Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие

Руснаците просто стояха и чакаха украинската армия, заяви Александър Тарнавски
3 сеп 2023 15:25, Нели Христова
443
Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие
Снимка: БГНЕС

Армията на Киев проби руските линии в Южна Украйна, каза ключов генерал пред британски медии този уикенд. По думите му след този важен пробив се очаква по-бърз напредък в района на Запорожието.

Генерал Александър Тарнавски, който ръководи южната контраофанзива, говори няколко дни след като Киев обяви стратегическа победа при превземането на южното село Работине.

„Сега сме между първата и втората отбранителна линия“, каза Тарнавски. По думите му „в центъра на настъплението сега завършваме унищожаването на вражески части, които осигуряват прикритие за отстъпление на руските войски зад втората им отбранителна линия. Силно минирана територия забави украинските войски, сапьори са прочиствали маршрута пеша и през нощта.

Тарнавски каза пред The Guardian, че силите на Москва "просто стояха и чакаха украинската армия". Той увери, че украинските части вече се придвижват с бойната техника, а Русия е предислоцирала войски в района. "Врагът изтегля резерви не само от Украйна, но и от Русия. Но рано или късно руснаците ще изчерпят всичките най-добри войници. Това ще ни даде тласък да атакуваме повече и по-бързо", каза Тарнавски.

Под командването на Тарнавски украинските войски освободиха южния град Херсон миналата година. Той каза, че когато Киев започна контранастъплението си през юни, армията „прекара повече време, отколкото очаквахме, в разминирането на територии“. "За съжаление, евакуацията на ранените ни беше затруднена. И това също затрудни нашето настъпление", каза той.

Търнавски призна тежки загуби за Киев. "Колкото по-близо до победата, толкова по-трудно е. Защо? Защото, за съжаление, губим най-силните и най-добрите. Така че сега трябва да се концентрираме върху определени области и да завършим работата. Без значение колко е трудно за всички ни“, каза той.

В събота президентът Зеленски заяви, че отхвърля критиките за контраофанзивата. „Въпреки всичко и каквото и да казва някой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в движение“, увери той в Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
5
 
17
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Че те свършиха войниците на Украйна едвам за един пробив на едва първата линия и то след едвам 3 месеца контранастъпление,че то с тоя темпо зеленски ще остане сам в тази армия съвсем скоро.
356
4
 
15
 
! Отговори
на лъжата краката преди 8 месеца
"На лъжата краката са къси но винаги пристига първа!" БГ пословица и новина по днес.бг :)
355
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Леле, те укрите докато стигнат до Мелитопол ще останат без армия, та ще се наложи да мобилизират старците и инвалидите. И така до според желанието на Запада - до последния украинец.
354
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лелее киевчани са като Супермен и. Мачкат наред.
353
8
 
10
 
! Отговори
До Късата памет преди 8 месеца
Няма значение дали ще се изкажат копейките щото техното отдавна е ясно. Както знаем от опит, мъжката дума е истина и си тежи на мястото. Думата на копейките не струва и 2 стотинки, тези лъжат и си измислят филми от сутрин до вечер. Хора без чест и достойнство! Говорят за полове и жендаре, а в самите тях няма нищо мъжко.
352
11
 
5
 
! Отговори
блицкриг преди 8 месеца
Възможно ли е могучая и непобедимая да се е оградила с три реда окопи в защита от някакви си укропитеци?
351
6
 
11
 
! Отговори
Гай Баньо преди 8 месеца
Ага , ще ви се ама нема!! Щом почват да мобилизират хора с втора категория инвалидност работата е ясна - окраина ***!
350
6
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 8 месеца
Когато САЩ дадат летящи дракони бълващи огън на Украйна,за да напреднат с повече от км,тогава мечо ще напусне Украйна.Дай Дракон,дай Дракон дай.Айде на екс за сладки сънища.Да спят в кош и да сънуват как Путин бяга в Северна Корея.
349
21
 
13
 
! Отговори
Късата памет преди 8 месеца
Да напомня на копейките, че при офанзивата с която ВСУ си върна Херсон говореха същите глупости като сега. Знам че е гадно някой да помни но тогава бяха едни приказки, че това било капан, че великата руска армия отстъпва за да след 2- дена превземе не знам си кво. Същото при Ливан и Изюм-било чувал, било лъжа, било западна пропаганда. Интелесно как така все става, че това което уж е западна пропаганда се оказва истина, а руските глупости си остават празни приказки. Някоя копейка ще се изкаже ли?
348
1
 
16
 
! Отговори
Накратко : преди 8 месеца
"каза ключов генерал пред британски медии"
347
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уудри русофила по чoтypтъ, дорде проговори чист руски!
346
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Утре русофилето ще си глътне ли думите назад, или шъ са изпокрият?
345
9
 
28
 
! Отговори
Чичи преди 8 месеца
По всички точки на фронта украинците ги чака съдбата на бахмутските защитници.И за там си измисля ха какви ли не глупости. Русия е непобедима. Факт!
344
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жалките безполезни форумни *** пак побеждават...... Със ставането до вечерта по пет пъти мачкат Русия...... е само форумно де....
343
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Притеснявам се само да не надминат скороста на светлината. Все пак малко по бавничко да е.....
342
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само революция може да спаси руския народ и да го върне в човешкия вид! Тея лицемеpи от Кремъл потискат и избиват гладния народ, докато дебелеят
341
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Териториален Киевска Рус Е Украйна. Кражбата на името от угро-финските орди не го прави тяхно.
340
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Стига глупости В СССР не е имало "държави", а републики. История - слаб 2.
339
1
 
14
 
! Отговори
Териториален преди 8 месеца
Там е имало Киевска Рус , каква Украйна....
338
12
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 8 месеца
До Анонимен 350: Украйна е създадена като държава в състава на СССР. Естествено че вече е я имало през 1943 година. Не е ли ясно?