Задържаха младеж, планувал атентат във Виена

Той изразил готовност да умре в атентатите
17 сеп 2023 22:05, Красимир Ангелов
20
Задържаха младеж, планувал атентат във Виена
Снимка: БГНЕС

Службата за защита на конституцията е проследила 17-годишен ислямист, който е съобщил в чат в група в интернет конкретни планове за атентат във Виена. Младежът е задържан и се намира в предварителен арест, съобщи австрийската радио-телевизионна компания.

По данни на Министерството на вътрешните работи австриецът е публикувал и своя снимка, облечен в униформа, държащ нож в едната си ръка,  а другата ръка, вдигнал в поздрав на „Ислямска държава“. Прокуратурата е наредила обиск на дома и незабавно задържане на заподозрения поради съмнения за членство в терористична организация.

Вероятно младежът се е радикализирал в интернет. В чат-групата той е уверил другите членове, че е готов да извърши атентат. По-късно е съобщил, че се отказва от плановете си.

При разпита младежът се е показал като дълбоко вярващ и е заявил, че е планирал атентата във Виена, в който е бил готов да умре. Негови примери били атентаторите от Виена, Берлин и Франция, съобщава Министерството на вътрешните работи.

При обиска са били конфискувани шаблони на логото на „ Ислямска държава“, боен нож и различни електронни носители с данни.

В съобщение за медиите генералният директор за обществена сигурност Франц Руф заявява, че този случай показва за пореден път конкретна опасност, произтичаща от ислямисткия екстремизъм. „Лесното радикализиране в интернет е причина потенциалните извършители да стават все по-млади и въпреки крехката си възраст да не се плашат от атентати“, констатира Руф. (БТА, Цветана Делибалтова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Виенаатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
"Австрия отправи нота през Министерството на външните работи. По настояване на негови близки беше образувано производство в Европейския съд по правата на човека, разказа адвокатът му по това време Веселин Георгиев."В Австрия Ахмет Чатаев получава идентитета на Дейвид Майер. Защото Австрияи ЕС подкрепят ислямския тероризъм.
15
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
През месец Май 2011 година, ислямският терорист Ахмет Чатаев бе задържан у нас (в Хасково). След натиск върху Бойко Борисов от партньорските държави, ЕС и ЕСПЧ, той беше пуснат от прокуратурата и замина за Виена, където австрийските и ЕС НПО-та го поеха. 2016 година той планира и извърши атентата на летището в Иснабул със 150 жертви. Факт.
14
0
 
1
 
! Отговори
Мхм, преди 7 месеца
и тия не ни искали в Шенген,баце...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да го пратят тук,и за нула време ще го загубят по тъмните балкански пътеки!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе ******ти, в българския език няма дума "планувам". Казва се се ПЛАНИРАМ.
11
1
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 7 месеца
Детска му работа.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Cera щe ro cвъpжaт c нac зa ga onpaвgaят блokиpaнeтo ни зa Шeнreн...?
9
0
 
1
 
! Отговори
Има разлика преди 7 месеца
До Наталия - Дори да е вярно това, което пишеш, става въпрос за вътрешни работи на една огромна държава. Там си знаят как да си решават проблемите. А в материала по-горе се говори за хрантутниче на гърба на австрийските данъкоплатци, което или наскоро е дошло в Европа, или родителите му са били допуснати тук по милост.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този е украински агент.
7
1
 
3
 
! Отговори
Еееее преди 7 месеца
Он има права ве, права
6
0
 
2
 
! Отговори
Идиот преди 7 месеца
Нови думи измисляме всякакви. Безплатно!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ян Собиески закакво ги спаси, като тия си искат шалвари
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един от Нобеловите лауреати, които Меркел и Юнкер канеха за да ни обогатят.
3
16
 
7
 
! Отговори
Ходжата преди 7 месеца
Като му избършат два шамара и ще му отмине радикализациятяа на келемето му недно! Но това не променя истината, че единственият път за спасението на рода адамов е правият път на исляма! Покайте се, и приемете исляма.
2
11
 
9
 
! Отговори
Фейк кьорфишек преди 7 месеца
По-големи нацита от тези в Европа няма и сега хванали някакво хлапе да си оправдаят после тормоза върху невинни хора. Същото направиха и с евреите. Изфабрикуваха какви ли не глупости за да ги прогонят. Шаблони с логото на ид? И какво е логото. Ля илляхе илля Аллах Мухаммедун ресулуллах. И сега за тази истина, която всеки мюсюлманин е призован да повтаря възможно повече пъти на ден, ще се лежи ли в европага? Няма какво. Мръднали са от хитлер, ама не съвсем.
1
10
 
7
 
! Отговори
Наталия преди 7 месеца
Голяма работа, само се надуват! В Русия постоянно задържат и младежи и девойки, които планират десетки атентати в най-различни градове! Но никой не се надуват с това, даже изобщо не говорят за това!