно в такива практики се проявява в чист вид лицемерието на западната демокрация. На думи са за спазване на човешките права, а на дело? Не очаквам някой от Брюксел да осъди действията на латвийското правителство. Излиза че срещу Русия и руското население всичко е позволено.
47
6
 
19
 
! Отговори
Паспорта ли се преди 9 месеца
явява проблема? Ами 4-те милиона арабски имигранти в Германия? Как са с германския език? Ако Германия направи подобно нещо "целия свят" ще започна да ги критикува за расизъм и прочие. Прави ми впечатление, че стандартите рязко се сменят колкото по на запад отиваш.
46
1
 
7
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 42 "Ами смесените бракове?" Добър въпрос. Понеже съм гледал интервюта с латвийци мога да ти отговоря. Наистина, обществото в Латвия се дели на млади и на стари. Младите са лесни, на много от тях родният им език е латвийски, на други които не им е роден го учат лесно. Старите, бабите и дядовците, са свикнали с руския и им е трудно.Но нямат избор. Латвийците от смесените бракове щом живеят заедно, значи се погаждат. Обикновено знаят и двата езика. Там е още по-лесно.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който се провали на матурата по български- марш обратно в Индия!
44
6
 
8
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 месеца
И на това му се вика демокрация по *** !! Смешници!
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да екстрадираме всички роми и руснаци. Турците са добри хора, освен това са по богати от нас и ме ни пречат. Пречат ни мутрите
42
6
 
3
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 35 "Ако в България се въведе това, Турция ще ни нападне на следващия ден." Товарищ, това в България си е въведено отдавна! В България основното образование е задължително, което означава буквално, че всеки български гражданин полага изпит по български език! Това че напоследък изобилства от български граждани които не знаят езика, или не го знаят добре, е проблем на образованието - обърни се към министъра на образованието, там са проблемите!
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво, така се прави. И ние направихме изпит за съветските скелети и половината се провалиха и издадоха за посещението на зеленски. Да очакват скоро екстрадация за урал
40
11
 
7
 
! Отговори
До крак преди 9 месеца
Бой по руските фашисти!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На стари години да учиш език- трудна работа. Ами смесените бракове?
38
4
 
1
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 39 (Бончо) Ми не, не е. Други въпроси?
37
6
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Това не е ли дискриминация спрямо руснаците в Латвия,опс,неее...те са на страната на Вашингтон и законите на демокрацията за тях не важат,а важи каквоще каже Вашингтон..
36
10
 
22
 
! Отговори
Бончо преди 9 месеца
Това не е фашизъм? Вероятно е евро-атлантическа ценност.
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ако в България се въведе това, Турция ще ни нападне на следващия ден. Играят си с огъня латвийците." --- Ти чуваш ли се? Дори и в Турция, за да вземеш турско гражданство трябва да държиш изпит по турски език. Това го има в много държави по света. Че обикновено по света не е само език, ами и история на страната. Тия приказки, че Турция щяла да ни напада, са за да се палят страстите на проcтолюдието, да се играе с емоциите и страховете на глyпавите хора. Пък и само пpoстоват може да ги каже.