Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие

Руснаците просто стояха и чакаха украинската армия, заяви Александър Тарнавски
3 сеп 2023 15:25, Нели Христова
443
Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие
Снимка: БГНЕС

Армията на Киев проби руските линии в Южна Украйна, каза ключов генерал пред британски медии този уикенд. По думите му след този важен пробив се очаква по-бърз напредък в района на Запорожието.

Генерал Александър Тарнавски, който ръководи южната контраофанзива, говори няколко дни след като Киев обяви стратегическа победа при превземането на южното село Работине.

„Сега сме между първата и втората отбранителна линия“, каза Тарнавски. По думите му „в центъра на настъплението сега завършваме унищожаването на вражески части, които осигуряват прикритие за отстъпление на руските войски зад втората им отбранителна линия. Силно минирана територия забави украинските войски, сапьори са прочиствали маршрута пеша и през нощта.

Тарнавски каза пред The Guardian, че силите на Москва "просто стояха и чакаха украинската армия". Той увери, че украинските части вече се придвижват с бойната техника, а Русия е предислоцирала войски в района. "Врагът изтегля резерви не само от Украйна, но и от Русия. Но рано или късно руснаците ще изчерпят всичките най-добри войници. Това ще ни даде тласък да атакуваме повече и по-бързо", каза Тарнавски.

Под командването на Тарнавски украинските войски освободиха южния град Херсон миналата година. Той каза, че когато Киев започна контранастъплението си през юни, армията „прекара повече време, отколкото очаквахме, в разминирането на територии“. "За съжаление, евакуацията на ранените ни беше затруднена. И това също затрудни нашето настъпление", каза той.

Търнавски призна тежки загуби за Киев. "Колкото по-близо до победата, толкова по-трудно е. Защо? Защото, за съжаление, губим най-силните и най-добрите. Така че сега трябва да се концентрираме върху определени области и да завършим работата. Без значение колко е трудно за всички ни“, каза той.

В събота президентът Зеленски заяви, че отхвърля критиките за контраофанзивата. „Въпреки всичко и каквото и да казва някой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в движение“, увери той в Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
0
 
0
 
! Отговори
лекар ихтиманец преди 7 месеца
Ха-ха-ха!
396
2
 
13
 
! Отговори
Terca преди 7 месеца
Фейкове и пропаганда. Те щото са добри и напредват затова сменя военния министър.
395
9
 
2
 
! Отговори
До Зеленчук преди 7 месеца
Абе ти се надявай да не изгуби Украйна щото тогава поляците ще ти заместят и след тях си ти, НАТО не може да си позволи за загуби тая война
394
3
 
10
 
! Отговори
Гогич преди 7 месеца
"Но рано или късно руснаците ще изчерпят всичките най-добри войници." Обаче укрите никога няма да се изчерпят, въпреки "тежките загуби за Киев"...Значи чакаме рашките да се изчерпят ореди укрите и готово...А бе тия укри са голема смешка.....
393
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От 1 седмица все на едно и също място пробиват
392
2
 
13
 
! Отговори
1вфг преди 7 месеца
Тия с тяхната Офнзива вече втори месец превземат Работино...до тук 10 К трупа на Фашисти и 5 метра спечелена земя хахаха Войната се води за да може банановите републики да даряват оръжие за да може после да купуват от САЩ. Ето сега бедна, скъсана България ще закупва за 3 млрд Страйкъри от САЩ - верно на чертежи, но парите вече са приготвени. Ако имахме БТР-0и нямаше да даде Тагаренко 3 млрд - иначе пари няма.
391
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Седят двама руски войници на река Сена, потопили са си краката и гледат замислено. По едно време единият казва: "И все пак не трябваше да губим информационната война." И понеже пак ще глу.паци с имбецилни коментари, неразбрали вица, ще добавя, че Русия няма и не е имала амбиции да стига до Париж или Лисабон.
390
5
 
21
 
! Отговори
Зеленчук преди 7 месеца
Ако спечелим , печели Сащ. Ако загубим , губи само У крайна.
389
7
 
17
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 7 месеца
А защо тогава министъра на отбраната на укро-нацистите Резников си подаде оставката вчера? Ако всичко е толкова истинно както го е казал "ключовия" генерал - защо има рокади?
388
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗАЩО ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ МАРКИ И МОДЕЛИ ХЛЯБ В БЪЛГАРИЯ СА ПРЕПЪЛНЕНИ С ВОДА, ДОКОГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВОДАТА? НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ КОЯ ЛИНИЯ Е ПРОБИЛ С ДВА МЕТРА СРЕЩУ ПЕТСТОТИН ТРУПА... ЗАЩО ХЛЯБА Е В НАЙЛОНОВИ ОПАКОВКИ ЗА ДА КОНДЕНЦЗИРА ВОДАТА ВЪТРЕ И ДА МУХЛЯСВА, ИМА ЛИ КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ВЪОБЩЕ
387
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВНИМАНИЕ! ФАЛШИВА НОВИНА ЦИТАТ - Под командването на Тарнавски украинските войски освободиха южния град Херсон миналата година. сАМИЯТ САЙТ ПОСОЧИ ЧЕ рУСИЯ САМА СЕ Е ИЗТЕГЛАЛА ОТ хЕРСОН ПО СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ. ДОКОГА ЩЕ ЛЪЖЕТЕ?
386
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че тя първата линия е на 15 километра под Роботино и има поне още 2 след нея, тия минни полета укрите явно за първа отбранителна линия ги броят, ама не са!
385
6
 
21
 
! Отговори
Големия памперс преди 7 месеца
Интересен завършек на статията с казаното от Зеленски! В превод, кървавият еврейски клоун директно заявява, че не го интересува колко украинци ще умрат заради американските интереси и личното му благополучие.
384
7
 
15
 
! Отговори
Пфу преди 7 месеца
Пирова "победа". Губят много хора. Щом са признали, положението е много зле.
383
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До СТРАНДЖАТА Кой е говорил за тридневна война? Когато влизаш с ТРИ пъти по-малко войска от това, което пише по всички военни учебници, че трябва да е минимум обратното? Първо, не подадоха на американците и вкараха предимно резервисти, наборници, милиции и наемници. В това време елитните части на руснаците бяха на учения в Далечния изток с китайци, южноафриканци и сириици. Никакъв блицкриг. Целта е буфер 4 области и в обозримо бъдеще да няма украинци годни да носят оръжие!!!!
382
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ШойгуПрочете ли го? Разбра ли го? "Руснаците стоят и гледат", "ние понасяме големи загуби". Колко седмици вече хвърлят най-добрите си части и почти ги стопиха за да"пробият"ПЪРВАТА линия на руската отбрана? А следват ВТОРА и ТРЕТА линии! Руснаците са отстъпили и са се качили на височините югоизточно от Работино. И от там по-ефективно да унищожават укрите в долината. На изток руснаците лека, полека настъпват.
381
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мам си джейс!
380
9
 
13
 
! Отговори
Шойгу преди 7 месеца
Мали, Вова, к'ва я мислихме, к'ва стана!?
379
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Втората армия в света се понааака малко.
378
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците са силно мотивирани и нахъсани да умрат гладни и жадни, обстрелвани по бойните полета за едно колело и няколко олигарха. Чакай!