Треньорът на Нургюл: Неувереността я лиши от титлата

Живко Жеков: Шахът попада в графата на най-незначителните спортове в България
22 авг 2023 12:41, Красимир Ангелов
50

Нургюл Салимова спечели второто място на Световната купа по шахмат за жени в Баку след невероятно представяне. Какво стои зад постижението й?

"Това постижение е преместване на по-горното стъпало в шахматната йерархия. Не ѝ стигнаха шахматни умения, житейски опит и самочувствие. Тя показа слабости, които има от преди, върху които работим. Основното е пилеенето на време. Това не е грешка, а недостатък на характера. Това идва от неувереност и има върху какво да се работи. Всеки спортист има върху какво да работи", каза треньорът на шахматистката Живко Жеков в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Той сподели, че съветът му към Нургюл преди състезанието е бил да си почине добре, тъй като натоварването ѝ е било голямо. За него е било най-важно тя да бъде свежа и подготвена.

"Концентрацията може да я имаш по рождение. После човек я изгражда с годините. Това не е трудно за един шахматист. Всеки добър шахматист не чува и не вижда настрани, когато седне да играе. По-силните ѝ страни са фактът, че е млада и мозъкът ѝ работи много добре. Проблемът е следенето на времето. Тя обича много да мисли. Трудно се настройва да забърза темпото. Играе класически, а не забързан шах и не ѝ стига времето", коментира Жеков пред Bulgaria ON AIR.

Треньорът разказа, че с Нургюл са се чули вчера и че тя е звучала изморена и разочарована. Гостът увери, че тя ще се възстанови бързо и скоро ще е готова за нови битки.

"Предстоят ѝ клубни първенства в Европа, а след това индивидуални турнири. Има нови покани и графиците най-вероятно ще претърпят някои промени. На първо време е нужно да си почине и две седмици няма да играе. Оказало е ефект, че не беше с екип там, но не бива да твърдим, че ако не беше сама, със сигурност щеше да спечели. Когато си с екип, настройката ти е друга. Ти знаеш, че си наравно с другите. Когато си сам, се убива самочувствието ти", заяви Живко Жеков.

В края на разговора треньорът заяви, че няма въпроси към спортния министър Димитър Илиев, защото е наясно с нормативната база.

"За съжаление, шахът попада в графата на най-незначителните спортове в България, но той е най-успешният в България за всички времена. Когато се налага да пишем проекти, ние сме наравно с всички останали спортове по изисквания. Трябва да сме наравно с футбола по документация, но от гледна точка на финансиране не сме", обясни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Fakt преди 8 месеца
В момента българският шах се управлява от един румънец и един албанец. През 2014 година избихна голям скандал заради отклонени средства от тогавашния президент Силвио Данаилов. Международната федерация по шах забрани всякакви български турнири под нейната егида. И всякакви участи на български шахматисти в турнири на ФИДЕ. Сега, когато тези пет федерации започнаха да се карат ФИДЕ изпрати комисия и каза, ето тези ще ви управляват докато не се разберете",
48
2
 
5
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Шахът е спортът на умните, бокса на празноrлавите. Боби Фишер.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
F1 не е спорт, а е състезание. Шах не е спорт, а е игра. Не знам какво толкова трудно има. Думите имат смисъл, значение. Не може като Хъмпти-Дъмпти да им присвояваме каквото значение ни се иска.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Току-що изключихте F1 като спорт, а просто стана обикновена гонка по околовръста. Имайте уважение към шахмата.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бивш шахматистВсе едно да кажеш - няма смисъл от състезания по лека атлетика, никой не може да надбяга автомобила
44
0
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 8 месеца
Шахматът е любима игра на милиони по света,това,че компютърът е по силен,не го прави по малко привлекателен.Няма да казвам,какво развива в човека,ти си го знаеш.Нали милиони няма да станат световни шампиони,играят го най вече за играта ,а в тези супер турнири на първо място е психологията,за това и имат щабове
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Догодина ще се изнесе и ще се съзтезава за комшиите. Не ги харесвам, но те ще й осигурят треньор, носач, лекар и дори ибpикчия.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Спортът включва всички форми на конкурентна физическа активност и игри, които посредством случайно или организирано участие имат за цел да използват, поддържат и подобряват физическите способности и умения на човека" Шах не е спорт. Шах е игра. Компютърни игри също не са спортове. Спорт е да има физическа активност. Да местиш фигурки е игра.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 35Рускинята има екип а Нургюл пътува сама за турнира и нямаше екип зад нея. Организацията по пътя и настъняването трябва да се поеме от екипа а не от играма.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 37Всяка игра която се играе срещу друг противник който е човек или ако играят два отбора хора един срещу друг се нарича спорт.Шаха е спорт.Също и електронните спротове са спортове защото не се играе срещу компютър а се играе срещу други хора.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този вид спорт трябва да се финансира от държавата.Можеше да финансират изпращане на една делегация с момичето. Нали разбирате че един участник в подобен турнир трябва да мисли само за играта и ако един участник пристигне сам то той ще мисли за много други неща освен играта и не е много лесно.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бавното мислене и лошото управление на времето е сериозен проблем и наистина е по-скоро до характер. Тук се добавя и желанието за перфекционизъм. А действителността е по-лена - не трябва да търсиш най-добрия ход, просто трябва да намериш по-добрия такъв.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ШАХ НЕ Е СПОРТ. Игра не е спорт. Седнал на стол не е състезание. Не знам защо трябва настойчиво да се нарича "спорт".
36
6
 
4
 
! Отговори
Бивш шахматист преди 8 месеца
Шахматът е компроментирана игра вече. И най-добрия гросмайстор не може да победи телефона си. Не виждам смисъл вече от съществуването на тази игра. Това е като все още да ореш нивата си с волове. Може да няма инжекции и допинг, но никога не може да си сигурен какъв компютър използва противника ти. Последно хванаха един с вибратор в
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
,,Можеше да спечеля" ... казва Нургюл, но загуби. При Александра е обратното - можеше да загуби, но спечели. Рускинята не казва нищо. Просто стана световен шампион по шах, за жени
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата национализира клубовете от мутрите и налива пари за ИТ деца както прави Индия. Това е решението за бг шаха.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е добре де, та за 20 години толкова ли не е могла да отиде в град. Айде да не е София, ама поне Търговище или Русе.
32
0
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 8 месеца
Пет шахматни федерации са малко за една държава като България,трябва от десет и нагоре,батьовото,келепир да пада :) Тъпите държави имат по една...
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Индия имат 10-15 ИТ генийчета на 15-20 г. в топ 20. Карлсен днеска играе финал с Праонана Ха на 17 г.
30
1
 
6
 
! Отговори
1262 преди 8 месеца
Треньорът заяви, че не познавал качествата на рускинята. Какъв треньор си ти бе, драги като не познаваш противника. Излиза, че нашето момиче се изправи само срещу руската мафия.